Matovič pôjde aj do Budapešti. Korčok o jeho cestách vedel. Hovorí o dobrom začiatku vlády

37. rokovanie vlády SR Ivan Korčok. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Na odlet ministra financií Igora Matoviča do Moskvy na rokovania o očkovaní Sputnik V reagoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. Zvolil zmierlivý tón a uviedol, že o ceste vedel deň vopred, čo je podľa neho dobrý začiatok v komunikácii rekonštruovanej vlády.

„O ceste Igora Matoviča do Moskvy som sa dozvedel včera najprv od slovenského veľvyslanca v Moskve, ktorý bol požiadaný letkou o vybavenie povolenia. Dôvodom žiadosti bol Sputnik. Následne som bol informovaný Eduardom Hegerom a dnes som komunikoval aj s ministrom vnútra. Vážim si to ako dobrý začiatok,“ povedal Korčok (nom. SaS) o ceste Igora Matoviča do Moskvy.

Matovič mieri aj do Maďarska

K obsahu návštevy ministra financií v Moskve šéf slovenskej diplomacie uviedol, že v tejto chvíli vie len toľko, že rokovania sú o Sputniku. „Ja Sputnik vnímam ako niečo, čo sa týka zdravia a to je v kompetencii ministerstva zdravotníctva,“ dodal Korčok s tým, že sa k samotnému schvaľovaniu ruskej vakcíny nechce vyjadrovať.

Cesta Igora Matoviča nebola podľa šéfa diplomacie schválená vládou. Na otázku, či je s ministrom financií na stretnutí v Moskve prítomný aj niekto zo zástupcov slovenskej diplomacie, Korčok odpovedať nevedel. Uviedol, že účasť členov diplomacie na rokovaniach štátnych predstaviteľov považuje za štandard. Bude sa vraj na to pýtať Matoviča po jeho návrate na Slovensko.

Ešte pred tlačovkou, na ktorej reagoval na odlet ministra financií do Ruska, bol Korčok podľa vlastných slov informovaný veľvyslancom v Maďarsku o tom, že už zajtra bude Igor Matovič rokovať v Budapešti. Tému však minister zahraničných vecí v tomto prípade nepozná.

Má to v rukách ŠÚKL

Osud ruskej vakcíny je podľa Korčoka v rukách Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Jeho riaditeľka Zuzana Baťová uviedla, že výrobca Sputnika V nedodal ústavu približne 80 percent dát nevyhnutných na zhodnotenie vakcíny.

ŠÚKL naďalej odporúča, aby sa na Slovensku očkovalo registrovanými vakcínami. Zároveň pripomína, že na prípadné klinické skúšanie Sputnika V je nevyhnutné dodanie chýbajúcej dokumentácie od výrobcu. Tvrdí tiež, že vakcíny dovezené na Slovensko sa nedajú porovnávať s tými používanými v zahraničí, keďže ich spája len názov.


Ďalšie články