Inteligentné hodinky a náramky: Kedy má ich kúpa skutočne zmysel

17025445826_59ccfd8579_o Foto: Faizan Hassan/flickr.com

Pravidelná rubrika o nových technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Inteligentné hodinky a náramky sú na trhu dostupné už niekoľko rokov. Priamo úmerne k popularite sa zvýšil počet výrobcov, ktorí ich začali predávať. Dnes si zákazník môže vybrať funkcie či dizajn, ktorý mu vyhovuje. Komu sa ale skutočne oplatí kúpiť si také zariadenie?

Najprv predražený doplnok smartfónu

Inteligentné hodinky neboli vždy tovar pre masy. Spočiatku mimoriadne drahé ponúkali len obmedzené množstvo funkcií. Svojho času bolo najväčším lákadlom volanie, ktoré používateľa ušetrilo od nutnosti siahnuť po telefóne pri každom hovore. Nefungovalo však ideálne, podobne ako odpisovanie na SMS správy.

Postupom času začal byť dopyt trhu prehľadnejší a výrobcovia začali s pridávaním ďalších funkcií.

Od merania srdcového tepu po EKG

Míľovými krokmi začali nositeľné zariadenia napredovať, keď dostávali prvky súvisiace so športom a zdravím. Mať na ruke hodinky schopné odmerať srdcový tep sa stalo túžbou aj tých, ktorí netrpeli kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Krátko na to sa pridal dôležitý prvok – pedometer, teda krokomer. Vec, ktorá má opodstatnenie pri starších ľuďoch a dôchodcoch, sa stala trendom a počítanie krokov začalo zaujímať aj sedavú generáciu pracujúcu pre korporáty. Stal sa z toho spontánny trend, denný počet krokov v niektorých kolektívoch zvyšoval sociálny kredit. Nakoniec aj inteligentné hodinky priniesli majiteľovi formálne či úprimné uznanie medzi známymi. Dnes predsa facebookové generácie nerobia veci pre seba, ale aj preto, aby sa pochválili pred známymi. Pre tých asociálnejších to platí viac ako pre tých, čo majú reálnych priateľov či dokonca kamarátov, s ktorými spolu športujú a hýbu sa.

Od tristo eur k trinástim

Prvé inteligentné hodinky od svetoznámeho výrobcu Apple Watch stáli pri predstavení v roku 2014 od 399 eur, čo bol cenový ekvivalent drahšieho smartfónu. Už toho roku prichystalo Xiaomi svoj prvý chytrý náramok Mi Band 1, ktorý spustil s Apple revolúciu na trhu inteligentných zariadení.

apple inteligentné hodinky
Hodinky Apple Watch môžu byť dobrou voľbou, ak už vlastníte iPhone a iné produkty Apple. Foto: Ingo Joseph/pexels.com

Vytvorili sa dve kategórie zariadení, ktoré by sa dali označiť ako dostupné zariadenia a prémiové zariadenia. Zatiaľ čo hodinky Apple a neskôr aj Samsung a Huawei, si ľudia kupovali za stovky eur, na druhom konci cenového rozpätia sa za dvadsať eur dal zohnať elegantný náramok schopný rátať kroky či merať tep.

Postupom času sa začali oba tábory prelínať, a tak dnes dokáže človek kúpiť hodinky či náramok za trinásť, ale aj stotridsať, tristo či osemsto eur. Záleží od rozpočtu a požiadaviek. Pre prehľadnosť budú skupiny potenciálnych zákazníkov roztriedené na základe funkcií, ktoré môžu mať hodinky alebo náramok.

Pri športovaní treba zvážiť využitie, pri ochrane života nie je nutné šetriť

Prvé a základné sú zdravotné alebo aj športové funkcie: meranie tepu, počítanie krokov, ale aj meranie saturácie kyslíka v krvi či EKG. Prvé dve menované obsahuje už azda každý model, za ďalšie dve si treba priplatiť, pretože ich ponúkajú zvyčajne iba prémiové značky. Ak sa vyskytne model s ľudovou cenou, pravdepodobne robíte kompromis v presnosti.

Sledovať aktivitu a životné funkcie môže byť motiváciou pri športovaní. Treba však brať do úvahy to, koľko z funkcií hodiniek či náramku dokážete využiť. Nemá veľký zmysel kupovať si kvôli rannému behu hodinky za šesťsto eur, keď rovnakú prácu dokáže urobiť náramok za desatinu ceny.

Mnohí výrobcovia ponúkajú špeciálne upravené modely vhodné najmä pre starších ľudí. Foto: AP/Efrem Lukatsky

Väčší zmysel má sledovanie životných funkcií, hlavne tepu, pre tých, ktorí trpia srdcovým ochorením. Najnovšie modely dokážu napríklad rozoznať a upozorniť na srdcovú arytmiu. V čase pandémie ochorenia COVID-19 sa zvýšil záujem sledovať aj saturáciu kyslíka v krvi, avšak ak vám ide iba o tento parameter, je lepšie kúpiť si pulzný oxymeter.

Menej známi výrobcovia ponúkajú hodinky pre dôchodcov vyrobené tak, aby dokázali privolať pomoc. V prípade núdze automaticky rozpošlú správy blízkym osobám alebo polohu GPS. Šetriť pri ochrane života netreba a lepšie je kúpiť hodinky či náramok prispôsobený na konkrétny účel.

S upozorneniami na ruke a produktivitou to netreba preháňať

Ďalšiu kategóriu môžu tvoriť funkcie spojené s produktivitou: odpovedanie na upozornenia, volanie alebo pripomienky a kalendár. Opäť je vhodné porozmýšľať nad využitím. Iná je situácia vrcholového manažéra, ktorý denne prijme desiatky e-mailov a hovorov, a iná je situácia študenta a mladého človeka, ktorý chce mať drahé hodinky alebo nevyberať mobil z vrecka pri každom upozornení.

Notifikácie na ruke sa môžu stať kontraproduktívnymi. Neustále vibrovanie hodiniek pôsobí rušivo, stlmenie zase nedáva zmysel. Ak niekto túži mať prehľad o dôležitých veciach priamo na ruke, oplatí sa investovať do drahších hodiniek. Lacnejšie zvyčajne majú problém hlásiť všetky upozornenia.

Inteligentné hodinky sú rozumná kúpa, ale nie pre každého

Technológie sú tu pre ľudí, aby im zľahčili každodenný život. Veľakrát sa stávajú predmetom prestíže a hoci ekonomický zámer – zarobiť výrobcovi – splnia, ich funkcie zostávajú nevyužité. Nie je to len prípad hodiniek, ale napríklad aj smartfónov.

Meranie tréningov a rôznych cvičení je skvelé, ale reálne ho využije len skutočne aktívny športovec. Naopak sledovanie životných funkcií je investícia do ochrany zdravia, pri ktorej by sa nemalo šetriť.

aplikácia lessphone
Väčšine ľudí pri hlbšom zamyslení stačí smartfón a analógové hodinky. Foto: Róbert Valent

Mať prístup ku všetkým upozorneniam a dôležitým údajom na zápästí takisto môže pôsobiť lákavo, ale kupovať si hodinky za stovky eur kvôli pár správam na Messengeri či prestíži v kolektíve nie je zrovna rozumné. Väčší úžitok z podobných funkcií bude mať niekto, kto s notifikáciami pracuje.

Úplne samostatnú kategóriu tvoria deti. Hodinky a značky sú pre nich lákavé, porovnávajú sa medzi sebou a sú najľahšou obeťou reklamy, ale práve pri deťoch treba vzdorovať najviac: hodinky so zbytočnými funkciami ich najmä rozptyľujú a zabávajú banalitami, čo je pre mladšie ročníky stratený čas.

Inteligentné hodinky či náramok sú rozumná kúpa, ale nie pre každého. A keď už aj človek zatúži vyskúšať niektorý z modelov, na začiatok je lepšie zvoliť niektorý z lacnejších. Neskôr môžete nevyužité hodinky predať alebo siahnuť po drahších.


Ďalšie články