Rusi chcú, aby sme im vrátili Sputnik. Slovensko vraj porušilo zmluvné podmienky

vakcína Sputnik V Vakcína Sputnik. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ Rusko požiadalo slovenskú vládu, aby vrátila vakcíny Sputnik V. Argumentuje porušením zmluvných podmienok. Zaznelo to v deň, keď Moskvu navštívil minister financií a expremiér Igor Matovič, ktorý nákup vakcín pôvodne dohodol. Matovič viní za tento problém oponentov bojujúcich proti údajnej hybridnej zbrani.

Slovensko podľa Ruského fondu priamych investícií (RFPI) v súvislosti s nákupom vakcíny porušilo zmluvu. Agentúra Reuters uvádza, že RFPI už poslal Slovensku písomnú žiadosť na vrátanie vakcín. Krok odôvodnil tým, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zadal testovanie vakcíny Sputnik V laboratóriu, ktoré nie je súčasťou siete oficiálnych laboratórií Európskej únie.

Agentúra TASS pritom uvádza, že RFPI požiadal slovenskú vládu o zaslanie vakcíny do laboratória certifikovaného EÚ. RFPI vo svojom stanovisku deklaruje, že „všetky dávky Sputnika V sú rovnako kvalitné a prechádzajú prísnou kontrolou kvality v Gamalejovom inštitúte“. Kvalitu Sputnika V podľa RFPI potvrdili regulačné orgány z 59 krajín sveta.

RFPI rovnako uviedol, že porušení zmluvných podmienok bolo viac. Tvrdenie, že vakcína testovaná na Slovensku je odlišná ako tá, ktorú opísal prestížny magazín Lancet, označila ruská strana za „falošné správy“. Vrátené vakcíny od Slovenska chcú Rusi následne poslať do iných štátov.

Matovič: Zobrali ste si za rukojemníkov zdravie milióna ľudí

Na horeuvedený zvrat už reagoval aj expremiér a minister financií Igor Matovič (OĽaNO), ktorý bol dnes v Moskve na technických rokovaniach práve o tejto očkovacej látke. Vinu za zlyhanie pripisuje svojim oponentom, ktorí vraj rozohrali „špinavú hru“ proti niečomu, čo nazývali hybridnou zbraňou Ruska.

„Bolo im úplne jedno, či budú predčasné voľby a vráti sa mafia k moci. Dnes však svoje dielo dokonali – svojimi bludmi, ktoré cez Denník N pustili do celého sveta, primäli Rusov povedať dosť – a tí nás požiadali o vrátenie Sputnika a ukončenie zmluvy. Gratulujem, idioti! Zobrali ste si za rukojemníkov zdravie milióna ľudí na Slovensku! Buchnite si šampanské,“ hnevá sa avizujúc tlačový brífing na piatok o 10:30.

Transparency sa neúspešne dovoláva zmluvy

Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) zhruba v rovnakom čase uviedla, že jej rezort zdravotníctva neposkytol zmluvu o nákupe Sputniku V, ktorú žiadala na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám. A to údajne aj napriek tomu, že si ministerstvo predĺžilo lehotu na odpoveď. „Tá nedorazila ani vyše dva týždne po funuse,“ sťažuje sa mimovládka.

„Rozmýšľame preto teraz, či sa s ministerstvom v záujme práva verejnosti na informácie súdiť. Problém je, že aj keby nám súdy napokon dali za pravdu, trvať to bude zrejme roky. Na všetky spomínané informácie však má podľa nás verejnosť nárok teraz a nie až o tri či päť rokov,“ dodáva TIS.

Pozadie udalosti

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) namietal, že výrobca Sputnika V nedodal približne 80 percent dát nevyhnutných na jeho zhodnotenie. Ako informovala šéfka ústavu Zuzana Baťová, prijatie záveru o pomere prínosov a rizík neumožnili nedostatok a nekonzistentnosť údajov. 

ŠÚKL naďalej odporúča, aby sa na Slovensku očkovalo registrovanými vakcínami. Zároveň pripomína, že na prípadné klinické skúšanie Sputnika V je nevyhnutné dodanie chýbajúcej dokumentácie od výrobcu. Rovnako, že vakcíny dovezené na Slovensko sa nedajú porovnávať s tými používanými v zahraničí, keďže ich spája len názov.

Cesta ministra financií Igora Matoviča do Moskvy by mohla byť zmysluplná, keby jej výsledkom bolo dodanie informácií k vakcíne Sputnik V zo strany Ruska. Vo štvrtok to povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Slovensko nakúpilo dva milióny vakcín Sputnik V. Prvého marca prišlo na Slovensko lietadlom 200-tisíc dávok. Nákup vyvolal napätie vo vládnej koalícii, ktoré vyústilo do rekonštrukcie kabinetu.


(haj, tasr, reuters, tod)


Ďalšie články