Denné povzbudenie: Skúsenosť, Biblia, Tradícia

pexels-luna-lovegood-1058501 Ilustračný obrázok. Foto: Luna Lovegood/pexels.com

Pamätáte si ešte na to, keď sme ako deti začínali našu „cykloodyseu“? Ako to bolo? Rodičia nám kúpili jednokolesový bicykel a povedali: tak na tomto sa nauč jazdiť? Nie, viem si predstaviť, ako záporne krútite hlavami, a máte pravdu. Nekúpili nám hneď ani bicykel s dvoma kolesami, ale verím, že takmer všetci sme začínali na relatívne bezpečnej trojkolke. Hoci ja som si aj na nej pri divokej jazde ako trojročný rozbil hlavu. Fyzika nás nepustí a hovorí, že tri oporné body, dobre usporiadané, vytvárajú rovnováhu. 

Mohlo by to platiť aj v duchovnom živote. Aj v ňom sa potrebujeme naučiť pohybovať; a keďže sme všetci len začiatočníkmi, potrebujeme tiež akúsi trojkolku, ktorá nám pomôže presúvať sa v rovnováhe po ceste ďalej. Tá duchovná trojkolka by mohla vyzerať napríklad takto: naša skúsenosť, Biblia a Tradícia. A v akom rozložení? Naša osobná skúsenosť je ako predné koleso, ktorým zatáčame a určujeme smer. Vzadu potom slúži na vyvažovanie dvojica kolies: Biblia a Tradícia. Keď do niečoho vstúpime, môžeme to prežívať v rovnováhe týchto troch oporných bodov.

Dejiny nás učia, že ľudia si niekedy povedali: „My už nie sme začiatočníci, už sme pokročilí, nepotrebujeme v duchovnom svete trojkolku. Tá chodí pomaly. Vytvorme si bicykel, aby sme šli rýchlejšie.“ A tak sa, napríklad, rozhodli vyčiarknuť zo svojho vnímania jedno z tých dvoch zadných kolies. Boli takí, ktorí si povedali: „Preč s Tradíciou!“ Iní možno aj preto, že kedysi len niektorí vedeli čítať a kniha bola nepredstaviteľný luxus, si povedali: „Pôjde to aj bez Biblie.“ A určite sa našli aj takí, ktorí skúšali verziu bez osobnej skúsenosti. Vraj je to len taký zážitok, subjektívny, nespoľahlivý… 

 „Zabili ste pôvodcu života, ale Boh ho vzkriesil z mŕtvych;

a my sme toho svedkami.“

Sk 3, 15

Keď vstúpime do duchovného sveta a do duchovného života, stretneme sa tam s tajomstvami, ktoré nám vyrážajú dych. Jedným z nich je napríklad tajomstvo zmŕtvychvstania či vzkriesenia. Už tretiu nedeľu žijeme vo veľkonočnom období, kedy sa nám to neustále dostáva do uší. Existuje zmŕtvychvstanie. Ježiš vstal z mŕtvych. Hovoria o tom očití svedkovia, ktorí ho videli zabitého a pochovaného a potom znovu živého. Nie resuscitovaného do starého života, ale premeneného. Na nepoznanie! A podopierajú svoju skúsenosť citátmi z Biblie a spolu vytvárajú Tradíciu, ktorá je tu už 2000 rokov. Skúsme trochu spomaliť, keď prechádzame na našej trojkolke okolo tohto tajomstva. Čo tam vidíme? Ja tam čítam ťažko uveriteľný odkaz: Všetci z mŕtvych vstaneme. A ide ma z toho prehodiť… Aj s troma opornými bodmi to ťažko dávam. 

Myšlienka na záver je z dielne kapucínov, z ich piesne: Čo je to zomrieť? Začiatok? Či koniec? Čo znamená žiť?

Denné povzbudenie môžete počúvať ako podcasty na stránke denníka Štandard, na SpotifyGoogle podcastApple podcast i na YouTube.

Ďalšie články