Trumpov múr na hranici s Mexikom sa zrejme bude stavať aj za Bidena, Kongres vyčlenil financie

Joe Biden prejav predvolebné zhromaždenie, Milwaukee Joe Biden. Foto: TASR/AP

Joe Biden sľuboval, že nepostaví už ani stopu múru na hranici s Mexikom. Projekt však doteraz nezastavil a migračná politika USA vyzerá v zásade veľmi podobne ako za Trumpa. Otázka je dokedy.

Napriek sľubom nového amerického prezidenta Joea Bidena o zastavení stavby hraničného múru na hranici s Mexikom sa zrejme bude pokračovať v jeho stavbe. Ako informuje portál Independent, americký Kongres už na výstavbu vyčlenil časť peňazí z rozpočtu.

Tajomník Ministerstva národnej bezpečnosti Alejandro Mayorkas uviedol, že bude schvaľovať viacero projektov, ktoré sa týkajú stavby hraničného múru. Má ísť hlavne o dobudovanie medzier v hraničnej bariére.

Stavbu múru na americko-mexickej hranici mal ako jednu zo svojich hlavných agend bývalý prezident Donald Trump. Počas jeho pôsobenia v úrade sa postavilo približne 740 kilometrov hraničnej steny, pričom mnohokrát išlo o dostavbu či vynovenie stávajúcich častí hranice.

Ani stopu!

Demokrat Joe Biden sa pred voľbami a aj v úrade postavil proti tomuto projektu. Sám napríklad zrušil výnimočný stav pre južnú hranicu USA, vďaka ktorému na stavbu múru tiekli financie z ministerstva obrany.

Nový prezident dokonca prisľúbil, že nepostaví ani jedinú novú „stopu“ hraničnej steny. Faktom však je, že americký Kongres už schválil peniaze aj na projekty, ktoré súvisia s dostavbou niektorých jej častí. Podľa amerických zákonov je nutné dokončiť projekty, na ktoré už Kongres vyčlenil financie.

Jediné výnimky tohto pravidla sú vtedy, keď sa otvorí otázka hospodárnosti projektu, alebo keď stávajúci prezident podá žiadosť na zrušenie návrhu. Biden však takúto žiadosť zatiaľ nepodal, čiže projekt naďalej pokračuje.

Nápor na hranici

Biden sľuboval rázne odlišnú migračnú politiku od svojho konzervatívneho predchodcu, zatiaľ to však vyzerá, že sa veľké zmeny nekonajú. Americko-mexická medza zažíva v súčasnosti nápor nelegálnych migrantov a tí často končia v rovnakých zadržiavacích centrách ako za Trumpa.

V dôsledku pandémie je tiež problém s ubytovaním detí migrantov, za čo si súčasná vláda demokratov vyslúžila kritiku aj zo svojich vlastných radov. Viaceré médiá i politici nazývali centrá pre migrantov za Trumpa klietkami pre deti či dokonca koncentračnými tábormi.


Ďalšie články