Igor Matovič nerobí malé chyby

Prezidentka Zuzana Èaputová prijala demisiu predsedu vlády SR Igora Matovièa v Prezidentskom paláci Foto: Pavel Neubauer/TASR

Premiérske témy rieši minister financií. Ale to nie je ten hlavný problém návštevy v Moskve.

Igor Matovič rokuje v Moskve o záchrane vakcín Sputnik pre Slovensko. Táto téma má dva rozmery a Matovič má osobitý talent doviesť situáciu do stavu, že na výber zostanú len zlé možnosti.

Je to aj príbeh Sputniku.

Sputnik je solídna vakcína, Rusi však nehrajú podľa európskych pravidiel. Môžete ich za to kritizovať, ale každý našinec vám povie, že ak nespôsobuje Sputnik také problémy, ako napríklad AstraZeneca, tak by ste si to s jeho kritikou a obhajobou európskych byrokratických pravidiel mali radšej dvakrát premyslieť. Agentúra, ktorá na problémy s Astrou prišla až po tom, ako sa objavili tromby, tiež utŕžila reputačnú frčku.

Rusi nehrajú podľa pravidiel EÚ, to je súčasť ich ponuky. Nič nevnucujú, ber alebo nechaj tak.

Po tom, čo Sputnik týždne leží v našich skladoch, tak sa dalo počuť, čo Rusom prekáža, že ich vakcínu používame pre myši, že ďalšie dávky dodajú radšej tým, ktorí ich využijú pre ľudí. Dá sa to pochopiť. A keďže netlačili, verejne nehrozili, o propagande nemôže byť ani reči.

Ak chcel Matovič Sputnik, čo bolo správne, mal konať s vedomím, že to musíme buď sami vedieť schváliť, prípadne akceptovať výsledky schvaľovacích procesov inde vo svete, poradiť si.

MOSKVA Dnes sa v Moskve stretnem s Kirillom Dmitrievom, CEO Russian Direct Investment Fund (Ruský fond pre priame…

Uverejnil používateľ Igor Matovic Streda 7. apríla 2021

Lenže Matovič chcel Sputnik a s ničím ďalším si poradiť nevedel. Doma ho začala kritizovať Remišová, po nej Sulík a dnes sa už pridáva aj Bittó-Cigániková.

Len nový minister zdravotníctva dúfa, že sa nemusí k téme vyjadrovať.

Matovičovi sa kvôli tomu naposledy doma rozpadala vláda, teraz je vraj situácia iná. Uvidíme, ako dlho to vydrží. Problém je, že Matovič súčasne robil zlé meno krajine v Rusku. Navyše vysmial našu diplomaciu a spochybnil jej tradíciu a reputáciu, keď ukázal, že lepšie vzťahy v Moskve ako slovenský minister zahraničných vecí má ten maďarský. Nebolo to posledných 70 rokov naopak?

Teraz minister Korčok hovorí, že to je inak. Iné je ale najmä to, že sa o tom dozvedel a inak na to Korčok sám reagoval. Inak by s ním sedel v lietadle.

Igor Matovič nerobí malé chyby. Ak si nejakú tému vezme za prioritu, ako to bolo pri plošnom testovaní, ako je to so Sputnikom, ale aj s bojom proti mafii, treba čakať problémy. Veľké problémy. Princezné dokáže bozkom zmeniť na žaby.

S veľkými obavami preto čakám, keď oznámi svoj balíček na podporu rodín. Niežeby rodiny pomoc nepotrebovali a niežeby demografia nebola téma, ktorej by sa slovenská vláda konečne mala začať venovať, stokrát áno, ale Igor Matovič dokáže aj s dôležitou a užitočnou témou vytvoriť situáciu, že zostanú len samé zlé možnosti.


Ďalšie články