Matovič vybavil v Maďarsku testovanie Sputnika, Korčokovi sa nepáči účasť poslanca Gyimesiho

slovenský predseda vlády Igor Matoviè maïarský predseda vlády Viktor Orbán stretnutie Péter Szijjártó Igor Matovič, Viktor Orbán a Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Rusi chcú, aby sme dávky vakcíny Sputnik V vrátili pre údajné porušenie zmluvných podmienok, ktoré súvisia s jej testovaním na Slovensku. Igor Matovič hovorí, že Moskvu chápe a kritizuje odporcov Sputnika. S testovaním vakcíny nám pomôže Maďarsko, uviedol Matovič po rokovaní v Budapešti. Šéfovi diplomacie Korčkovi sa nepáči, že na rokovaniach sa mohol zúčastniť poslanec Gyimesi, ktorý podľa neho trvale osočuje slovenskú diplomaciu, a zároveň sa na nich nesmel zúčastniť nikto zo slovenských diplomatov.

Na základe žiadosti Slovenskej republiky pomôže Maďarsko testovať ruskú vakcínu Sputnik V v záujme toho, aby bolo možné zachrániť životy čo najviac občanov SR. Povedal to podľa komerčnej televízie Hír TV v piatok v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke s podpredsedom vlády SR a ministrom financií Igorom Matovičom.

Maďarsko je v súčasnosti podľa slovenského vicepremiéra akýmsi vzorom vo svete i v Európe v očkovaní proti koronavírusu, a to vďaka tomu, že nejde len cestou očkovacích látok zabezpečených Európskou úniou, ale sa obrátilo aj na východ a prítomná je tu aj ruská vakcína Sputnik V. Maďarsku sa tak podarilo dosiahnuť výrazne vyššiu zaočkovanosť svojich občanov ako v iných krajinách Európskej únie, konštatoval Matovič.

Matovič pripomenul, že ruská vakcína je skladovaná na Slovensku v chladničkách už šesť týždňov, pričom by ňou bolo možné zachraňovať ľudské životy. Preto prišiel požiadať Maďarsko o pomoc pri otestovaní tejto zásielky.

Šéf maďarskej diplomacie uviedol, že Maďarsko s tým Slovensku rado pomôže, pretože má k dispozícii kapacity v medzinárodne akreditovanom laboratóriu.

Matovič sa poďakoval Szijjártóovi, premiérovi Viktorovi Orbánovi a Maďarsku za mimoriadne dobré vzťahy z čias, keď pôsobil ešte ako predseda slovenskej vlády. Ocenil, že v ťažkých časoch koronavírusovej pandémie sa mohol spoľahnúť na pomoc či už vo forme poskytnutia maďarských lekárov pri plošnom testovaní, alebo darovaním umelých pľúcnych ventilácií nemocniciam na juhu Slovenska.

Testovanie v Maďarsku

Riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová by uvítala, ak by v Maďarsku spravili laboratórnu kontrolu vakcíny Sputnik V. V prípade, že by mali realizovať posúdenie, považovala by to za prekvapujúce. Európske krajiny totiž postupujú podľa štandardizovaných procesov. Uviedla to na piatkovej tlačovej konferencii v reakcii na informácie o pomoci Maďarska pri testovaní Sputnika.

Ako vysvetlila Baťová, ŠÚKL robil posúdenie vakcíny, ktorá zahŕňa najmä kontrolu dokumentov. Mal 49 pripomienok, čo však podľa nej nie je nič nezvyčajné. „Veľmi ma mrzí, že vznesené pripomienky boli vnímané ako sabotáž, nástroj hybridnej vojny,“ podotkla s tým, že proces absolvujú výrobcovia aj v Európskej liekovej agentúre.

Laboratórnu kontrolu realizuje na Slovensku Biomedicínske centrum Slovenskej akadémie vied. Podľa Baťovej sa chýli ku koncu, čaká sa na výsledky posledných dvoch testov. Ak by v Maďarsku testovali Sputnik v OMCL laboratóriách (Official Medicinal Control Laboratory), uvítala by to. „My sme sa ich pýtali trikrát a z mojej pozície sme dostali trikrát negatívnu odpoveď, že nebudú testovať neregistrovanú vakcínu,“ povedala. Baťová podotkla, že rozhodnutie, či očkovať alebo neočkovať Sputnikom, je na Ministerstve zdravotníctva.

„To, že ŠÚKL dal testovať vakcínu OMCL necertifikovanému laboratóriu, bola strašná chyba, ktorá spôsobila úplne zbytočné mnohotýždňové zdržanie, odstúpenie Rusov od zmluvy… a hlavne, ak by sme posudzovanie vakcín nechali na nich, nikdy by sme sa očkovania Sputnikom na Slovensku nedočkali. Teraz treba len ʻmaličkosťʻ … presvedčiť Rusov, že sa Slovensku oplatí ešte veriť,“ uviedol Matovič na sociálnej sieti podvečer po rokovaní v Maďarsku.

Matovič vyhlásil, že vakcíny Sputnik V na použitie na Slovensku bude na základe výsledku rokovaní posudzovať maďarské laboratórium.

Na rokovaní bol aj Gyimesi, zástupca ambasády nie

Na dnešnom rokovaní Igora Matoviča sa zúčastnil poslanec za OĽaNO György Gyimesi, ktorý na sociálnej sieti poďakoval Péterovi Szijjártóovi a Viktorovi Orbánovi „za nezištnú pomoc“. Podobne sa vyslovil na adresu Matoviča: „Nie sme vďační iba my, ale aj státisíce ľudí, ktorí sú ochotní očkovať sa iba touto vakcínou. V mene nás všetkých by som sa chcel poďakovať aj Igorovi Matovičovi, ktorý ani v silnom protivetre nezložil zbrane a zariadil, aby sme o tie vakcíny definitívne neprišli.“

Proti tvrdeniam poslanca Gyimesiho, podľa ktorého bola neúčasť zástupcu slovenského veľvyslanectva na dnešnom rokovaní v Budapešti predpokladom úspechu rokovaní s maďarskou stranou, sa na sociálnej sieti ohradil minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Vylúčenie diplomatov vedúcim delegácie Matovičom označil Korčok za krajne netradičný postup, lebo išlo o rokovanie s ministrom zahraničných vecí Maďarska.

Na adresu Gyimesiho vyjadrení Korčok uviedol: „Je to hrubé obviňovanie slovenskej diplomatickej služby. Na mieste je otázka, o čom boli rokovania v Budapešti, na ktorých sa mohol zúčastniť poslanec trvale osočujúci slovenskú diplomaciu, a zároveň sa na týchto rokovaniach nesmel zúčastniť nikto zo slovenských diplomatov.“

Matovič sa zastal Rusov

Igor Matovič dnes na tlačovej konferencii uviedol, že Slovensku zostanú dvere ohľadom ruskej vakcíny otvorené. Vyrokoval to vraj včera v Moskve.

Expremiér a minister financií informoval, že za týmto účelom pocestuje do Budapešti, kde sa má stretnúť s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Pripomeňme však, že pri marcovom nákupe ruských vakcín podľa jeho vlastných slov pomáhal maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Sputnik označil Matovič za „mimoriadne kvalitnú vakcínu“. Dodal pritom, že podľa prieskumov je takmer tretina ľudí na Slovensku ochotná nechať sa zaočkovať jedine vakcínou ruskej výroby. „O 40 percent viac ľudí by bolo do leta očkovaných, ak by sme využili kontrakt, ktorý som dohodol spolu s Marekom Krajčím,“ tvrdil expremiér.

Zbraň odporcov v geopolitickej vojne

Odporcovia Sputniku V podľa Matoviča „využili túto vakcínu ako zbraň v geopolitickej vojne“, aby sa zbavili ministra zdravotníctva, jeho ako premiéra a zabránili tomu, aby sa mohla používať a chrániť zdravie Slovákov.

Matovič poukázal na prieskumy, podľa ktorých 500 000 ľudí na Slovensku je ochotných sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 len ruskou vakcínou Sputnik V. „Kolektívnu imunitu bez týchto ľudí nedosiahneme,“ skonštatoval minister. Dodávky ruskej vakcíny, ktorú Matovič označil za mimoriadne kvalitnú, mali podľa neho zrýchliť očkovanie na Slovensku o 40 percent. „Bohužiaľ, ukázalo sa, že ruská vakcína má na Slovensku príliš veľa mimoriadne vysokopostavených nepriateľov, ktorí robili všetko preto, aby zabránili jej použitiu v SR,“ povedal Matovič.

„Nakoniec na to doplatíme tým, že sa tu budeme mordovať s covidom ešte v roku 2030,“ varoval minister financií s tým, že podľa neho sa bez ruského očkovania nebude dať pohnúť s uvoľňovaním opatrení.

„Rusi de facto vypovedali zmluvu a požiadali o ich vrátenie,“ potvrdil expremiér. V tejto súvislosti sa pritom hovorí aj o zmluvnej pokute, ktorú bude musieť Slovensko zrejme zaplatiť. Ruské vakcíny dodané na Slovensko začiatkom marca by údajne mali skončiť v Maďarsku.

Kľúčový dôvod, prečo chcú Rusi vrátenie vakcín, je podľa Matoviča v tom, že sa cítia byť mimoriadne poškodení tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zveril posudzovanie vakcíny laboratóriu, ktoré nie v je súčasťou siete oficiálnych laboratórií Európskej únie (OMCL). „Rozčarovanie ruskej strany plne chápem,“ dodal.

K situácii sa po Matovičovi len veľmi stručne vyjadril nový minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. „Vieme, že záujem o očkovanie Sputnikom je, a preto je našou povinnosťou túto látku zabezpečiť,“ povedal. Zdôraznil však, že jeho rezort bude povoľovať iba tie vakcíny, ktoré sú certifikované v oficiálnych laboratóriách siete Európskej únie (OMCL).

ŠÚKL hovorí o nedostatku dokumentácie, Rusi o falošných správach

Prvých 200-tisíc dávok vakcín Sputnik V prišlo na Slovensko prvého marca, ale od vtedy sa ich ľudia nedočkali a Rusko teraz chce, aby sme ich odovzdali naspäť.

ŠÚKL trvá na tom, že Rusi nám pre posúdenie lieku nedodali dostatok dokumentácie a že nejde o tú istú látku, ktorú skúmali tvorcovia štúdie v odbornom magazíne Lancet. To nie je podľa Ruského fondu priamych investícií (RFPI) pravda, pričom ruská strana hovorí o falošných správach zo Slovenska.

Rusi tvrdia, že zo strany Slovenska prišlo k porušeniu zmluvy o nákupe Sputniku V, keď dal ŠÚKL otestovať ruskú vakcínu v laboratóriu, ktoré nie je súčasťou siete oficiálnych laboratórií Európskej únie. Riaditeľka ŠÚKL Zuzana Baťová sa proti týmto vyjadreniam ohradila.

Háčik je však v tom, že nikto, ani ŠÚKL, odborníci či novinári nevedia, čo je obsahom zmluvy. Aj mimovládna organizácia Transparency International Slovensko upozornila, že ministerstvo zdravotníctva ani po predĺžení lehoty na odpoveď zmluvu nesprístupnilo, čo je v rozpore so zákonom o slobodnom prístupe k informáciám.



Ďalšie články