Ovládanie technológií myšlienkami je na dosah. Jedného dňa umožní chodiť paralyzovaným

Opica ovládajúca hru pomocou myšlienok Opica ovládajúca hru pomocou myšlienok. Foto: Youtube.com

Ovládanie technológií myšlienkami bolo doposiaľ len vecou vedecko-fantastických románov, seriálov a filmov, ale napredujúci výskum by už čoskoro mohol napríklad paralyzovaným ľuďom dožičiť väčšiu slobodu. Na technológii, ktorá by to mohla už čoskoro umožniť, pracuje startupový projekt Neuralink amerického miliardára Elona Muska.

Zakladateľ spoločností SpaceX a Tesla Elon Musk zverejnil video, na ktorom predstavuje nový technologický úspech svojej startupovej spoločnosti Neuralink. Ide o záznam, na ktorom deväťročný makak menom Pager hrá jednoduchú videohru a ovláda ju vďaka mozgovým implantátom iba svojimi myšlienkami.

Dva mikročipy implantované opici do lebky vysielajú mozgu signály prostredníctvom viac ako tisícky elektród. Mozgová aktivita je dekódovaná počítačom a prenášaná podľa myšlienok primáta. Len po šiestich týždňoch tréningu sa Pager dokázal za odmenu v podobe banánového smoothie naučiť ovládať jednoduchú počítačovú hru zo sedemdesiatych rokov.

„Aby Pager ovládal svoje odrážadlo na pravej strane obrazovky, jednoducho premýšľa nad pohybom ruky hore alebo dole. Je sústredený a hrá úplne z vlastnej vôle. Nie je to žiadna mágia, dôvod, prečo Neuralink funguje, je ten, že zaznamenáva a dekóduje elektrické signály z mozgu,“ uvádza sa vo videu Muskovho startupu Neuralink.

V prípade tohto výskumu však ani zďaleka nejde o hru. Je to ukážka významného pokroku, ktorý chce Neuralink dosiahnuť v oblasti priameho ovládania pomocou myšlienok. To by mohlo v budúcnosti pomôcť ľuďom, ktorí sú pripútaní na lôžku alebo inak paralyzovaní.

Prvý výrobok Neuralinku umožní podľa Muska paralyzovaným ľuďom používať napríklad chytré telefóny či iné technológie. Jedného dňa by mohli tieto nástroje poslúžiť aj paraplegikom, aby sa znova postavili na vlastné nohy.

Dobrá správa je, že klinické testy tohto systému na ľuďoch by sa mohli podľa Elona Muska začať už tento rok.

Pokusné zvieratá

Už vlani v lete prezentovala Muskova startupová firma pokroky s touto technológiou použitou na ošípaných, ale makaky majú ako opice mozgy oveľa podobnejšie tým ľudským. To umožnilo Neuralinku vytvoriť, overiť a vylepšiť rozhranie, ktoré prepája technológiu s mozgom, a to by mohlo významne zmeniť kvalitu života ľudí s neurologickými poruchami.

Obavy o pokusné zvieratá nemusia mať pri týchto pokusoch ani tí najzapálenejší ochrancovia práv zvierat. Ide o jeden z mála projektov, pri ktorých na zvieratá po celý čas dozerá tím veterinárov a ďalších zamestnancov, aby sa zaistilo čo najhumánnejšie zaobchádzanie so skúmanými primátmi.

„Dohliadam na všetky aspekty programu starostlivosti o zvieratá, od chovu, prísunu jedla, vody až po ochranu týchto zvierat, aby som im zabezpečil vždy tú najlepšiu starostlivosť,“ vraví jeden z veterinárov Sam Baker. Podľa neho nie je tak dobre postarané o zvieratá v žiadnom inom odvetví.


Ďalšie články