Naď: Rusko využíva Sputnik na propagandu, ale dávam to bokom

85. schôdza vlády SR Jaroslav Naď. Foto: Jaroslav Novák/TASR

AKTUALIZOVANÉ Minister obrany Jaroslav Naď nadväzuje na včerajšie výroky premiéra Eduarda Hegera: aktivitu ministra financií a ich straníckeho šéfa z OĽaNO Igora Matoviča okolo ruskej vakcíny podľa neho „treba brať pragmaticky“. Nielen to priniesli dnešné politické diskusie: Heger zároveň prejavil i slabý závan autonómneho myslenia, keď označil neúčasť našich diplomatov na rokovaní v Maďarsku počas Matovičovej návštevy za neadekvátnu. Šéf parlamentu Boris Kollár glosoval polemiky okolo Sputnika za „búrku v šerbli“.

„Pokiaľ niekto urobil množstvo prvých krokov v súvislosti s vakcínou Sputnik V, nech to dokončí. Je to dobeh témy,“ uviedol minister obrany Naď v diskusnej relácii TA3 V politike. „Myslím si, že ďalšie zahraničnopolitické témy zo strany ministra financií už riešené nebudú.“

Naď tiež pripomenul, že pol milióna obyvateľov krajiny má záujem o očkovanie len ruskou vakcínou: „A to je dôležité z hľadiska kolektívnej imunity,“ dodal.

Podľa neho Rusko využíva vakcínu na svoju propagandu a v tomto dáva za pravdu ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi (nominant SaS), že ide o informačnú hybridnú vojnu. „Ale ak sa ukazuje vakcína ako účinná, dávam to bokom,“ skonštatoval šéf obranného rezortu.

Uznal však, že niektoré výroky Matoviča počas návštevy Maďarska v súvislosti s vakcínou neboli vždy úplne šťastné. Rovnako sa mu nepáčilo, ako sa poslanec OĽaNO Juraj (György) Gyimesi vyjadril o diplomacii Slovenska.

Minister v súvislosti s vyslovením dôvery vláde problémy neočakáva. Vláda tiež podľa neho neplánuje výraznejšie zmeny vo svojom programovom vyhlásení. „Rezort obrany len vyškrtne veci, ktoré už boli zrealizované. Opäť sa ako vláda zameriame na boj proti korupcii, či na čistotu životného prostredia,“ spresnil Naď.

Minister obrany si zároveň stojí za nákupom nových radarov. Zdôraznil, že majú slúžiť na ochranu vzdušného priestoru krajiny a poslúžia aj na východných slovenských hraniciach v boji proti pašerákom, čo ekonomike podľa neho ušetrí tisíce eur. „Urobili sme nanovo súťaž, vyhrala síce tá istá firma ako predtým, ale vysúťažili sme to o 11 miliónov lacnejšie. Nastavili sme inak podmienky. Napríklad, aby sme sa podieľali aj na výrobe radarov, nielen na opravách,“ doplnil Naď. Zároveň očakáva ďalšie investície do obrany, peniaze chce využiť najmä efektívne. 

Heger: Matovičovo rokovanie v Rusku bez diplomatov nebolo adekvátne

Premiér Eduard Heger v relácii Na telo televízie Markíza uviedol, že neúčasť slovenských diplomatov na rokovaní v Maďarsku počas cesty ministra financií nebola adekvátna. Zástupcovia slovenskej ambasády by podľa neho mali byť na takýchto stretnutiach vždy prítomní. „Dostal som informáciu od Igora Matoviča, že tam bola spochybnená dôvera,“ povedal Heger s tým, že sa to „musí preveriť“. S cestou Matoviča do Ruska nemal premiér problém, pretože rokoval o vakcíne. Myslí si, že Matovič už nebude v iných veciach zasahovať do ostatných rezortov.

Podľa premiéra prezidentka Zuzana Čaputová urobila chybu, keď vyzvala Matoviča, aby odstúpil z postu premiéra. Potvrdil aj to, že sa dá určite zaočkovať, ale zatiaľ sa na neho nedostal rad. Či sa dá zaočkovať aj AstraZenecou nevie, ale zvažoval aj túto možnosť.

V súvislosti s posudzovaním ruskej vakcíny Sputnik dostal bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) odporúčanie od Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv na to, aby ju posúdilo Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied, tvrdí Heger. Podľa neho to nebolo správne rozhodnutie, lebo štátny ústav vraj vedel, že ide proti vlastným interným predpisom. Celú situáciu má podľa premiéra počas budúceho týždňa vysvetliť šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).

Premiér zároveň zopakoval svoje sobotňajšie stanovisko, že od 19. apríla by sa mohli otvoriť všetky prevádzky, v ktorých nebude nutné zložiť si z tváre respirátor. Prisľúbil, že pravidlá sa v súčasnosti nastavujú tak, aby boli pre ľudí zrozumiteľnejšie ako doteraz.

„Toto by malo byť hlavné pravidlo. Ak vieme zaručiť, že je to prevádzka, kde si nemusíte dávať dole respirátor, čiže budete ho mať na nose a ústach, tak tie môžeme otvoriť,“ povedal premiér. Konkrétne prevádzky nechcel bližšie špecifikovať, podľa neho budú detaily zverejnené nasledujúci týždeň. Dôležité však bude dodržiavať „hustotu“ ľudí v priestoroch. Tam, kde sa respirátor skladá sa podľa neho dáva priestor na šírenie vírusu. Poznamenal tiež, že dôjde k aktualizácii covid automatu.

Boris Kollár: Veľa kriku pre Sputnik? Búrka v šerbli

Každá vakcína, ktorá je účinná, má podporu hnutia Sme rodina. Okolo ruskej vakcíny Sputnik V sa tak robí zbytočná „búrka v šerbli“. Kritika voči vedcom a slovenským odborným inštitúciám však nebola na mieste. Uviedol to predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Poslanec a šéf mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini je naopak presvedčený, že premiér by mal ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) pre vakcínu odvolať.

„Vakcín je veľmi málo a vážim si každú iniciatívu a podporujem v tomto Igora Matoviča. Mrzia ma ale jeho napádania vedcov, skôr by som sa im poďakoval, že neodišli do zahraničia. Ja Slovenskej akadémii vied a Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv plne dôverujem,“ uviedol Kollár.

Kollár zdôraznil, že vláda zmení a zjednoduší COVID automat a chystá od 19. apríla uvoľnenie opatrení. „Svetlo na konci tunela aj pre prevádzky je dosť veľké. Konkrétne zmeny bude prezentovať premiér Eduard Heger,“ spresnil Kollár. Dodal, že v súvislosti so zjednodušením COVID automatu sa u premiéra už stretli všetky koaličné strany. „Kedy sa otvoria školy bude závisieť od toho, ako dopadla Veľká noc, ale očakávam, že to bude v najbližších týždňoch,“ naznačil Kollár.

(tasr)


Ďalšie články