Záujem o obsadenie Najvyššieho správneho súdu stúpol, ale stále nič nie je isté

image00035 Ilustračný obrázok. Foto: Róbert Valent

Sudcami nového súdu sa po uzavretí prihlášok z druhého kola chce stať celkovo 43 kandidátov. Tých najpovolanejších je medzi nimi jedenásť, čo nemusí stačiť, aby sa súd od 1. augusta zdarne rozbehol.

Do druhého kola o obsadenie postov sudcov Najvyššieho správneho súdu (NSS) sa prihlásilo 13 uchádzačiek a uchádzačov. Štandardu to potvrdila Veronika Müller, hovorkyňa Kancelárie Súdnej rady SR. Medzi nimi je sedem členov správneho kolégia Najvyššieho súdu SR.

Práve účasť členov správneho kolégia hodnotí Müller ako dobrú správu. Kým v prvom kole vo februári sa prihlásili štyria členovia kolégia, s novšími uchádzačmi z druhého kola ich bude spolu jedenásť. Viacerí odborníci sa zhodujú, že z hľadiska budúcej zdarnej činnosti NSS a prenesenia orgánovej pamäte bude kľúčové, aby sa prevažne naplnil odborníkmi, ktorí majú s touto prácou skúsenosti.

Celkovo ide o obsadenie 29 postov sudcov NSS. Teraz je spolu 43 kandidátov. Uvedených 13 uchádzačov z druhého kola doplní 30 z prvého. Vo februári sa v prvom kole pôvodne prihlásilo až 36 záujemcov, ale dvaja vzali svoje žiadosti späť a zvyšných vyradila Súdna rada, lebo podľa hovorkyne „nesplnili predpoklady na zaradenie, napríklad nepredložili doklad o justičnej alebo obdobnej odbornej skúške“.

Druhé kolo vyhlásil predseda Súdnej rady Ján Mazák práve z dôvodu, že záujem v prvom bol nízky. Príčinou bolo, že s podmienkami výberového konania nesúhlasila drvivá väčšina členov správneho kolégia Najvyššieho súdu. Teraz sa ukazuje, že časť z nich svoje konanie prehodnotila.

Možno bude tretie kolo

Tridsiatka uchádzačov z prvého kola nastúpi na výberové konanie v priebehu apríla. Trinástka z druhého kola predstúpi pred Súdnu radu v máji. „Ak v prvom kole výberového konania bude obsadených všetkých 29 voľných miest sudcov na Najvyššom správnom súde, druhé kolo výberového konania bude zrušené,“ oznámil už dávnejšie Mazák.

Môže však nastať presne opačná situácia. Hovorkyňa Müller potvrdila, že ak sa po výberovom konaní v máji nenaplní stanovený počet 29 sudcov, o zvyšné miesta sa budú uchádzať záujemcovia z druhého kola. Zároveň nevylúčila konanie tretieho kola, ak posty nebudú naplno obsadené. Tretie kolo by sa tak konalo v júni.

NSS vznikol 1. januára tohto roka a činnosť má spustiť od 1. augusta. Ak dovtedy nebude plne obsadený, táto kompetencia pripadne prvému predsedovi NSS.

Kandidát na predsedu ostáva

Jediným uchádzačom o post prvého predsedu NSS je Pavol Naď, 59-ročný predseda správneho kolégia Krajského súdu v Košiciach, na ktorého podala návrh Sudcovská rada Krajského súdu v Košiciach a dvaja členovia Súdnej rady – Ján Mazák a Martin Michalanský.

Už v prvom kole vo februári sa s kandidatúrou prihlásil Jaroslav Macek. Ten sa jej však napokon vzdal. Urobil tak po tom, ako sa na začiatku marca oboznámil so zoznamom 36 uchádzačov o post sudcu NSS. Implementovanie projektu by bolo podľa neho vylúčené, ak by NSS personálne neobsadili z podstatnej časti sudcovia súčasného správneho kolégia Najvyššieho súdu.

Po odstúpení Maceka Mazák vyhlásil, že bude hľadať ďalšieho kandidáta na najvyššiu funkciu NSS. Jeho zámer sa prihlásením Naďa naplnil. Voľba predsedu NSS sa v Súdnej rade uskutoční 20. apríla.  

Zo štruktúry prihlásených kandidátov v prvom a druhom kole vyplýva, že i keby zvolili všetkých uchádzačov zo správneho kolégia Najvyššieho súdu, v NSS neobsadia podstatnú časť pozícií, čo bolo Macekovou podmienkou.

Na otázku, či pretrváva záujem Naďa o obsadenie postu prvého predsedu NSS, Müller odpovedala: “Nemám vedomosti o tom, že by chcel rezignovať, a nazdávam sa, že po oznámení uchádzačov do druhého kola výberového konania už nebude mať dôvod na manažérsky pesimizmus.“


Ďalšie články