Česi sa vracajú do normálu. Babiš však mení už tretieho ministra zdravotníctva

Biele kríže na Staromestskom námestí v Prahe Biele kríže za obete covidu na Staromestskom námestí v Prahe. Foto: AP/TASR

Pandémia podrazila stoličku v poradí už tretiemu ministrovi zdravotníctva v susednom Česku. Odvolať ho chce premiér Andrej Babiš a vo funkcii má skončiť aj šéf rezortu školstva. Už na budúci pondelok sa má pritom v Česku skončiť núdzový stav a začať postupné uvoľňovanie opatrení.

Už v stredu (6.4.) by mal vo funkcii ministra zdravotníctva Českej republiky skončiť Jan Blatný. S odvolaním sa na dva zdroje z blízkosti premiéra o tom informoval portál iDnes.cz. Rovnaký osud má podľa vysielania televízie CNN Prima News stretnúť v Babišovom kabinete aj ministra školstva Roberta Plagu.

Blatného by mal podľa českých médií vo funkcii nahradiť doterajší riaditeľ pražskej Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger. Hovorkyňa nemocnice Tereza Romanová sa k veci nechcela bližšie vyjadrovať.

„K špekuláciám, ktoré sa šíria médiami, sa vyjadrovať nebudeme. Otázky týkajúce sa nemocnice radi zodpovieme,“ odpísala Romanová na otázky Štandardu k údajným plánom na menovanie Arenberga novým ministrom zdravotníctva.

Dôvodom údajnej chystanej výmeny Blatného za Arenberga je podľa českých médií to, že riaditeľ fakultnej nemocnice na pražských Vinohradoch na rozdiel od svojho predchodcu „sympatizuje“ s ruskou vakcínou Sputnik V. Kým Blatný trval na registrácii ruskej vakcíny v Európskej liekovej agentúre, tak Arenberger v minulosti naznačil, že by šlo udeliť Sputniku výnimky pre podávanie na experimentálnej úrovni.

Nezhody s premiérom

Babiš podľa českých médií zvažuje výmenu Blatného už dlhšie. V uplynulej dobe sa totiž šéf rezortu zdravotníctva stal terčom kritiky zo strany premiéra viackrát. Začiatkom marca dostal Blatný od Babiša minimálne štyri listy s výčitkami v priebehu dvoch týždňov.

Napriek nezhodám s premiérom Blatný ešte koncom marca tvrdil, že so svojím odchodom nepočíta. Podľa jeho názoru svoju prácu robil najlepšie, ako vedel a nepočítal s tým, že by do niekoľkých týždňov musel svoj post opustiť.

Ponuku na nahradenie Blatného vo funkcii už prednedávnom dostal podľa portálu iDnes.cz aj hlavný epidemiológ Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) Petr Smejkal. Ponuku však odmietol a Babišovej vláde teraz radí prostredníctvom odbornej skupiny.

Ak český premiér skutočne odvolá z funkcie aj Blatného, tak bude musieť nájsť v poradí už štvrtého ministra zdravotníctva. Pred ním už na tejto stoličke skončili Adam Vojtěch aj Roman Prymula. Odvolanie Blatného pritom už požadoval aj prezident Miloš Zeman.

Zmeny aj v školstve

O miesto sa má údajne báť aj minister školstva Robert Plaga. Podľa zdroja, na ktorý sa odvoláva iDnes.cz, Babiš uvažoval o tom, že Plagu nahradí poslanec za hnutie ANO a bývalý rektor Vysokého učenia technického v Brne Karel Rais alebo poslanec za hnutie ANO Patrik Nacher. Ten sa však nechcel bližšie vyjadrovať.

Podobne ako s Blatným má Babiš dlhodobé spory aj s Plagom. Z ministerstva školstva ho chcel premiér vyhodiť už pred dvomi rokmi, ale šéfa rezortu, ktorému sa teraz trasie stolička, sa vtedy zastala odborná verejnosť. Predsedníctvo Rady vysokých škôl ČR preto vyjadrilo znepokojenie nad informáciami o konci Plagu a uviedlo, že sa počas jeho pôsobenia vo funkcii viacero vecí zlepšilo.

Babiš Plagovi nedávno vyčítal, prečo sa do škôl a škôlok vráti len časť detí. Premiérovi sa nepáčil ani návrh, aby sa deti vracali do škôl podľa epidemickej situácie v jednotlivých okresoch. Podľa plánu, ktorý Plaga predstavil, by sa od 12. apríla mali v Česku do škôl vrátiť deti z prvého stupňa základných škôl a do škôlok by sa mali vrátiť predškoláci.

Dobré správy od susedov

Podľa vicepremiéra Jana Hamáčka by sa mal núdzový stav v Českej republike skončiť už na budúci pondelok. Už predtým o tomto dátume hovoril premiér Babiš. Jeho vláda schválila, že sa otvoria obchody s detským tovarom, papiernictvá, zoologické záhrady aj farmárske trhy.

Hamáček uviedol, že prevádzky služieb, obchody alebo terasy reštaurácií zatvorené kvôli pandémii by sa mohli začať otvárať koncom apríla.

„Predpokladám, že k 12. aprílu sa skončí núdzový stav a vláda už nebude žiadať o jeho predĺženie. Potom padnú všetky opatrenia, ktoré núdzový stav vyžaduje. Teda akékoľvek obmedzenie pohybu, okresné uzávery a tiež zákaz nočného vychádzania,“ oznámil Hamáček. Predĺženie núdzového stavu už vláda od poslaneckej snemovne žiadať nebude. Bez jej súhlasu by ho ani nebolo možné predĺžiť a už to súčasné bolo Babišovou menšinovou vládou horko-ťažko vyrokované s opozíciou.


Ďalšie články