Šeliga: Je evidentné, že Fico sa bojí Lipšica

Poslanci pokraèujú v diskusii o ústavných zmenách Juraj Šeliga. Foto: Jakub Kotian/TASR

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga sa nazdáva, že líder opozičného Smeru Robert Fico sa bojí špeciálneho prokuratúra Daniela Lipšica a skloňuje aj jeho údajné nízke pudy. Reagoval tým na slová expremiéra, ktorý Lipšica označil za najzbytočnejšieho funkcionára tohto druhu na svete. Šeliga zároveň stret oboch aktérov označil za zápas dvoch svetov.

Predseda opozičného Smeru Robert Fico v utorok znovu zaútočil na svojho niekdajšieho politického rivala a súčasného šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry Daniela Lipšica. Zároveň vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby čo najrýchlejšie riešil „vecný problém“ fungovania prokuratúry, ktorý vraj uvedený funkcionár spôsobuje.

Fico označil Lipšicovu pozíciu za neudržateľnú a vidí potrebu v jeho odchode. Argumentuje aj jeho možnou zaujatosťou, politickou aj právnickou históriou a označil ho za najzbytočnejšieho špeciálneho prokurátora na svete. Nazdáva sa tiež, že je politickým nominantom expremiéra Igora Matoviča (OĽaNO) a uviedol, že jeho ročný príjem predstavuje 110-tisíc eur.

Fico napríklad hovoril o vážnych podozreniach v súvislosti s aktuálnou situáciou a o prípadných či už podaných trestných oznámeniach napríklad pre nákup antigénových testov, samotestov, pre pochybnosti okolo nákupu vakcíny Sputnik V, ale aj pre vyše 10-tisíc úmrtí na ochorenie COVID-19.

„Tieto udalosti budú predmetom podávania rôznych trestných oznámení,“ tvrdil Fico s tým, že ak by sa dostali do roviny stíhania, patrili by do pôsobnosti ÚŠP. „Máme veľké obavy, ako sa špeciálna prokuratúra pod vedením pána Lipšica zhostí takejto úlohy,“ podotkol opozičný predák.

Fico tiež poukázal na jeho vystupovanie v kauzách ako Očistec, Plevel a podobne. Pripomenul, že Lipšic v nich zastupoval viaceré osoby. Dodal, že ak by nemal byť aktívny vo veciach, kde hrozí jeho zaujatosť, všetko by padlo na jeho podriadeného Petra Kysela. Za najlepšie riešenie preto Fico považuje Lipšicov odchod.

Lipšic reagoval nepriamo

Krátko po kritike šéfa Smeru uverejnil Lipšic na svojom profile na sociálnej sieti status, v ktorom uviedol, že by chcel jeden deň v týždni stráviť v pojednávacej miestnosti. Považuje to za prvú líniu každého prokurátora. Poukázal na to, že k jeho pozícii patrí aj veľká miera zdržanlivosti pri komunikácii, a preto sa ju na sociálnych sieťach rozhodol obmedziť. Fica pritom nezmienil.

„V každom prípade som rád, že sa mi zatiaľ darí napĺňať jedno z mojich predsavzatí – zostať v kontakte so živým právom, zúčastňovať sa na výsluchoch či súdnych pojednávaniach,“ skonštatoval Lipšic s tým, že minulý týždeň pojednával jednu z vecí zločineckej skupiny sátorovcov na Špecializovanom trestnom súde a následne väzbu obvinených z prípravy úkladnej vraždy exstarostu obce Marianka.

Šeliga hovorí o nízkych pudoch

Na vyjadrenie expremiéra v utorok podvečer reagoval aj podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí), ktorý sa po zvolení Lipšica do funkcie zhodnotil, že pre Slovensko ide o „zlomový okamih“. Odôvodnil to tým, že na čele špeciálnej prokuratúry je konečne človek, ktorému vraj ide úprimne o spravodlivosť.

Podľa očakávaní sa Lipšica zastal aj v tejto situácii a uviedol, že informovanie o jeho platových pomeroch vychádza z nízkych pudov. „Aby bolo jasné, že špeciálny prokurátor má na slovenské pomery slušný plat,“ uviedol podpredseda najmenšej koaličnej strany.

„Takýmto spôsobom sa opätovne snaží útočiť na Dr. Lipšica a robí aj (ne)možné, aby jeho osobu verejne spochybňoval. Prečo? Pretože Robert Fico sa bojí Dr. Lipšica a bojí sa špeciálnej prokuratúry, ktorá si robí svoju prácu nezávisle a nestranne. On a Smer na takýto prístup neboli zvyknutí. Stačí povedať meno bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a je zrejmé, o čom je reč,“ pokračoval Šeliga.

Zápas dvoch svetov?

Politik v tejto súvislosti pripomenul, že Fico a niekdajší predseda Najvyššieho súdu, exminister spravodlivosti a neúspešný volebný líder strany Vlasť Štefan Harabin už skoro raz podobným spôsobom „zničili špeciálny súd“ a že Fico teraz útočí na nezávislosť špeciálnej prokuratúry cez „rôzne tlaky a osočovanie“.

„Neexistuje žiadny právny dôvod, aby sa menili kompetencie špeciálneho prokurátora a/alebo, aby zasahoval generálny prokurátor. Náš právny poriadok pozná inštitút námietky zaujatosti a ten je úplne postačujúci. Na rozdiel od Kováčika, Lipšic rozviazal Úradu špeciálnej prokuratúry ruky a z toho má evidentne Robert Fico strach,“ zdôraznil Šeliga.

Podpredseda parlamentu na sociálnej sieti uviedol pomerne rozsiahlu bilanciu údajných kladov Lipšica a záporov Fica a nechal sa počuť, že v tomto prípade ide o „zápas dvoch svetov“ v priamom prenose. „Opakujem, je evidentné, že Robert Fico sa bojí,“ uzavrel.

(tasr/tod/ste)


Ďalšie články