Sulík o Sputniku: Nevieme, čo v tých ampulkách je. Práca chvatná, málo platná

Richard Sulík Richard Sulík. Foto: Martin Baumann/TASR

Minister hospodárstva Richard Sulík po rokovaní vlády v novom zložení kritizoval spôsob, akým bola z Ruska nakúpená vakcína Sputnik V. Sulíkova SaS chce navyše navrhnúť zmeny v covid automate. Podrobnosti však zverejní až po pracovnom stretnutí koaličných partnerov, ktoré by malo byť ešte tento týždeň.

O vzťahoch v zrekonštruovanej vláde Sulík po rokovaní povedal, že sú v pohode a dúfa v dobré fungovanie kabinetu pod vedením Eduarda Hegera (OĽaNO). Predseda SaS uviedol, že jeho strana navrhne zmeny v covid automate, ale podrobnosti nechcel uviesť. Tie budú podľa neho známe až po pracovnom stretnutí za účasti členov koalície.

Sulík oznámil, že SaS je za to, aby sa začalo s postupným uvoľňovaním a otváraním ekonomiky. „Ľubovoľný sektor, ktorý sa otvorí, tak to bude dobrá správa pre ekonomiku, treba ísť čím skôr k uvoľňovaniu. Som za to, aby sa uvoľnili veci čím skôr, ale chápem, že sú iné argumenty a iní ľudia, ktorí do toho majú čo rozprávať, počkáme si na pracovné stretnutie a dúfame, že tam sa nám podarí urobiť dohody k uvoľňovaniu,“ uviedol.

Podľa ministra hospodárstva by sa malo pracovné stretnutie konať ešte tento týždeň, aby sa mohlo na ten budúci začať čo najskôr s rozvoľňovaním opatrení. Aj preto chce SaS prispieť k vylepšeniam covid automatu. K akým, to Sulík zatiaľ nepriblížil. Jeho strana chce pritom aj zmeny v programovom vyhlásení vlády, ale o tých bude informovať, až po vnútrostraníckych rokovaniach.

Sulík však trval na tom, že uvoľnenie ekonomiky je jednoducho nutné. „Uvoľňovanie je niečo, čo potrebujeme, každý musí vidieť, že si likvidujeme slovenské gastro aj ďalšie odvetvia a som presvedčený, že si to uvedomuje aj Igor Matovič, ale na to si musíme sadnúť a vyriešiť to,“ povedal.

Čo so Sputnikom?

Na otázku novinárov, o ruských vakcínach Sputnik V, ktoré nakúpilo ministerstvo zdravotníctva ešte pod vedením Mareka Krajčího, sa Sulík vyjadril kriticky. Pripomenul, že Krajčí tieto očkovacie látky privítal s veľkou pompou na letisku aj za účasti vtedajšieho premiéra Igora Matoviča, ktorý si vo vláde vymenil stoličku so svojim blízkym straníckym kolegom a exministrom financií Eduardom Hegerom.

Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL) tvrdí, že nemá dosť dokumentácie, aby ruskú vakcínu posúdil a navyše dávky, ktoré dorazili na Slovensko, sú údajne iné ako tie, ktoré posudzovali v prestížnom vedeckom magazíne Lancet. Čo bude teraz ďalej so Sputnikom V, ktorý vláda nakúpila ešte na čele s Igorom Matovičom, Sulík povedať nevie.

„Neviem povedať, pretože nevieme, čo v tých ampulkách je presne a očakávame, že sa to dozvieme a budem vedieť. Je to zamotané. Práca chvatná, málo platná, takto to dopadne, keď sa robia veci zbrklo, aby bola nejaká šou, muselo to byť z večera do rána a takto to dopadne,“ skonštatoval minister hospodárstva pred novinármi.


Ďalšie články