Šéf regulačného úradu pre hazard: Všetko si majú regulovať samosprávy. Dnes to nedokážu

000DSCF6265 Peter Andrišin. Foto: Robert Valent

Všetku činnosť na svojom území majú regulovať samosprávy. Dnes na to úplné kompetencie alebo možnosti nemajú, a preto im ponúkame pomoc pri regulácii hazardu. Úplný zákaz je nezmysel, okamžite sa vytvorí „čierny“, nekontrolovateľný trh, vraví nový generálny riaditeľ Úradu pre reguláciu hazardných hier Peter Andrišin.

Aké priority ste si stanovili pri nástupe do funkcie generálneho riaditeľa?

Moja priorita je pracovať na úrade tak, aby sme sa za svoju prácu nemuseli hanbiť. Vo svetle akcií ako Búrka, Plevel, Očistec sa určite nechceme stať ďalšími „účastníkmi zájazdov“ NAKA [Národnej kriminálnej agentúry, pozn. red.]. To znamená dodržiavať zákon, plniť si riadne a včas svoje úlohy, reagovať na nové situácie, ktoré na trhu hazardných hier vzniknú. Budeme počúvať hazardný priemysel, mestá, obce aj občanov a hľadať riešenia, ktoré nastavia prísne a zároveň pre všetky strany prijateľné pravidlá regulácie hazardných hier.

Hovoríte o potrebe jasných a transparentných pravidiel v regulácii hazardu. V ktorých oblastiach podľa vás najviac chýbajú?

Podľa môjho názoru pravidlá nechýbajú, len ich niektorí nedodržiavajú. Myslím tým najmä nelicencovaných, respektíve nelegálnych prevádzkovateľov hazardných hier.

Nastúpili ste do funkcie po nedávnom novelizovaní zákona o hazardných hrách, ktorý sprísnil podmienky na prevádzkovanie hazardu v slovenských mestách a dedinách. Mienite v tomto sprísňovaní ďalej pokračovať?

Hry akéhokoľvek typu vrátane hazardu tu boli, sú a budú. Hazardné hry sú oveľa širšie ako „jednorukí banditi“ na dedinách. Preto chceme nastaviť symbiózu medzi ich poskytovateľmi a občanmi. Použijem príklad zo života. „Ako to robíte, že v krutej zime je od vás počuť smiech?“ pýtal sa ježko zajaca. „Keď je nám zima, pritúlime sa k sebe, navzájom sa zohrievame a vtipkujeme,“ odpovedal zajac. Ježko prišiel domov a zavelil „pritúliť sa“. Rýchlejšie ako sa pritúlili, sa od seba odrazili, pretože sa popichali. Tak išiel ježko k zajacovi, že toto nefunguje. „Priblížte sa na takú vzdialenosť, aby ste sa zohrievali, ale nepichali,“ poradil mu zajac. Medzi prevádzkovateľmi hazardných hier na jednej strane a samosprávou a občanmi na strane druhej chceme aj my nastaviť „vhodnú vzdialenosť“.

Foto: Robert Valent

Po novom už samosprávy nebudú musieť na zákaz hazardu na svojom území prikladať petície občanov. Do akej miery si pôsobenie hazardu majú regulovať samy samosprávy?

Podľa môjho názoru si všetku činnosť na svojom území majú regulovať samosprávy. Dnes na to úplné kompetencie alebo možnosti nemajú, a preto im ponúkame pomoc pri regulácii hazardu. Úplný zákaz je nezmysel, okamžite sa vytvorí „čierny“, nekontrolovateľný trh. Rovnako ako prohibícia nezastavila alkoholizmus.

Neobávate sa, že po sprísňovaní regulácie sa hazard viac rozšíri v neregulovanej sfére, že sa bude viac prevádzkovať „načierno“?

Práve tomu slúži regulácia – nie sprísňovanie. Nastavovanie „vhodnej vzdialenosti“.

Aký vplyv má podľa vás na využívanie, príklon k hazardu súčasná pandémia ochorenia COVID-19 a opatrenia prijaté proti nej?

Paradoxne, zatvorené prevádzky pomohli oponentom hazardu. Hráči nemali kde hrať. Závislí ľudia si však priestor vždy hľadať budú a presunú sa do nelegálnych prevádzok. Zákaz vychádzania môže, naopak, zvýšiť počet hráčov v online priestore.

Štandard už písal, že počas pandémie sa hazardovanie presunulo do internetového priestoru.

Áno, z našich aktuálnych štatistík vyplýva, že je to tak. Objem finančných prostriedkov vložených do online hazardných hier sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil o 1,2 mld. eur. Ostatné druhy hazardných hier zaznamenali pokles. Na európskej úrovni zatiaľ úplné štatistiky nemáme, ale v mnohých krajinách sa situácia vyvíjala podobne ako u nás.

Považujeme to za dôležitú tému. Aké ťažké je regulovať internetový hazard, keď vezmeme do úvahy, že jeho prevádzkovatelia môžu mať a majú sídla v zahraničí? Aký veľký dosah má váš úrad na reguláciu tohto druhu hazardu?

Hazard ako riziko vnímajú takmer všetky krajiny vrátane USA a ich Las Vegas. Práve preto sa ho snažia regulovať. Úrad už má úspešné zásahy proti nelegálnym online webovým stránkam, pričom niekoľko z nich už bolo zablokovaných. Som presvedčený, že tak ako sa budú hazardné hry v online priestore vyvíjať, vzniknú aj pravidlá ich používania. Podobne ako s mobilnými telefónmi v divadle. Vždy sa nájdu jedinci, ktorým zazvoní telefón počas dramatickej scény v divadle, ale väčšina návštevníkov vie, ako sa správať.

Ešte ako radový občan ste vnímali úlohu úradu aj v oblasti ochrany najzraniteľnejších skupín hráčov. Čo môže pre nich váš úrad urobiť?

Už robíme. Vytvorili sme register vylúčených osôb. Osoby zapísané v tomto registri majú zakázaný vstup do kasín a herní. Dnes je tam viac ako 92-tisíc osôb, čo svedčí o potrebe takejto regulácie. Úrad pravidelne kontroluje prevádzkovateľov, či nevpúšťajú takéto osoby do svojich prevádzok. Navyše, úrad v spolupráci s políciou habe nelegálne hracie zariadenia prevádzkovateľom, ktorí pravidlá regulácie porušujú. Odhaľujeme nelegálne herne, pri ktorých porušenia nesankcionujeme len v správnom konaní, ale aj v trestnoprávnej rovine. Za veľmi dôležitú považujem osvetu už od malých detí: aby hry, zámerne neuvádzam hazardné, lebo závislosť si viete vybudovať aj od počítačových hier, boli dobrým sluhom a nie zlým pánom.

Rozhovor vznikol na základe emailovej komunikácie


Ďalšie články