Obhajoval intervenciu v Líbyi, V4 považuje za príťaž a kritizuje Rusko. Valášek je novou posilou progresívcov

TomᚠValášek Tomáš Valášek. Foto: Jakub Kotian/TASR

Poslanec Tomáš Valášek posilní rady Progresívneho Slovenska. Mieri rovno do predsedníctva strany, ktorá je vraj jeho najbližším partnerom. Predtým figuroval v koaličnej strane Za ľudí. Tú však opustil pre nákup Sputnika V, ktorým sa Slovensko údajne zaradilo do siene hanby.

Nezaradený poslanec Národnej rady SR a bývalý člen strany Za ľudí Tomáš Valášek vstupuje do mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko (PS). Politik o tom informoval na piatkovej tlačovej konferencii po boku predsedníčky progresívcov Ireny Bihariovej a europoslanca Michala Šimečku.

Bihariová pri predstavení novej posily uviedla, že PS má s Valášekom mnohé hodnotové, názorové a politické prieniky. „Musím sa priznať, že mi na Tomášovi veľmi imponovalo aj niečo osobné a ľudské,“ uviedla s tým, že narážala na jeho odchod z vládnej koalície. Valášek by mal byť takisto členom predsedníctva.

„Keď som odchádzal z koalície, veľmi jasne som povedal, že neodchádzam z politiky. Nemám bližšieho partnera, ako je Progresívne Slovensko, preto bolo rozhodovanie jednoduché,“ uviedol pri svojom vstupe Valášek.

Politik o svojej politickej budúcnosti s PS či stranou Spolu debatoval už dlhšie. O spájaní sa mal rozprávať aj s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom. Nechcel však zakladať novú stranu.

Čím zapĺňal titulky?

Valášek študoval na George Washington University v USA a pred vstupom do aktívnej politiky pôsobil v rozmedzí rokov 2013 až 2017 ako v poradí piaty veľvyslanec na Stálej delegácii Slovenska pri NATO v Bruseli. Predtým figuroval v treťom sektore ako analytik. Svojho času sa mu podarilo radiť aj britskej Snemovni lordov.

Valášek sa cíti doma najmä vo sfére zahraničnej politiky a je všeobecne známy svojimi jasnými euroatlantickými postojmi. V súvislosti s konfliktom v Líbyi pred desiatimi rokmi sa napríklad nechal počuť, že ak by NATO nepomohlo rebelom zvrhnúť režim Muammara Kaddáfího, nezaistilo by bezpečnosť tamojších civilistov.

Rovnako podporoval aj intervenciu spojencov do Sýrie, ktorú podľa jeho mienky ospravedlňovali kroky tamojšieho prezidenta. „Bašár Asad opakovane použil chemické zbrane proti vlastnému obyvateľstvu. Útok si mal vynútiť dodržiavanie medzinárodného práva,“ povedal v roku 2018 pre Pravdu. Ak by vraj neprišlo k reakcii, bola by to „šialená situácia“.

Podpora krokov zo strany USA však v jeho prípade nie je bezvýhradná. Valášek napríklad zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního v januári 2020 Američanmi okomentoval slovami, že šlo o obrovskú chybu prezidenta Donalda Trumpa. „Dosiahol tým presný opak toho, o čo Spojeným štátom v regióne ide,“ uviedol.

Na sklonku minulého roka zase vyhlásil, že je rád, že sme sa pri kritike EÚ voči Maďarsku a Poľsku ohľadom údajného porušovania právneho štátu otočili našim susedom chrbtom. Uviedol, že spolok V4 je nám na príťaž, naše záujmy sú vraj odlišné a navrhol prestať uskutočňovať samity Vyšehradskej štvorky pred stretnutiami európskych lídrov. V4 sa podľa neho stáva „pejoratívom“.

Rozchod s Remišovou

Valášek vstúpil do vysokej politiky v roku 2019 po boku bývalého prezidenta Andreja Kisku, ktorý toho času rozbiehal projekt Za ľudí. V roku 2020 bol zvolený za poslanca Národnej rady SR. Neskôr kormidlovanie strany prevzala Veronika Remišová.

Stranu Za ľudí aj vládnu koalíciu opustil po nákupe ruskej vakcíny Sputnik V, keď prepukla aj koaličná kríza. Skonštatoval, že sme týmto krokom vstúpili do „siene hanby“ a vraj predstavuje „pľuvanec našim európskym partnerom“. Medzitým sa však obstarávanie Sputnika rozbieha aj na Západe, zmluvu o jeho nákupe uzavrelo napríklad Bavorsko, záujem prejavilo aj Rakúsko a diskutuje sa o ňom aj v Česku.

Valášek sa téme očkovacej látky z východu venoval aj na dnešnej tlačovke, keď skritizoval ministra financií Igora Matoviča za cestu do Moskvy, kde bol jej dodávky ratovať. Myslí si, že šlo o krok v rozpore s literou kompetenčného zákona a Moskva to podľa neho môže propagandisticky zneužiť.


Ďalšie články