Inšpirácia pre Slovensko? Ako v Nórsku regulujú hazard

videohra hrací automat Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Nórsko sa vybralo cestou prísneho kontrolovania hazardných hier. Hráčom stanovuje pevné limity, kontroluje ich, komunikuje s nimi. Ak hráčom hrozí upadnutie do závislosti, hazard im zakazuje.

Na Slovensku vložili vlani ľudia do hazardu a tipovania viac ako štyri miliardy eur. Tento rok sa situácia mení, lebo pre koronakrízu sa zatvárajú rozličné zariadenia vrátane herní. Rastú však vklady do internetu. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka na Slovensku za mesiace január až september 2020 stúpli vklady hráčov o takmer 1,5 miliardy eur. 

Príčina tkvie hlavne v novelizovaní zákona o hazardných hrách z roku 2019, podľa ktorej sa umožnilo vstúpiť do internetu súkromným prevádzkovateľom. Dovtedy tu mal monopol štátny podnik Tipos. Po zmene zákona začali vklady hráčov v internete rásť a vyšplhali sa na také vysoké čísla, že zatieňujú vklady v herniach a kasínach.

Modely regulovania hazardu sú rozličné. Dnes sa pozrieme ten, čo uplatňujú v Nórsku. 

Ak hráč speje k závislosti, dostane stop

V roku 2017 zakázali v Nórsku prevádzkovanie všetkých hracích automatov. Nahradili ich videoterminály nazývané Multiplex. Aby si ľudia mohli na nich zahrať, musia sa zaregistrovať a používať vlastnú kartu. 

V Nórsku funguje monopolný štátny podnik Norsk Tipping. Pod monopol spadajú všetky hazardné hry okrem zvieracích pretekov, ktoré má na starosti Norsk Rikstoto. Na oficiálnej stránke Norsk Tippingu sa uvádza, že denné zisky sú vo výške 15 miliónov nórskych korún, čo je v prepočte približne 1,4 milióna eur. Takto získané prostriedky sa investujú do kultúry, športu. Časť z nich sa dáva na boj proti hazardu. 

Ako vidíme podľa ziskov štátneho monopolu, hráči investujú do hazardu veľké prostriedky. Štát túto oblasť reguluje konkrétnymi opatreniami. Hráči sa musia zaregistrovať. Keďže súkromní prevádzkovatelia tu nepôsobia, štát ich môže sledovať. V prípade rizikovej hry zakročuje. 

Ak Norsk Tipping posúdi, že hráčovo správanie vedie k riziku, môže ho z hry vylúčiť alebo mu naordinovať prestávku. Takáto prestávka sa stanovuje na presný počet dní.

Vylúčenie z hrania je definitívne a trvalé. Zo štatistík zverejnených na stránke firmy Norsk Tipping vyplýva, že v roku 2019 vylúčili z hrania alebo prerušili prístup na presný počet dní v prípade 162-tisíc hráčov, čo je takmer osem percent z celkového počtu registrovaných.  

Definitívnym a trvalým vylúčením hráča sa snaží Norsk Tipping predchádzať vytváraniu závislosti. Ak niekto speje k závislosti a nezvládnutiu hrania, vylúčením sa zabraňuje sa tomu, aby do nej upadol definitívne. 

Nad stanovený limit si hráč nezahazarduje

Skôr ako sa hráči v Nórsku pustia do hry, musia si nastaviť vlastný limit. Najvyšší osobný limit je 20-tisíc korún (1 860 eur). Obraz o tom, aký je hraničný limit vysoký, nám pomôže vytvoriť porovnanie s priemerným mesačným príjmom, ktorý sa pohybuje okolo – v prepočte – štyritisíc eur.

Osobné limity na hazard si v Nórsku doteraz nastavilo viac ako 900-tisíc ľudí. Nórsko má, podobne ako Slovensko, takmer 5,5 milióna obyvateľov. Regulácia sa tak vzťahuje takmer na pätinu populácie.

Najviac závislých hráčov v Nórsku využíva online kasína, preto tam uplatňujú čiastkové osobné limity. Za deň tam môže hráč minúť najviac štyritisíc korún (371 eur), za mesiac 10-tisíc korún (929 eur). Samozrejme, umožňuje sa nastaviť si aj omnoho nižší limit. A tak je v súčasnosti priemerný limit na deň 830 korún (77 eur) a mesačný 2 150 korún (200 eur).

Norsk Tipiing ďalej využíva systém Playscan. Ak zaznamená zmenu v konaní hráča, ktoré začína byť viac riskantné, upozorní ho na to. Playscan takéto konanie zaregistruje a poskytne hráčovi rady a odporúčania, ako má upraviť svoje návyky. 

Norsk Tipping si uvedomuje závažnosť fenoménu hazardu. Vo výročnej správe za rok 2018 uvádza: „Napriek nástrojom, ktoré ponúkame, pozorujeme, že niektorí hráči si napriek tomu vytvárajú nezdravé hráčske návyky alebo im také niečo hrozí. Vďaka priamemu kontaktovaniu týchto zákazníkov pracujeme na tom, aby sme ich povzbudili na zaujatie takého správania, ktoré im pomôže uniknúť zo začarovaného kruhu.“ Rozhovory s hráčmi považujú v Nórsku za veľmi prínosné, pretože prinášajú povzbudivé výsledky.


Ďalšie články