Úkony na zmenu pohlavia detí sú otázkou zdravotnej rovnosti, tvrdí transsexuálna štátna tajomníčka USA

Rachel Levine Rachel Levineová. Foto: TASR/AP

Štátna tajomníčka amerického ministerstva zdravotníctva Rachel Levine, ktorá sa narodila ako muž, kritizovala snahy niektorých amerických štátov na zabránenie prístupu maloletých detí k hormonálnym blokátorom a úkonom, ktoré majú docieliť zmenu pohlavia.

V rozhovore vo verejnom rozhlase NPR uviedla, že otázka o dostupnosti prostriedkov na zmenu pohlavia dieťaťa by mala byť „medzi rodinou, dieťaťom, mladým človekom, ich doktorom, možno ich terapeutom“. Zákony, ktoré majú deťom zamedziť prístup k hormónom či podobným medikamentom, označila štátna tajomníčka za výzvu.

Levine tvrdí, že záležitosť nevníma ako politický problém, ale ide o otázku zdravotnej rovnosti. „Je to o férovosti a rovnosti a presnejšie o zdravotnej rovnosti, ktorá je súčasťou mojej práce. Takže, nevidím žiadny risk v politizácii tohto problému,“ hovorí Levine.

Americkým prezidentom Joeom Bidenom vymenovaná štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva ďalej citovala fiktívnu postavu majstra Yodu z Hviezdnych vojen a uviedla, že ľudia sa jednoducho boja toho, čo nepoznajú. Konzervatívni politici z radov republikánov však varujú, že presne vedia, čoho sa obávajú.

Mali by deti rozhodovať o nezvratných operatívnych zákrokoch?

Napríklad v roku 2017 Levine uviedla, že transrodové deti žijúce na uliciach by nemali dostávať blokátory puberty, ale rovno dostávať hormóny opačného pohlavia. To sa považuje za zrýchľovač k takzvanej zmene pohlavia.

Republikánsky senátor Rand Paul sa preto vo februári Levine pýtal, či si myslí, že maloleté deti sú schopné takých zásadných životných rozhodnutí, ako je súhlas na zmenu pohlavia. Paul tieto zákroky prirovnal k amputáciám a zmrzačeniu genitálií. Levin vtedy zo situácie vykľučkovala, bez uvedenia odpovede áno či nie.

Debata okolo prístupu detí k praktikám na zmenu pohlavia je reakciou na dianie v niektorých amerických štátoch. Napríklad v Arkansase minulý týždeň prešiel zákon zakazujúci mladistvým prístup k hormónom, blokátorom puberty a operáciám na zmenu pohlavia.

Arkansaský zákon zároveň umožňuje poisťovniam, aby tieto praktiky odmietli preplatiť. V Južnej Dakote, Arkansase a Tennesse guvernéri schválili legislatívu, ktorá zakazuje biologickým mužom, aby súťažiliženských športových kategóriách.


Ďalšie články