Futbalistu Kúdelu obvinili v Škótsku z rasizmu, jeho šéf hovorí o xenofóbii k strednej Európe

Glasgow Rangers - Slavia Praha Kamara Kúdela Fínsky stredopoliar Rangers Glen Kamara, napravo český obranca Slavie Ondřej Kúdela v hádke v odvete osemfinále Európskej ligy Glasgow Rangers - Slavia Praha v Glasgowe vo štvrtok 18. marca 2021. Foto: TASR/AP

Obvinenie z rasizmu, ktorému čelí český futbalista Kúdela zo strany Glena Kamaru, vyhodnotil inšpektor UEFA ako tvrdenie proti tvrdeniu. Za urážku dostal hráč Slavie stopku na jeden zápas. Vynechá tak štvrťfinálový duel s Arsenalom. Prípadom sa bude ďalej zaoberať etická komisia. Ak by sa potvrdil rasistický podtón slovného útoku, hrozí Kúdelovi dištanc na desať zápasov, Kamarovi za fyzické napadnutie len päť.

Slavia Praha sa postarala o senzáciu v Európskej lige, keď vyradila z osemfinále Glasgow Rangers. Zápas rozbúril vlnu emócií a ohlasov, avšak nie výsledkom, ale dianím na ihrisku. Najvýraznejším bol zákrok útočníka Rangers Kemara Roofa, ktorý kopol do tváre brankára Slavie Ondřeja Kolářa. Ten skončil v nemocnici so zlomeninou čelovej kosti. Roof dostal červenú kartu, za počin sa neospravedlnil ani on, ani klub.

Vyvrcholenie konfrontácie dvoch klubov prišlo až po skončení odvetného zápasu. Záložník Glen Kamara v útrobách štadióna fyzicky napadol Slavistu Ondřeja Kúdelu. Dôvodom bola urážka, ktorou ho počastoval český futbalista súpera počas hry. Záložník Glasgowa následne obvinil Kúdelu z rasizmu. Ten priznal, že sa vyjadril na adresu Kamaru vulgárne, údajne slovami „fuck guy“, no akýkoľvek rasistický podtón odmieta, rovnako aj jeho klub. Slavia podala na Kamaru trestné oznámenie za napadnutie.

Hráč Glasgowa Kemar Roofe kope do hlavy českého brankára Slavie Ondřeja Kolářa, za čo dostal červenú kartu. Foto: TASR/AP

Prípadom sa zaoberal inšpektor Európskej futbalovej únie (UEFA). Kúdelu potrestal jednozápasovou stopkou za nadávku. V prípade Kamarovho útoku navrhol disciplinárny postih. Vyšetrovanie posunuli Kontrolnej, etickej a disciplinárnej komisii UEFA, ktorá bude vyhodnocovať dôkazy. Ak by sa preukázal rasistický podtón, hráčovi hrozí dištanc až na desať zápasov. Kamarovi za napadnutie o polovicu kratší trest.

Nemusíme hovoriť s Kúdelom, aby sme ho obvinili

Kamara v spolupráci s právnikom vydal po incidente stanovisko, v ktorom napísal, že Kúdela mu počas zápasu pošepkal do ucha slová: „Si skur…. opica, vieš, že si.“ Tie počul podľa Kamaru aj jeho spoluhráč Bongani Zungu. Dodal, že údajné tvrdenie českého hráča je úplná lož, ktorá neobstojí.

Fínsky futbalista tmavej pleti taktiež uviedol, že ľutuje, ako zareagoval. Keby mohol vrátiť čas a niečo zmeniť, odišiel by z ihriska. „Keď hrám, beriem to tak, že reprezentujem moju rodinu a všetkých malých čiernych chlapcov, ktorí snívajú, že budú raz hrať za svoj tím. Takže Kúdela sa nepokúsil ponížiť iba mňa, ale aj moju matku a moju rodinu. Také rasistické vyjadrenie od kohokoľvek je zlé, ale ešte odpornejšie je to od hráča, ktorý má byť profesionál,“ vyjadril sa Kamara.

Jeho právnik Aamer Anwar tvrdí, že konflikt sa neskončil a má dlhotrvajúce následky. Uviedol, že jeho klientovi sa objavujú na sociálnych sieťach rasistické urážky a vyhrážky. Podľa neho za ne nesie zodpovednosť práve Kúdela svojím verbálnym útokom. „Hanebné rasistické zneužívanie Ondřeja Kúdelu sa stalo na medzinárodnej scéne a akákoľvek nečinnosť zo strany UEFA sa bude považovať za zelenú pre rasizmus,“ povedal.

Vyšetrovanie sa podľa právneho zástupcu uberá správnym smerom. „Polícia hovorila so svedkami, zhromaždila vyjadrenia aj kamerové záznamy. Na základe škótskeho zákona máme dostatok dôkazov na to, aby sme pána Kúdelu obvinili bez toho, aby sme s ním museli hovoriť. Očakávame, že bude obvinený,“ myslí si Anwar.

Kúdela je obeťou prezumpcie viny

Voči obvineniam sa ostro vyhradzuje český klub. Predseda predstavenstva SK Slavia Praha Jaroslav Tvrdík koncom marca tvrdil, že vyšetrovanie vedené zo strany UEFA a polície, neprinieslo žiadne zistenia. Pobúrilo ho, že napriek nepreukázanej vine futbalistu Slavie verejne odsudzujú, a to bez dôkazu. Kúdela je podľa neho obeťou nielen predsudkov, ale aj prezumpcie viny. Zároveň vyzval na zastavenie narastajúceho tlaku predstaviteľov klubu Rangers a ďalších verejne činných osôb v Škótsku na vyšetrovateľov UEFA a polície. Tvrdíkovi prekážajú xenofóbne predsudky voči klubom a hráčom či všeobecne ľuďom zo strednej a východnej Európy. Obavy mala aj česká futbalová reprezentácia, ktorá z bezpečnostných dôvodov preventívne zatajila účasť Kúdelu v zápase s Walesom, v snahe predísť konfliktom.

Tvrdík poukázal aj na neférové športové zákroky hráčov Glasgow, ktoré ostali nepotrestané. „Smutnou stránkou celej záležitosti je, že Rangers sa snažia zakryť brutálnu hru svojho tímu. Počas samého zápasu bol náš brankár Ondra Kolář vážne zranený a utrpel zlomeninu v oblasti čelnej dutiny, pričom náš lekár ho na mieste nesmel vyšetriť ani desiatky minút po záverečnom hvizde. Nehovoriac o mnohých ďalších závažných fauloch proti našim hráčom, z ktorých mnohé zostali nepotrestané. V prestížnej Európskej lige UEFA by sa takéto zákroky vôbec nemali diať,“ uviedol v oficiálnom stanovisku.

 Zdravotníci odnášajú na nosidlách zraneného brankára Slavie Ondřeja Kolářa. Foto: TASR/AP

Slovo proti slovu

Tvrdík pripomenul, že predmetom vyšetrovania je naďalej aj fyzický útok Kamaru na Kúdelu, hoci o tom klub Rangers zásadne mlčí. V stanovisku opísal celú situáciu po zápase, ktorá vyvrcholila incidentom.

„Delegácia Rangers si priala pohovoriť s Ondrejom, aby objasnila údajnú rasovú urážku. Rozhovor sa mal uskutočniť v tuneli pod patronátom a za prítomnosti delegácie UEFA, aj trénerov oboch tímov. Kamery pokrývajúce miesto stretnutia boli však úmyselne zahalené a pán Kamara potom, bez varovania a zjavne bez úmyslu čokoľvek si vydiskutovať, surovo napadol Ondreja tak, že ho udrel do tváre. Ešte skúšal pokračovať v boji a potom utiekol do šatne spoločne s pánom Gerrardom bez jediného slova ospravedlnenia. Je to hanebné,“ skonštatoval.

Inšpektor UEFA uzavrel oficiálnu správu vyjadrením, že „vzhľadom na to, že neexistujú presvedčivé dôkazy na stanovenie obsahu poznámky pána Kúdelu, nie je podpísaný inšpektor schopný potvrdiť alebo vyvrátiť opis udalosti pána Kamaru alebo pána Zunga.“ Incident medzi Kamarom a Kúdelom tak ostáva naďalej v rovine tvrdenie proti tvrdeniu. Posudzovať ho bude etická komisia.

So zákazom nastúpiť do zápasu nie je právnik Kamaru spokojný. Verdikt označil za „symbolické gesto“ a uviedol, že vážne pochybuje, či má UEFA záujem o potlačenie rasizmu vo futbale. Dodal, že v budúcnosti by mala zakročiť ráznejšie. „Drvivé dôkazy proti Kúdelovi znamenajú, že UEFA musí podniknúť okamžité kroky a dôrazne ho potrestať za zločin, z ktorého je obvinený,“ uzavrel advokát Kamaru.

Vo štvrtok večer odohrajú futbalisti Slavie bez Kúdelu štvrťfinálový zápas proti londýnskemu Arsenalu.


Ďalšie články