Veriaci naprieč Slovenskom sa modlili za obnovenie verejných bohoslužieb

Veriaci sa modlia pred Dómom sv. Martina Veriaci sa modlia pred Dómom sv. Martina

V uplynulú nedeľu sa na viacerých miestach Slovenska veriaci pred chrámami individuálne modlili za opätovné obnovenie verejných bohoslužieb a rešpektovanie práva na náboženskú slobodu.

S touto iniciatívou prišli signatári Veľkonočnej výzvy, ktorí apelujú na vládu, aby obnovila verejné slávenie bohoslužieb a ukončila niekoľkomesačný plošný zákaz ich konania, kvôli ktorým je Slovensko raritou v rámci takmer celého západného sveta.

Signatárom výzvy sa túto nedeľu podarilo symbolicky spojiť celé Slovensko, keďže modlitby sa uskutočnili od Bratislavy až po Sninu. Okrem toho sa im podarilo pokryť aj hlavné symboly kresťanstva na Slovensku – Dóm svätého Martina v Bratislave a Dóm svätej Alžbety v Košiciach.

Veriaci pred Dómom sv. Alžbety v Košiciach
Veriaci pred Dómom sv. Alžbety v Košiciach

Modlitby však prebiehali aj na mnohých iných miestach Slovenska, keďže výzvu doteraz podpísalo viac ako 8 000 ľudí, ktorí sa – rovnako ako signatári – zaviazali modliť sa pred chrámami až dovtedy, kým nebudú obnovené verejné bohoslužby.

Hlavným dôvodom, prečo sa tieto modlitby dejú, pripomínajú vo výzve slová pápeža Jána Pavla II.: „Nedeľa ako deň vzkriesenia nie je len spomienkou na dajakú minulú udalosť, ale je slávením živej prítomnosti Vzkrieseného medzi veriacimi. Aby sa táto prítomnosť zvestovala a prežívala primeraným spôsobom, nestačí, aby sa Kristovi učeníci modlili individuálne.“ (Ján Pavol II., Dies Domini, 31) „Eucharistia je vrcholom a centrom života cirkvi.“ (Ján Pavol II., Ecclesia de Eucharistia, 31)

Veriaci sa modlia za obnovenie bohoslužieb pred kostolom Povýšenia sv. Kríža v Snine

Slovensko je pritom jednou z mála krajín s celoplošným zákazom bohoslužieb. Vo všetkých krajinách, kde sa tomuto zákazu venoval ústavný či najvyšší súd, bol celoplošný zákaz verejných bohoslužieb zrušený ako protiprávny. Naposledy sa tak udialo v Škótsku. Okrem toho, dáta z iných krajín taktiež dokazujú, že ak sa v kostoloch dodržiavajú protiepidemické opatrenia, tak sú v podstate bezpečnými miestami na stretávanie.

Okrem modlitieb za obnovenie bohoslužieb sa uplynulú nedeľu veriaci na Slovensku modlili aj za obete pandémie koronavírusu. Na tento úmysel nechali biskupi Slovenska rozozvučať od 12:00 do 12:10 zvony na všetkých kostoloch na Slovensku. To malo nielen veriacim pripomenúť všetky obete pandémie koronavírusu a vyzvať ich k modlitbe za duše zomrelých a tiež za trpiacich touto chorobou.


Ďalšie články