Prezidentka nosí v kabelke olej a tam, kde horí, ešte prilieva, hovorí poslanec Šefčík

Zuzana Èaputová brífing vyjadrenie Zuzana Čaputová počas brífingu po navšteve Biomedecínskeho centra SAV. Foto: Michal Svítok/TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok vyjadrila podporu vedeckým inštitúciám, ktoré schvaľujú Sputnik V. Vyjadrenia expremiéra Igora Matoviča, ktorý ich pravdepodobne nazval idiotmi, dôrazne odsúdila. Poslanci OĽaNO ale stoja za straníckym lídrom. Prezidentka vraj situáciu vyhrocuje, sama sa pritom nepričinila o žiadne vakcíny.

Po zverejnení informácií, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nedokáže schváliť očkovanie Sputnikom V, pretože zo strany ruského výrobcu nedostal 80 percent potrebnej dokumentácie, sa o slovo prihlásil expremiér Igor Matovič.

„GRATULUJEM IDIOTI! Zobrali ste si za rukojemníkov zdravie milióna ľudí na Slovensku! Buchnite si šampanské. Vám, ktorým je to rovnako ľúto ako mne, sľubujem, že to nevzdám. Aj keď nateraz neviem ako ďalej. Viac info zajtra na tlačovke o 10:30,“ napísal Matovič na sociálnej sieti.

Nie je jasné, komu dehonestujúce pomenovanie patrilo, z kontextu ale vyplýva, že expremiér mal na mysli vedcov zo Štátneho ústavu a Biomedicínskeho centra SAV, ktorí vykonávali laboratórne testy ruskej vakcíny. Ich závery mali za dôsledok, že očkovanie sa opäť posunulo a 200 000 dávok Sputnika ostalo v skladoch.

Na tento útok reagovali viaceré osobnosti, ktoré ho priamo odsúdili.

Prezidentka a predseda parlamentu stoja na strane vedcov

Jednou z osobností je aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá v pondelok uviedla, že stojí za slovenskými vedeckými inštitúciami. Vyjadrenia Matoviča voči vedcom v súvislosti s neregistrovanou vakcínou Sputnik V označila za neprimerané a nesprávne.

V pondelok navštívila obe inštitúcie a vyjadrila im plnú podporu. „Súčasťou silnej demokracie sú aj silné a nezávislé odborné inštitúcie a akékoľvek slová pochybnosti, ktoré nie sú založené na vecnom základe, oslabujú dôveru verejnosti v tieto inštitúcie,“ zdôraznila.

Pripomenula, že nesúhlasí s tým, aby téma vakcíny Sputnik V rozdeľovala Slovensko. Každá vakcína, ktorá je bezpečná a efektívna, by mala byť využitá. „Doterajšie výsledky, ktoré boli v laboratóriách na Slovensku urobené, svedčia všetky v prospech Sputniku ako vakcíny. Dôverujme slovenským inštitúciám,“ poukázala Čaputová.

Matovičov status kritizoval aj predseda parlamentu a líder strany Sme Rodina Boris Kollár. „Vakcín je veľmi málo a vážim si každú iniciatívu a podporujem v tomto Igora Matoviča. Mrzia ma ale jeho napádania vedcov, skôr by som sa im poďakoval, že neodišli do zahraničia. Ja Slovenskej akadémii vied a Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv plne dôverujem,“ uviedol Kollár v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Nemyslel vedcov, neviem odkiaľ máte také informácie, tvrdia svorne Naď a Heger

Reakcie straníckeho šéfa sa pokúšali hasiť poslanci OĽaNO. Premiér Eduard Heger v relácii televízie Markíza povedal, že premiér nazval idiotmi zrejme svojich koaličných partnerov.

„Z telefonátu, ktorý som mal dnes ráno, potvrdil, že škaredými menami nenazýva vedcov. Máme na Slovensku kvalitných vedcov a som rád, že to tak vníma aj Igor Matovič.“

Minister obrany Jaroslav Naď si myslí, že mohlo prísť k nesprávnej interpretácii vyjadrení Matoviča na sociálnej sieti.

„Dnes tu každý dáva podporu vedcom, ja ich tiež podporujem. (…) Ale prečo si vytvárame slameného panáka z nejakého útoku na vedcov zo strany bývalého predsedu vlády, keď neviem kde, na základe čoho ste tento konflikt vytvorili alebo našli?“ povedal Naď v pondelok novinárom.

Podľa neho Rusko využíva vakcínu na svoju propagandu a v tomto dáva za pravdu ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi (nominant SaS), že ide o informačnú hybridnú vojnu. „Ale ak sa ukazuje vakcína ako účinná, dávam to bokom,“ skonštatoval Naď.

Prezidentka prilieva olej do ohňa

Podľa posledného prieskumu by sa približne 500-tisíc ľudí dalo zaočkovať len Sputnikom. Odborníci, ako aj politici upozorňujú na to, že kolektívnu imunitu nie je možné dosiahnuť bez týchto približne 18 percent slovenskej populácie.

Podľa niektorých politikov by sa preto Matovičovi mal vytvoriť priestor, aby Sputnik dotiahol do konca. Poslanec Marek Šefčík (OĽaNO) sa v utorok dôrazne postavil na stranu expremiéra a skritizoval prezidentku.

„Koľko vakcín navyše vyrokovala svojím vplyvom pre Slovensko pani prezidentka? Sú ľudia, ktorí sa o to snažia zo všetkých síl. Ona nosí v kabelke olej a tam, kde horí, ešte prilieva,“ napísal na sociálnej sieti.

Koľko vakcín navyše vyrokovala pani prezidentka? #kratko #mareksefcik #nrsr

Uverejnil používateľ Poslanec Marek Šefčík Pondelok 12. apríla 2021

Akým spôsobom mala prezidentka zo svojej pozície vakcíny zaobstarať, poslanec neuviedol.


Ďalšie články