Príplatok pre covid zdravotníkov vláda vypláca. O záchranároch súkromných poskytovateľov zatiaľ mlčí

Nácvik zložiek pri podozrení výskytu nového koronavírusu Nácvik zložiek pri podozrení výskytu nového koronavírusu. Foto: Roman Hanc/ TASR

Pracovníkov covid oddelení bez rozdielu zatiaľ vyplatili za január a február. Záchranné posádky si o 350 eur prilepšia v apríli. Bude sa to týkať aj súkromných poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby a ak nie, budú tí mať dostatok financií na takéto zvýšenie?

Expremiér Igor Matovič spoločne s exministrom zdravotníctva Marekom Krajčím sľúbili všetkým pracovníkom covid oddelení sedemeurové príplatky za každú odpracovanú hodinu. Majú platiť od 1. januára, až pokým počet hospitalizovaných na Slovensku neklesne pod tisíc.

Príplatok nedostáva len zdravotník pracujúci v červenej zóne, ale aj ďalší zamestnanci nemocnice na danom oddelení. Týka sa všetkých, od lekárov po upratovačky. Mimoriadna odmena sa zaráta aj tým zdravotníkom, ktorí dochádzajú robiť covid pacientom rôzne vyšetrenia. Zarátajú sa im pritom len hodiny, ktoré strávili na covid oddelení.

„Pre ilustráciu – napríklad za február bolo celkovo vyplatených takýchto odmien pre 16 092 zamestnancov,“ uviedla pre Štandard hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Od 1. marca sa príplatky ujdú aj lekárom, záchranárom a vodičom záchraniek, na ktorých sa predtým zabudlo. Mesačne si „v čistom“ prilepšia o 350 eur, až pokým nebude v nemocniciach s ochorením COVID-19 pod tisíc pacientov.

Záchranári budú mať spätne od 1. marca špeciálny covidový príplatok – v priemere 350 eur na mesiac. Som rád. #Ďakujeme

Uverejnil používateľ Igor Matovic Streda 31. marca 2021

Budú peniaze? Pre pracovníkov covid oddelení áno

O nejasnom financovaní odmien Štandard informoval na začiatku februára. Ide o značnú peňažnú položku, ktorá má platiť rovnako pre súkromné i štátne nemocnice.

Súkromné nemocnice financie nenašli, ich kompenzácia preto ostala v rukách ministerstva financií. To ich vypláca z rezervy štátneho rozpočtu vytvorenej na krytie výdavkov v súvislosti s pandémiou. Počet vyplatených odmien za február napovedá, že výsledná suma sa pohybuje v stovkách miliónov eur.

Na otázku, či bude v rezerve dostatok peňazí, sme odpoveď nedostali. V minulosti však ministerstvo zdravotníctva garantovalo, že peniaze sa vyplatia. Rezortu financií sme sa preto opýtali, za ktoré mesiace dostali zdravotníci na covid oddeleniach sedemeurové príplatky a či ich dostali súbežne aj súkromné nemocnice.

Ministerstvo financií naše otázky posunulo ministerstvu zdravotníctva, ktoré však neodpovedalo.

Ako sa náhly premiérov sľub napĺňa, sa preto Štandard opýtal Mariána Petka, riaditeľa Asociácie nemocníc Slovenska. Tá združuje 77 súkromných slovenských nemocníc.

„Žiadna z našich nemocníc sa nesťažovala, že nedostala finančné prostriedky na kompenzáciu sedemeurových príplatkov. Peniaze sme dostali za január a február, za marec ešte nemáme odpoveď z MZ SR,“ priblížil Petko.

O záchranároch súkromných poskytovateľov je zatiaľ ticho

Ako sú však na tom príplatky pre záchranárov?

Podľa informácií Štandardu vyjdú rezort na dva milióny eur mesačne. Vo verejnom vyhlásení sa pritom neuvádza, či ide o sumu, ktorá počíta aj so súkromnými poskytovateľmi záchrannej zdravotnej služby (ZZS).

Posádky ZZS zo štátnych rozpočtových organizácií dostanú príplatky v aprílovej výplate. Petko pre Štandard uviedol, že o stanovisko k predmetnej veci požiadali ministerstvo zdravotníctva tento týždeň.

Či by boli súkromné nemocnice schopné toto finančné zvýšenie vyplatiť, nie je isté.

„Väčšina súkromných nemocníc nemá záchrannú zdravotnú službu, skôr je to otázka na poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby, predpokladám, že nie,“ uzavrel riaditeľ Asociácie nemocníc Slovenska.

Zdroje z prostredia súkromných poskytovateľov ZZS pre Štandard uviedli, že príplatky ohlásené ministerstvom zdravotníctva by mal aj v ich prípade preplácať štát. Vraj je len otázkou času, kedy k tomu rezort podá verejné stanovisko.


Ďalšie články