Matovič: Najpravdepodobnejší scenár je, že o Sputnik prídeme

Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Šéf rezortu financií a niekdajší predseda vlády Igor Matovič uviedol, že najpravdepodobnejší scenár je, že Slovensko príde o ruskú vakcínu Sputnik V. Viní z toho bližšie nešpecifikovaných ľudí, ktorým vraj nezáleží na životoch, a ich „špinavú hru“. V rovnaký deň sa k tejto látke vyjadril kriticky aj minister hospodárstva Richard Sulík.

Dovoz ruskej očkovacej látky na Slovensko takmer rozbil vládnu koalíciu. Hoci sa podarilo napätie výmenou na premiérskom poste zmierniť, na úplnú konsolidáciu vzťahov v tomto smere si verejnosť zrejme ešte počká. A to minimálne do doby, kedy nebude nad Sputnikom V vyrieknutý definitívny ortieľ.

Dôkazom o tom je aj stredajšie vyjadrenie ministra financií Igora Matoviča, ktorý ho z postu predsedu vlády pomáhal zabezpečiť. Na sociálnej sieti uviedol, že v súvislosti so Sputnikom na Slovensku „naďalej niekto hrá svoju špinavú hru“, pričom údajných vinníkov alebo vinníka nemenoval.

Matovič sa sťažuje, že týmto kritikom nestačila „exemplárna poprava“ exministra Krajčího či jeho vlastný odchod a nechal sa počuť, že stále nekončia. Údajne robia všetko pre to, aby bolo použitie Sputnika znemožnené. „Cynicky a chladnokrvne, bez ohľadu na zdravie a životy ľudí na Slovensku. Bez ohľadu na 500-tisíc ľudí, ktorí sa inou vakcínou ako Sputnikom ani nezaočkujú,“ pokračoval bývalý premiér.

„Rád by som vám napísal na rovinu, aké svinstvá je niekto schopný pre dosiahnutie tohto špinavého cieľa páchať. Teraz však na to čas nie je – zatiaľ budem mlčať ako týždne doteraz a sústredím sa na podstatu – zabrániť tomu, aby sme o Sputnik definitívne prišli. Čo je v tejto chvíli, bohužiaľ, najpravdepodobnejší scenár. Držte palce,“ uzavrel politik.

Sulík: Nevieme, čo v ampulkách je

Medzi kritikov a skeptikov pri Sputniku pritom patrí aj minister hospodárstva Richard Sulík, s ktorým má Matovič dlhodobo zhoršené vzťahy. Šéf liberálov svoj postoj tlmočil aj v stredu po rokovaní vlády. Nie je však jasné, či líder OĽaNO reagoval aj na neho.

„Nevieme, čo v tých ampulkách je presne a očakávame, že sa to dozvieme a budem vedieť. Je to zamotané. Práca chvatná, málo platná, takto to dopadne, keď sa robia veci zbrklo, aby bola nejaká šou, muselo to byť z večera do rána a takto to dopadne,“ skonštatoval minister Sulík pred novinármi.

Prejde či neprejde?

To, v akej podobe a či vôbec bude Sputnik V schválený, nie je stále jasné. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) chce podľa vlastných slov čakať na konečné stanovisko Štátneho úradu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) a svoj verdikt by údajne mohol oznámiť už budúci týždeň.

„Keď budem mať vyhovujúce stanovisko ŠÚKL, prijmem rozhodnutie,“ uviedol Lengvarský, ktorý predtým riadil vojenskú nemocnicu v Ružomberku. Spresnil, že stanovisko, ktoré má, ešte nie je kompletné. Hovoriť preto chce so šéfkou ústavu Zuzanou Baťovou a takisto s osobami, ktoré výskum ruskej vakcíny realizovali.

Vakcína podľa ŠÚKL vyhovela v skúškach na sterilitu, apyrogenitu (obsah mikroorganizmov), pH, čírosť, farbu, abnormálnu toxicitu, špecifickú aktivitu, neprítomnosť viditeľných mechanických nečistôt, extrahovateľný objem, stanovenie koncentrácie proteínu a vzhľad. Na finálne rozhodnutie o jej použití to ale nestačí. Úrad totiž nedostal všetky dokumenty k výrobe či bezpečnosti.


Ďalšie články