Klus a Kéry sa obuli do poslanca Gyimesiho, ten vracia úder

145588796_122173169787847_6952265381125196937_n György Gyimesi Foto: FB/György Gyimesi

Martin Klus takýmito tvrdeniami opäť potvrdil svoju hungarofóbiu, kontruje maďarský poslanec.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) aj poslanec Národnej rady a predseda parlamentného zahraničného výboru Marián Kéry (Smer-SD) označili správanie poslanca OĽaNO Juraja (Györgyho) Gyimesiho počas zahraničnej pracovnej cesty v Maďarsku, na ktorej bol s ministrom financií Igorom Matovičom v súvislosti s vakcínou Sputnik, za nevhodné. Zhodli sa na tom v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

Klus poznamenal, že o ceste Matoviča do Ruska a Maďarska sa malo rozhodnúť na vláde. Na margo poslanca Gyimesiho uviedol, že ide skôr o opozičného poslanca a vyplýva to aj z jeho správania k slovenskej diplomacii. Tento dojem podľa neho vychádza aj z toho, že jeho podpis chýbal na dokumente s podpismi poslancov podporujúcimi vládu Eduarda Hegera (OĽaNO), ktorý priniesol prezidentke. Jeho aktivity označil za „hanebné“. „Jediným cieľom tohto pána je vyvolávať národnostné napätie,“ uviedol Klus.

V súvislosti so zahraničnými cestami Matoviča Kéry uviedol, že nosnou témou bola ruská vakcína Sputnik V, s čím nemá problém. Za druhú vec však označil spôsob zahraničnej návštevy. Ako tvrdí, Matovič si neuvedomuje, že už nie je premiér, ale minister financií. Poukázal na to, že nová vláda ešte ani nepredstúpila pred parlament a už môže nastať ďalší priestor na problémy. So správaním Gyimesiho nesúhlasí.

Gyimesi reagoval ostro

Voči Klusovým slovám sa dnes na sociálnej sieti dvojjazyčne ohradil samotný Gyimesi. „Pán Klus takýmito tvrdeniami opäť potvrdil svoju hungarofóbiu, keď už predtým označil maďarskú komunitu na Slovensku za bezpečnostné riziko, južné Slovensko prirovnal k vojnovej zóne a s ministrom zahraničných vecí vyvoláva vášne ohľadom Sputnika V, kým my s Igorom Matovičom robíme presný opak. Za každú cenu sa snažíme zachrániť čo najviac ľudských životov. Po týchto vyjadreniach sa pán štátny tajomník nemôže čudovať, že by nedošiel ani po prah dverí ministerstva zahraničných vecí Maďarska.“

(tasr, mag)


Ďalšie články