Babiš má už štvrtého ministra zdravotníctva od začiatku pandémie. Chce riešiť Sputnik

Petr Arenberger a Miloš Zeman Petr Arenberger a Miloš Zeman. Foto: Jiří Ovčáček/Twitter

Český premiér Andrej Babiš vymenil vo vláde od začiatku pandémie už troch ministrov zdravotníctva. Tomu štvrtému v poradí, Petrovi Arenbergerovi prezident Miloš Zeman už pri menovaní povedal, že by nerád videl blokovanie ruských a čínskych vakcín. Práve pre prístup k ruskému očkovaniu Sputnik V malo dôjsť k výmene ministra, premiér Babiš to však odmieta.

Nový český minister zdravotníctva Petr Arenberger, ktorého nominovalo Babišove hnutie ANO, pred nástupom do funkcie riadil pražskú Fakultnú nemocnicu Královské Vinohrady. Ide o jedného z najuznávanejších dermatovenerológov nielen v Česku, ale aj v Európe s vyše tridsaťročnou praxou.

Ešte deň pred menovaním do funkcie Arenberger odmietal svoje prípadné nasadenie na post ministra zdravotníctva komentovať. Hovorkyňa nemocnice, ktorú riadil, pre Štandard uviedla, že sa k veci nebude bližšie vyjadrovať. České médiá však ešte v marci informovali o tom, že dnes už bývalý riaditeľ pražskej fakultnej nemocnice nahradí vo funkcii Jana Blatného. Dôvodom vraj mal byť Arenbergerom ústretovejší prístup voči ruskej vakcíne Sputnik V.

Práve Sputnik V spôsoboval spory medzi Blatným a premiérom Andrejom Babišom. Ten však odmieta, že by za výmenou ministra zdravotníctva bol postoj Blatného voči ruskému očkovaniu. Podľa Babiša Česko stále čaká na schválenie Sputniku Európskou liekovou agentúrou (EMA).

Zemanova požiadavka

Blatného odmietavý prístup k vakcínam ruskej a čínskej výroby však pri menovaní jeho nástupcu ostro kritizoval prezident Miloš Zeman. V príhovore k novému šéfovi rezortu zdravotníctva uviedol, že by bol rád, keby sa v Česku objavili aj očkovacie látky z Ruska, Číny, ale aj Izraela.

„Zaslúžil sa o to pán premiér a aj ja som sa obrátil listom na izraelského, ruského a čínskeho prezidenta so žiadosťou o dodávky vakcín. Vo všetkých troch prípadoch bola odpoveď pozitívna, ale váš predchodca a riaditeľka Štátneho úradu pre kontrolu liečiv, bohužiaľ, tento proces blokovali. Je dobré si uvedomiť, že každý, kto týmto spôsobom postupuje, škodí Českej republike a nesie spoluzodpovednosť za ľudí, ktorí pre nedostatok vakcín a pomalému očkovaniu umierajú,“ cituje Zemanovu kritiku voči Blatnému český portál Echo.cz.

Arenberger tvrdí, že o ruské vakcíny je v Česku pomerne veľký záujem a bolo by preto podľa neho férové ich ľuďom ponúknuť. Varuje však, že to nebude možné v takej masívnej miere, ako by si to želal prezident Zeman.

Petr Arenberger. Foto: Petr Arenberger

Nie je to len o Sputniku

Nový český minister zdravotníctva hovorí skôr o použití Sputniku v rámci klinických testov, ale len na dobrovoľnej báze. Stačil by tak podľa neho súhlas etickej komisie a českého Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv. Bez registrácie v EMA by však šlo vakcíny z Ruska použiť len v rámci dobrovoľných klinických testov.

„Viem o mnohých pacientoch, ktorí na Sputnik V čakajú. Na druhej strane nie je jednoduché používať neregistrovaný preparát. Rozumné riešenie vidím v tom, že by sa urobila rozsiahla klinická štúdia na väčšom počte pacientov, kedy obe strany vedia, že idú do experimentálneho preparátu, ktorému nejaká pečiatka chýba, a vstupujú do toho dobrovoľne,“ povedal Arenberger pre portál Novinky.cz.

Arenberger síce sprístupneniu Sputniku je naklonený, no tvrdí, že jeho úloha nie je iba o tom, aby sa do Českej republiky dostala vakcína ruskej výroby. Žiadne špeciálne kroky preto zatiaľ údajne neplánuje. Napriek tomuto tvrdeniu však šéf rezortu zdravotníctva ako jednu z prvých vecí vo funkcii začal riešiť práve očkovanie Sputnikom V. Prvý deň v ministerskom kresle požiadal český ústav pre kontrolu liečiv, aby mu dodal všetky podklady nielen k ruskej vakcíne, ale aj k ďalším.

Arenberger vysvetlil, že dôvodom jedného z jeho prvých krokov vo funkcii je, aby sa odborníci na ministerstve mohli pozrieť, či existujú možnosti, ktoré by umožnili v rámci európskych aj českých predpisov ponúknuť vakcínu všetkým, ktorí o ňu majú záujem. Podľa neho má o Sputnik V záujem približne 10 až 25 percent z ľudí ochotných podstúpiť očkovanie.

Personálne zmeny zatiaľ Arenberger robiť nechce. Neplánuje vymeniť ani šéfku úradu pre kontrolu liečiv Irenu Storovú. Aj ona pritom bola terčom kritiky zo strany prezidenta Zemana, podobne ako Arenbergerov predchodca Blatný. Premiér Babiš odmieta, že by za odvolaním Blatného bol spor kvôli Sputniku, ale pre hlavu štátu ide o hlavnú tému, čo zdôraznil aj pri menovaní nového šéfa rezortu zdravotníctva.

„Zo zákona štát nemôže nakupovať iné vakcíny, než ktoré nakúpil od Európskej komisie. Chcem zdôrazniť, že to nie je o Sputniku. Sú tu nejaké teórie a prezident o nich zase hovoril, ale nie je to o Sputniku,“ vyhlásil Babiš, keď zdôvodňoval Blatného odvolanie.

Kto je Petr Arenberger

Nový minister zdravotníctva Českej republiky je skúsený lekár s 30-ročnou praxou a má bohaté skúsenosti s riadením. Manažérske schopnosti nazbieral predovšetkým v pražskej Fakultnej nemocnici Královské Vinohrady, kde bol od roku 2001 prednostom dermatovenerologickej kliniky. Do čela nemocnice ho menovali v októbri 2019.

Arenberger je jedným z najuznávanejších českých i európskych dermatovenerológom, špecializuje sa predovšetkým na lupienku a kožné nádory. Vyštudoval Fakultu detského lekárstva Univerzity Karlovej v Prahe a v zdravotníctve začínal v osemdesiatych rokoch.

Po vymenovaní za nového ministra zdravotníctva sa v českých médiách objavila informácia o tom, že Petr Arenberger má záznamy v zložkách bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB). Je vedený v spisoch pod krycím menom „Koža“ a jeho status je označený skratkou KTS, teda kandidát tajnej spolupráce. Bol teda na zozname ľudí, ktorých sa ŠtB snažila získať na svoju stranu, ale nie je to dôkaz, že by so Štátnou bezpečnosťou aj spolupracoval.

Arenberger odmieta obvinenia z toho, že by spolupracoval s totalitnou Štátnou bezpečnosťou. „Spolupracovník ŠtB som nebol, mám čisté lustračné osvedčenia, ktoré už som používal opakovane pri rôznych funkciách, ktoré som vykonával,“ obhajoval sa nový minister zdravotníctva na svojej prvej tlačovke.

Historik Petr Blažek pre CNN Prima News uviedol, že zo záznamu o Arenbergerovi vo zväzkoch ŠtB sa nedá usudzovať nič bližšie. Navyše daný spis fyzicky neexistuje. Už v decembri 1989 bol zničený, podobne ako sa to stalo aj s ďalšími záznamami Štátnej bezpečnosti.


Ďalšie články