EMA: Krvné zrazeniny môžu byť zriedkavým vedľajším účinkom vakcíny AstraZeneca

oèkovaníe vakcínou AstraZeneca v Ríme Vakcína AstraZeneca. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ

Európska agentúra pre lieky (EMA) v stredu uviedla, že tvorba krvných zrazenín by mala byť uvedená ako zriedkavý vedľajší účinok vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. EMA to uviedla vo vyhlásení zverejnila na svojej oficiálnej webovej stránke. Súvislosť medzi vakcínou a krvnými zrazeninami je ostatné týždne horúcou témou.

EMA vydala stanovisko po podrobnom hodnotení desiatok prípadov úmrtí a zdravotných problémov po očkovaní vakcínou od AstraZeneca. Šéfka EMA Emer Cookeová na druhej strane zdôraznila, že látka od britsko-švédskej firmy je veľmi efektívna a jej prínos v boji proti pandémii COVID-19 naďalej výrazne prevyšuje možné riziká.

„Konkrétne rizikové faktory ako vek, pohlavie alebo predchádzajúce zdravotné komplikácie sa nedali potvrdiť, keďže tieto zriedkavé javy sa vyskytli u všetkých vekových kategórií,“ uviedla Cookeová. Odborníkom EMA sa zatiaľ nepodarilo identifikovať rizikové faktory, ktoré by mohli podmieniť tvorbu krvných zrazením. Pravdepodobným vysvetlením však môže byť „imunitná odpoveď“ jednotlivcov na zaočkovanie touto vakcínou.

Ďalej konštatovala, že pri vakcínach sa môžu vyskytnúť takého veľmi zriedkavé prípady, ktoré neodhalia klinické štúdie. EMA bude preto podľa Cookeovej naďalej monitorovať nové zistenia a keď bude mať viac informácií, vydá ďalšie usmernenie.

Podľa Sabine Stausovej z Výboru pre bezpečnosť v EÚ a Veľkej Británii bolo k 22. marcu zaznamenaných 62 prípadov zriedkavých krvných zrazenín známych ako trombóza intrakraniálneho venózneho systému a 24 prípadov trombózy povrchových žíl – 28 z nich bolo smrteľných.

„Štátny ústav monitoruje hlásené prípady v Európskej únii a je v úzkom kontakte s Európskou liekovou agentúrou i národnými liekovými agentúrami. Momentálne pokračuje skúmanie spojitosti medzi zriedkavými prípadmi krvných zrazenín a vakcínou Vaxzevria na Výbore pre hodnotenie rizík liekov (PRAC), v ktorom má ŠÚKL svojich zástupcov. Závery výboru sa budú bezodkladne komunikovať,“ informovala tento týždeň hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Magdaléna Jurkemíková.

Ústav dodal, že väčšina pozorovaných prípadov sa vyskytla u žien do 55 rokov, ktoré však aj tvorili väčšinu populácie očkovanú touto vakcínou.

(tasr, jor, haj)


Ďalšie články