Druhá séria The Chosen: blížime sa k ukrižovaniu

the chosen Seriál The Chosen. Foto: reprofoto/watch.angelstudios

Na Veľkonočnú nedeľu začalo pokračovanie seriálu The Chosen. Prvá časť druhej série nadväzuje na udalosť, pri ktorej prvá séria skončila, na stretnutie Ježiša so Samaritánkou pri studni. Ďalší diel očakávame 13. apríla.

V prvej sérii sa postava Ježiša spočiatku veľmi neukazovala, v pilotnej časti sa dokonca objavil len na záver. Séria bola postavená na ústredných postavách okolo Ježiša Krista, ktorým postupne zmenil život.

No v druhej sérii to už bude iné. Ježiš sa stáva jedinou hlavnou postavou.

Viacero príbehov, ktoré sú v Biblii len čiastkovo načrtnuté, sú v seriáli nenásilným spôsobom dotiahnuté, aby vysvetlili alebo dotvorili dej. Úplne prvý príbeh prvej série bol o Márii Magdaléne, ktorej Ježiš z tela vyhnal diabla. Ďalej sa nám predstavuje Šimon so svojou rodinou. Šimon má dlhy, ktoré nevie splatiť, v pude sebazáchovy sa rozhodne spojiť s Rimanmi. Jeho komunita je zaskočená zradou a Šimon sa ocitne v úzkych, nenachádza riešenie. Dohoda sa napokon neuskutoční, Šimon odovzdane očakáva krutý trest. Napokon mu pomôže Ježiš, ktorý jeho finančné problémy vyrieši požehnaním bohatého úlovku. Budúca skala Cirkvi uverí, že šlo o zázrak a hoci ešte poriadne netuší, čo to vlastne znamená, uverí, že Ježiš je očakávaný Mesiáš. Opúšťa ženu a stáva sa jeho žiakom.

Výraznou postavou je aj Nikodém, ktorý má ako jeden z rabínov pochybnosti, no postupne v ňom rastie viera, že Ježiš môže byť Božím synom. Ježiš mu dáva ponuku, aby ho nasledoval. Nikodém však nenaberie odvahu, aby opustil svoj život. Ježišovi a jeho učeníkom pomáha aspoň finančne.

Poslednou hlavnou postavou v prvej sérii bol Matúš, ktorý sa živil vyberaním daní od Židov. Matúš je iný ako všetci ostatní, má Aspergerov syndróm, no je veľmi inteligentný a nadaný v matematike. Ľudí sa stráni, keďže pracuje pre Rimanov. Ak ste nevideli prvú sériu, viac sa o nej dozviete v texte Lukáša Obšitníka.

Kým prvá séria obsahuje aj obrazy z minulosti – pred narodením Ježiša –, druhá sa začína opačne, teda zobrazením udalostí po Kristovej smrti. Ján spisuje Ježišov život a spovedá všetkých apoštolov, Máriu Magdalénu i Ježišovu matku.

Následne sa dej vráti do mesta Samárie, kam mal namierené Ježiš so svojimi učeníkmi. Pridáva sa k nim Tomáš, ktorého poznáme ako neveriaceho Tomáša. No neprišiel za Ježišom sám: je s ním jeho priateľka Kafni a jej otec.

Seriál The Chosen. Foto: reprofoto/watch.angelstudios/

V Samárii Ježiš ľuďom káže a rozpráva im známe podobenstvo o zatúlanej ovečke, ktorú sa pastier rozhodne hľadať, hoci ich má ďalších 99. Presne podľa tohto podobenstva Ježiš v ten deň aj sám koná. Navštívi Melecha, ktorému na začiatku Jakub s Jánom poorali pole. Melech nerozumie, prečo mu Ježiš chce pomôcť, keďže sám seba považuje za zlého človeka. Ježiš mu povie podobenstvo a rozpráva mu, že Bohu záleží na každom jednom človeku. Kristus túži, aby sa Melech vrátil späť do synagógy a počúval Božie slovo.

Hoci sú tieto príbehy z Biblie notoricky známe, napriek tomu ich divák vníma nanovo. Seriál je sprevádzaný emotívnou hudbou. Už počas prvej série diváci mohli mať slzy na krajíčku. V druhej to bude, predpokladám, rovnako.

Premiéra prvej časti druhej série bola na Veľkonočnú nedeľu a druhá časť sa má odpremiérovať 13. apríla. Dielo je zaujímavé aj tým, že má vytvorenú aplikáciu, cez ktorú sa dá pozerať. Všetky časti sú od svojej premiéry dostupné zadarmo.

Seriál je financovaný na základe crowdfundingu. V súčasnosti sa financuje tretia séria, ktorá by sa mala začať nakrúcať v júli, premiéra by mala byť koncom roka. K ukrižovaniu Ježiša by malo dôjsť v šiestej sérii.


Ďalšie články