Matovič mieri do Moskvy. Chce zachrániť očkovanie Sputnikom

155960016_10221566277358752_198233044802124866_n Igor Matovič. Foto: I.Matovič/FB

AKTUALIZOVANÉ Šéf rezortu financií sa dnes v ruskej metropole stretne s predsedom tamojšieho fondu pre priame investície Kirillom Dmitrievom. Cieľom Igora Matoviča je podľa jeho slov zabrániť pokútnym a systematickým snahám o prekazenie očkovania Sputnikom V na Slovensku. Jeho mandát na toto rokovanie je pritom otázny.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) sa dnes v Moskve stretne s Kirillom Dmitrievom, ktorý je predsedom Ruského fondu pre priame investície. Ide o inštitúciu, ktorá má na starosti výrobu a distribúciu ruskej očkovacej látky Sputnik V. Oznámil to na sociálnej sieti.

„Rokovanie sa bude týkať, samozrejme, vakcíny. Akékoľvek pokútne a systematické snahy zabrániť tomu, aby sa Sputnik V na Slovensku mohol používať, z hĺbky duše odsudzujem a urobím všetko preto, aby boli nakoniec neúspešné a milión ľudí sa Sputnikom V mohlo na Slovensku konečne začať očkovať. O výsledkoch budem informovať,“ priblížil politik.

Nie je jasné, z akého titulu šéf OĽaNO do Ruska ide. Rokovania podobného charakteru z povahy veci prináležia skôr predsedovi vlády, prípadne ministrovi zahraničných vecí alebo šéfovi rezortu zdravotníctva.

Bilčík: Heger a Korčok o tom vedia?

V takomto duchu sa nesú už aj prvé reakcie z vysokej politiky. Poslanec Miroslav Kollár, ktorý dal pred niekoľkými týždňami zbohom koalícii a aj strane Za ľudí, sa nechal počuť, že Igor Matovič je „nebezpečný pre seba, pre koalíciu, pre vládu a hlavne pre Slovensko“.

Politik uviedol, že výlet do Moskvy je nielen bezprecedentný a neakceptovateľný krok mimo mandát ministra financií, ale vraj je to hlavne „nezodpovedná zahranično-politická avantúra jedného urazeného ega“. Cestu Matoviča označil za niečo, čo ide jasne voči záujmom našej krajiny.

„Máme slovenské i európske pravidlá posudzovania a autorizácie vakcín. Ten, kto sa snaží obchádzať tento systém nepomáha budovať právny štát, ale rozbíja ho. Máme vakcíny nad rámec, ktorý sme si dokázali objednať, pretože nám pomohla Európska únia. Ten, kto to spochybňuje a podkopáva túto spoluprácu a solidaritu, ide jasne proti záujmu občanov Slovenska,“ doplnil Kollár.

Na ministra financií reagoval aj europoslanec za stranu Spolu Vladimír Bilčík. „S akým mandátom ide Matovič do Moskvy?“ pýtal sa a zaujímalo ho, či o jeho ceste vedia premiér Eduard Heger a šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok. Pripomíname, že práve Korčoka dnes pred obedom čaká tlačový brífing, na ktorom bude zrejme čeliť otázkam aj o Matovičovej ceste.

„Igor Matovič ešte ako premiér zorganizoval tajnú misiu vojenských špeciálov, ktoré priviezli Sputnik na Slovensko. Tento moment spustil jeho premiérsky pád. Dufám, že tentokrát hrá minister Matovič s otvorenými kartami a svoje kroky koordinuje s celou vládou. Ministerská cesta do Moskvy v čase, keď Rusko zhromažďuje svoje jednotky na hraniciach s Ukrajinou, nikdy totiž nebude len rokovaním o vakcínach,“ uzavrel Bilčík.

Korčok reagoval pokojne

Na expremiérovu návštevu neskôr reagoval aj sám Ivan Korčok. „O ceste Igora Matoviča do Moskvy som sa dozvedel včera najprv od slovenského veľvyslanca v Moskve, ktorý bol požiadaný letkou o vybavenie povolenia. Dôvodom žiadosti bol Sputnik. Následne som bol informovaný Eduardom Hegerom a dnes som komunikoval aj s ministrom vnútra. Vážim si to ako dobrý začiatok,“ povedal.

Cesta Igora Matoviča nebola podľa šéfa diplomacie schválená vládou. Na otázku, či je s ministrom financií na stretnutí v Moskve prítomný aj niekto zo zástupcov slovenskej diplomacie, Korčok odpovedať nevedel. Uviedol, že účasť členov diplomacie na rokovaniach štátnych predstaviteľov považuje za štandard. Bude sa vraj na to pýtať Matoviča po jeho návrate na Slovensko.

Sulík a Remišová sa rovnako nehnevajú

Ťah šéfa OĽaNO neprekáža ani Richardovi Sulíkovi. „Vidím úplne jasnú snahu Igora Matoviča sprístupniť Sputnik pre ľudí, ktorí ho chcú mať, a toto my podporujeme,“ povedal Sulík, podľa ktorého strana SaS nikdy nebola proti dovozu Sputnika. „Naopak, keď je tu časť obyvateľstva, ktorá chce Sputnik, nech ho dostane,“ dodal Sulík.

Sulík vylúčil, že by SaS alebo niekto z koalície chcel zabrániť používaniu ruskej vakcíny. „To rozhodne vylučujem. My sme aj boli za to, aby sa Sputnik doviezol, lebo keď to reálne zachraňuje ľudské životy, tak nevidím dôvod sa tu hrať na nejaké geopolitické hry,“ dodal minister.

Tragédia nenastala ani z pohľadu ministerky investícií a líderky Za ľudí Veroniky Remišovej. Nemyslí si, že každý minister by mal informovať partnerov o pláne zahraničných ciest. O tejto zahraničnej ceste ju vo štvrtok ráno telefonicky informoval premiér Heger.

„Pre mňa je veľmi dôležitá dôvera v rámci koalície, dôvera medzi koaličnými partnermi a ja skutočne nemám ambíciu, ani si nemyslím, že by to tak malo byť, aby som si teraz pýtala od každého jedného ministra plán jeho ciest do zahraničia,“ poznamenala Remišová. Pripustila však, že ide o citlivú tému, preto je dôležitá väčšia otvorenosť a väčšia informovanosť aj koaličných partnerov. Očakáva informácie o výsledkoch rokovaní.

Skonštatovala, že o tejto zahraničnej ceste ju informoval premiér Heger. „Ak ho poveril predseda vlády takýmito rokovaniami, je to jeho kompetencia,“ skonštatovala. V súvislosti s cestou tiež dodala, že traja koaliční partneri nákup vakcíny Sputnik V schválili. „Ak momentálne chýbajú nejaké dokumenty z ruskej strany, treba to vyriešiť,“ myslí si.

Ozvala sa aj opozícia

Predseda mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini v reakcii na konanie ministra financií uviedol, že na Slovensku naďalej trvá vláda Igora Matoviča.

„Svojvoľná cesta Igora Matoviča do Moskvy a Budapešti potvrdzuje, že Slovensko dnes nemá vládu Eduarda Hegera, ale druhú vládu Igora Matoviča. Minister financií priamo zasiahol do kompetencií ministra zahraničných vecí, ministra zdravotníctva a úplne poprel akúkoľvek autoritu nového predsedu vlády,“ povedal Pellegrini.

Líder Hlasu dodal, že je podľa neho úplne neprijateľné, aby sa dotknutí ministri, ale aj koaliční partneri tvárili, že takýto prístup je v poriadku. V Pellegriniho vyjadrení, ktoré Štandardu poskytla hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková sa tiež píše, že „ak chce Igor Matovič naďalej vládnuť Slovensku ako sultán bez akýchkoľvek pravidiel a ďalej generovať konflikty vo vláde i v celej krajine“.

Prekazenie špinavej hry?

O tom, že téma Sputniku V je pre Matoviča aj po presune na ministerstvo financií stále živá, svedčí aj jeho stredajšie vyjadrenie. Vtedy uviedol, že v súvislosti so Sputnikom na Slovensku „naďalej niekto hrá svoju špinavú hru“, pričom údajných vinníkov alebo vinníka nemenoval.

Matovič sa sťažuje, že týmto kritikom nestačila „exemplárna poprava“ exministra Krajčího či jeho vlastný odchod a nechal sa počuť, že stále nekončia. Údajne robia všetko pre to, aby bolo použitie Sputnika znemožnené. „Cynicky a chladnokrvne, bez ohľadu na zdravie a životy ľudí na Slovensku. Bez ohľadu na 500-tisíc ľudí, ktorí sa inou vakcínou ako Sputnikom ani nezaočkujú,“ pokračoval bývalý premiér.

„Rád by som vám napísal na rovinu, aké svinstvá je niekto schopný pre dosiahnutie tohto špinavého cieľa páchať. Teraz však na to čas nie je – zatiaľ budem mlčať ako týždne doteraz a sústredím sa na podstatu – zabrániť tomu, aby sme o Sputnik definitívne prišli. Čo je v tejto chvíli, bohužiaľ, najpravdepodobnejší scenár. Držte palce,“ uzavrel politik.

Prejde či neprejde?

To, v akej podobe a či vôbec bude Sputnik V schválený, nie je stále jasné. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) chce podľa vlastných slov čakať na konečné stanovisko Štátneho úradu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a svoj verdikt by údajne mohol oznámiť už budúci týždeň.

„Keď budem mať vyhovujúce stanovisko ŠÚKL, prijmem rozhodnutie,“ uviedol Lengvarský, ktorý predtým riadil vojenskú nemocnicu v Ružomberku. Spresnil, že stanovisko, ktoré má, ešte nie je kompletné. Hovoriť preto chce so šéfkou ústavu Zuzanou Baťovou a takisto s osobami, ktoré výskum ruskej vakcíny realizovali.

Vakcína podľa ŠÚKL vyhovela v skúškach na sterilitu, apyrogenitu (obsah mikroorganizmov), pH, čírosť, farbu, abnormálnu toxicitu, špecifickú aktivitu, neprítomnosť viditeľných mechanických nečistôt, extrahovateľný objem, stanovenie koncentrácie proteínu a vzhľad. Na finálne rozhodnutie o jej použití to však nestačí. Úrad totiž nedostal všetky dokumenty k výrobe či bezpečnosti.

(ste/tasr)


Ďalšie články