Útoky na policajtov vo Francúzsku rastú. Toto je Macronova odpoveď

štrajk v Paríži polícia zákrok Foto: TASR/AP

Francúzska vládna strana Republika v pohybe presadzuje zákon, ktorý by zakázal zverejňovanie fotiek a videí policajtov. Reformu žiadali policajné odbory, ktoré poukazujú na množiace sa útoky na mužov zákona. Novinárske združenia aj OSN majú k zákonu vážne výhrady.

Novela zákona z dielne francúzskej vládnej strany zakazuje zverejňovanie tváre zasahujúcich policajtov. Opatrenie by sa nevzťahovalo na služobné identifikačné číslo policajta. Previnilcom, ktorí by sa zverejnením záberov pokúšali policajtom fyzicky či psychicky uškodiť, by hrozilo ročné väzenie a pokuta 45 000 eur.

Predkladatelia zákona argumentujú tým, že chcú zabrániť šíreniu nenávisti proti polícii na sociálnych sieťach. Zábery či fotky by občania naďalej mohli poskytovať úradom a súdom.

Minister spravodlivosti Gérald Darmanin uviedol, že naďalej bude možné zdieľať na sociálnych sieťach fotky s rozmazanou tvárou policajtov. Vládny poslanec Jean-Michel Fauvergue zas tvrdí, že zákon upokojí policajtov čeliacim útokom, čím zníži počet neprimeraného použitia sily a nebude sa uplatňovať proti novinárom.

Dolná komora francúzskeho parlamentu začala o novele zákona rokovať tento týždeň, čo okamžite  vyvolalo veľkú vlnu nevôle občanov aj organizácií. Do ulíc vyšli tisíce občanov a členov novinárskych a ľudskoprávnych organizácií. Zákon považujú za zbytočný a nebezpečný. Na protesty prišli aj členovia Hnutia žltých viest, ktoré v utorok oslávilo dva roky od svojho vzniku.

Práve počas protestov Hnutia žltých viest polícia čelila kritike za časté brutálne zásahy proti demonštrantom. Svedčí o tom výrazný nárast počtu sťažností na policajtov v roku 2019. Francúzska polícia proti masívnym protestom žltých viest pravidelne používala gumové projektily a vodné delá, viaceré zábery poukazujú aj na mlátenie ľudí na zemi či neprimeranú hrubosť. Pre úplnosť však treba spomenúť, že protesty obvykle sprevádzalo aj rabovanie, zapaľovanie áut či poškodzovanie súkromného majetku a národných pamiatok.

Podľa organizácie Reportéri bez hraníc sídliacej v Paríži novela zákona ohrozuje slobodu tlače. Obáva sa, že by ho polícia mohla zneužiť na zatýkanie novinárov. Podobne argumentuje aj Rada OSN pre ľudské práva. Trojica expertov Organizácie Spojených národov hovorí o zásahu do práva verejnosti na informácie a práva na kontrolu práce úradov či prípadného neprimeraného použitia sily.

Dodajme, že sporný článok 24 novely zákona je súčasťou väčšej bezpečnostnej reformy polície, bezpečnostných služieb a napríklad aj používania policajných dronov pri masových demonštráciách.


Ďalšie články