Bielych mužov je vraj priveľa. Americké aerolinky zavádzajú diverzitu už aj medzi trénovanými pilotmi

Lietadlá spoločnosti United Airlines. Foto: TASR/AP Lietadlá spoločnosti United Airlines. Foto: TASR/AP

V americkej leteckej spoločnosť United Airlines prišli s novou iniciatívou, podľa ktorej by mali najmenej polovicu pilotov vytrénovaných od teraz až do roku 2030 tvoriť ženy a ľudia z radov menšín. Podľa moderátora televízie Fox News Tuckera Carlsona by takáto iniciatíva mohla v budúcnosti pripraviť ľudí o život.

United Airlines je jediná letecká spoločnosť v Spojených štátoch, ktorá má aj vlastnú akadémiu a vychováva si vlastných pilotov. V snahe dosiahnuť čo najväčšiu rôznorodosť zamestnancov tlačí na to, aby sa pilotmi nestávali iba bieli muži, ktorých je v tomto povolaní v USA väčšina.

Výkonný riaditeľ leteckej spoločnosti Scott Kirby v rozhovore pre CBS News vysvetlil, že jeho spoločnosť chce zvýšiť rozmanitosť svojich pilotov, pretože iba 7 percent z nich tvoria momentálne ženy a iba 13 percent pilotov nie je bielych.

„Paluby našich lietadiel by mali každý deň odrážať rôznorodú skupinu ľudí. Preto plánujeme, aby 50 percent z 5 000 pilotov, ktorých vycvičíme v nasledujúcom desaťročí, boli ženy alebo farební ľudia,“ napísala spoločnosť na Twitteri po Veľkej noci.

Kirby argumentuje, že takýto krok je v United Airlines potrebný, pretože ženy a menšiny „jednoducho nemajú prístup ani príležitosť“ dostať sa k tejto práci. Samotný výcvik pilotov je totiž dosť nákladný a je naň potrebné pomerne náročné štúdium.

Iniciatívu, podľa ktorej má byť v United Airlines viac pilotiek a „farebných“ ľudí (people of color), ostro kritizoval známy konzervatívny moderátor televízie Fox News Tucker Carlson. Podľa neho by takýto krok mohol ohroziť životy ľudí, ktorí v budúcnosti nasadnú na paluby lietadiel tejto spoločnosti.

Carlson vo svojej večernej šou uviedol, že podľa iniciatívy United Airlines sa zdá, že najnovšie je hlavnou prioritou identita a príslušnosť k menšinám, no nie bezpečnosť.

„To, ako ľudia vyzerajú, je úplne irelevantné. Všetko, na čom by vám malo záležať, je ich výkon. Len čo na to zabudnete, lietadlá majú tendenciu havarovať… Zamestnávanie na základe irelevantných kritérií bude časom zabíjať ľudí,“ myslí si Carlson.

United Airlines tvrdí, že do svojej akadémie prijíma len vysokokvalifikovaných kandidátov, a to bez ohľadu na rasu alebo pohlavie, ak splnia alebo prekročia stanovené štandardy pre prijatie. Podľa Carlsona je to však lož.

„V leteckej doprave je dôležitá iba jedna norma a to nie je rasa ani pohlavie. Je to kompetencia,“ povedal moderátor.

Podľa amerického Úradu pre štatistiku práce je takmer 94 percent profesionálnych pilotov v USA belochov a vyše 92 percent sú muži.


Ďalšie články