Fica znovu obvinili z extrémizmu. Uznesenie ale Lipšic zrušil

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Foto: Jakub Kotian/TASR

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry pred časom opäť obvinil šéfa opozičného Smeru a bývalého predsedu vlády Roberta Fica z podpory extrémizmu. Uznesenie však špeciálny prokurátor Daniel Lipšic zrušil. Lipšic je jedným z najväčších podporovateľov širšie chápanej slobody slova na Slovensku.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pred niekoľkými dňami po zhruba roku a pol opäť obvinil expremiéra Roberta Fica z podpory extrémizmu. Uznesenie ale napokon zrušil súčasný špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Informáciu portálu Aktuality potvrdil hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

„Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic toto obvinenie z úradnej moci ako nezákonné zrušil (…) s tým, že v danej veci vykonal úkon podriadeného dozorového prokurátora v zmysle zákona o prokuratúre,“ spresnil Skladan.

Doplnil, že k obvineniu Fica došlo na rovnakom skutkovom základe ako v decembri 2019, a to uznesením vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry. Aj predchádzajúci špeciálny prokurátor obvinenie zrušil.

Fico: Myslí si to, čo takmer celý národ

Prípad sa týka Ficovej obhajoby niekdajšieho poslanca ĽSNS Milana Mazureka, ktorý po rozkole kotlebovcov pôsobí v novozaloženom hnutí Republika. Pripomeňme, že Mazurek bol uznaný Najvyšším súdom (NS SR) za vinného z výrokov na adresu rómskeho etnika, ktoré zazneli v Rádiu Frontinus v roku 2016.

Podľa justičného orgánu sa nimi dopustil hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Senát NS SR uložil Mazurekovi peňažný trest vo výške 10-tisíc eur a sprísnil tým predošlý rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS). Nakoľko bol verdikt vtedy právoplatný, Mazurek prišiel aj o poslanecký mandát.

„Rešpektujem rozsudok Najvyššieho súdu SR voči poslancovi NR SR Milanovi Mazurekovi, ale zaraďujem ho do kategórie mediálnych, po ktorom budú preferencie pána Kotlebu a jeho strany utešene rásť,“ zaznelo po tomto verdikte z úst šéfa Smeru. Ten vo videu na sociálnej sieti dodal, že to, čo Mazurek, si myslí takmer celý národ.

Fico nebol ani prvýkrát v roku 2019 obvinený dlho. Vtedajší špeciálny prokurátor Dušan Kováčik totiž koncom roka uznesenie o obvinení dvojnásobného premiéra zrušil. Fica toho času obvinil prokurátor špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz, ktorý bol viditeľný vo viacerých známych prípadoch podobného charakteru. Spomenúť môžeme kauzu Mariana Kotlebu, Tibora Eliota Rostasa či samotného Mazureka.

Lipšic má rád slobodu slova

Lipšic je známym zástancom širšie chápaného konceptu slobody slova a zasadzuje sa o to, aby boli trestané iba tie prejavy, ktoré priamo podnecujú k násiliu. Aj na margo Mazureka uviedol, že ho síce považuje za „hlúpeho rasistu“, ale myslí si, že o jeho prejavoch by nemal rozhodovať súd.

Právnik bol za tento svoj pomerne ojedinelý postoj neraz kritizovaný a podľa svojich slov dokonca nenávidený, no na svojich stanoviskách trvá, nakoľko mu ani po početných diskusiách nikto nevysvetlil „alternatívne principiálne kritérium pre rozlišovanie povolených a zakázaných prejavov“.

Za jeden zo svojich úspechov považuje Lipšic aj zrušenie časti tzv. protiextrémistickej novely na Ústavnom súde v roku 2019, ktorá by výrazne rozšírila definície verbálnych deliktov v Trestnom zákone. Tituluje to za víťazstvo pre slobodu slova. Po zmene legislatívy by podľa neho bolo možné viesť napríklad trestné stíhanie za hanobenie iného pre „politické presvedčenie“ alebo pre hlásanie nenávisti voči akejkoľvek nedefinovanej „skupine osob“.

„Problém verbálnych deliktov je v tom, že štát si pri nich osobuje v záujme určitého (vznešeného) cieľa právomoc rozhodovať, čo môže byť predmetom verejnej diskusie. A teda rozhodovať, ktoré názory sú dobré, ktoré názory sú zlé a ktoré z tých zlých názorov pod hrozbou trestnej sankcie štát zakáže,“ uviedol k tejto téme.


Ďalšie články