Späť do Moskvy? Nie. Naše vakcíny Sputnik zrejme skončia v rukách Maďarov

slovenský predseda vlády Igor Matoviè maïarský predseda vlády Viktor Orbán stretnutie Igor Matovič a maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/DUNA/MTI

Očkovacie látky Sputnik V dovezené na územie Slovenska, ktoré máme podľa želania Rusov vrátiť, zrejme skončia v Maďarsku. Okrem toho by Slovensko malo platiť zmluvnú pokutu. Táto situácia je výsledkom údajného porušenia zmluvných podmienok zo strany objednávateľa a prestrelky medzi kompetentnými odborníkmi na oboch stranách.

Ruské vakcíny Sputnik V, o ktoré Slovensko pravdepodobne príde v dôsledku údajného porušenia zmluvných podmienok, o ktorom informoval Ruský fond priamych investícií (RFPI), zrejme skončia v rukách našich južných susedov – Maďarov.

Informuje o tom portál Topky.sk s odvolaním sa na vlastné zdroje z diplomatického prostredia. Táto informácia by korešpondovala so štvrtkovým tvrdením ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS), ktorý hovoril o Matovičovej ceste do Budapešti, ktorá sa uskutoční už v piatok.

Naša krajina pritom nemusí skončiť s nulovým počtom týchto vakcín, ale aj s o niečo prázdnejšou kasou. „Okrem toho, že sa podľa našich zdrojov máme Sputnikov vzdať v prospech Maďarska, budeme navyše platiť aj sankcie, no zatiaľ ešte nie je isté v akej výške,“ dodávajú k téme Topky.

To, aké záväzky voči Rusom skutočne máme, nevie ani odborná verejnosť. Na utajenosť zmluvy o nákupe Sputniku V sa sťažuje jednak šéfka Štátneho úradu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová a takisto aj mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS). Tej rezort neposkytol odpoveď ani po predĺžení lehoty, o ktorú sám požiadal.

Paradoxom vzniknutej situácie je to, že expremiér Igor Matovič v nedávnej minulosti priznal, že mu pri zabezpečení dvoch miliónov vakcín pomáhal priamo maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že na maďarského ministra ho odkázal tamojší premiér Viktor Orbán.

Ruské kontra slovenské orgány

Pripomeňme, že ruskej strany sa dotkli tvrdenia o tom, že vakcína dodaná na naše územie nie je totožná s tou, ktorú veľmi kladne hodnotil vedecký magazín The Lancet. „Toto je podľa mňa iba úplná absurdita,“ vyhlásil Viktor Zujev, virológ a vedec z Národného výskumného centra pre epidemiológiu a mikrobiológiu akademika Nikolaja Gamaleja.

Problémom pre Moskvu bolo aj to, že ŠÚKL údajne v rozpore s existujúcou zmluvou zabezpečil testovanie Sputnika V v laboratóriu, ktoré nie je súčasťou siete oficiálnych laboratórií EÚ na kontrolu liečiv. TASS pritom uvádza, že RFPI požiadal slovenskú vládu o zaslanie vakcíny do laboratória certifikovaného EÚ.

Šéfka ŠÚKL Baťová sa voči tvrdeniam ohľadne laboratórneho testovania šarží ohradila a stále platí jej stanovisko o tom, že Rusi nám pre posúdenie lieku nedodali dostatok dokumentácie a že ide o inú látku, s akou mali dočinenia tvorcovia štúdie v Lancete.

Matovič: Gratulujem, buchnite si šampanské

Na zvrat vo štvrtok poobede reagoval aj expremiér a minister financií Igor Matovič (OĽaNO), ktorý bol v Moskve na technických rokovaniach práve o tejto očkovacej látke a zachraňovať situáciu. Vinu za zlyhanie pripisuje svojim oponentom, ktorí vraj rozohrali „špinavú hru“ proti niečomu, čo nazývali hybridnou zbraňou Ruska.

„Bolo im úplne jedno, či budú predčasné voľby a vráti sa mafia k moci. Dnes však svoje dielo dokonali – svojimi bludmi, ktoré cez Denník N pustili do celého sveta, primäli Rusov povedať dosť – a tí nás požiadali o vrátenie Sputnika a ukončenie zmluvy. Gratulujem, idioti! Zobrali ste si za rukojemníkov zdravie milióna ľudí na Slovensku! Buchnite si šampanské,“ hnevá sa avizujúc tlačový brífing na piatok o 10:30.

Čaputová bude hovoriť s Hegerom

Prezidentka Zuzana Čaputová vo štvrtkovej večernej diskusnej relácii TV JOJ Na Hrane uviedla, že nasledovný deň prijme predsedu vlády Eduarda Hegera a hovoriť by mali aj o peripetiách ohľadne Sputniku V a ceste Matoviča do Moskvy. Podrobnejšie informácie o tom, kto a či v tejto veci pochybil, ale chýbajú aj jej.

Slovensko nakúpilo dva milióny vakcín Sputnik V. Prvého marca prišlo na Slovensko lietadlom 200-tisíc dávok a odvtedy sa počet nenavýšil. Nákup vyvolal napätie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo do výmeny na poste predsedu vlády, ktorý po novom zastáva Eduard Heger.


Ďalšie články