Čekan: Rozdiely medzi Vianocami a Veľkou nocou sú obrovské. V lete budeme žiť normálny život

Slovenskí vedci vyvinuli PCR testy s väèšou citlivosou voèi COVID-19 Pavol Čekan. Foto: Martin Baumann/TAS

Tohtoročná Veľká noc bola po vlaňajších Vianociach ďalším veľkým kresťanským sviatkom, ktorý svet oslávil v tieni pandémie a opatrení proti nej. Inak to nebolo ani na Slovensku a podľa vedcov patrí ľuďom vďaka za to, že sa ešte podvolili obmedzeniam a chránili seba aj svojich blízkych.

Dátový analytik Ivan Bošňák, ktorý patrí do tímu vedcov zo stránky Dáta bez pátosu, v rozhovore pre Štandard uviedol, že tohtoročná Veľká noc neprinesie nárast počtu nakazených ako sa to stalo vlani po Vianociach, keď sa opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19 na sviatky uvoľnili a po nich nastal raketový vzostup počtu nových prípadov aj hospitalizácií.

„Dnes je dynamika zásadne iná a v náš prospech. Teplé počasie so slniečkom na rozdiel do chladnej suchej zimy bez slnka je ďalší vyznamný faktor. V nemocniciach nechýba kvôli nakazenosti covidom a pobytu v karanténe také množstvo personálu ako na Vianoce, a aj počet hospitalizovaných klesá, nestúpa,“ vysvetlil Bošňák v rozhovore.

Rozdiely medzi Vianocami a Veľkou nocou sú podľa analytika obrovské a rovnako rôzny bude aj dopad na pandemickú situáciu. Bošňák predpovedá, že by sa mala po sviatkoch pomaly zlepšovať. „Tí, ktorí boli ohrození, to dostali a umreli. Už nemôžu umrieť druhýkrát. V iných krajinách možno očakávať rast úmrtí a aj druhej vlny, u nás sa krajinou prehnala od Mikuláša do Veľkej noci za 120 dní,“ vysvetlil analytik.

Návrat k normálu už čoskoro

Aj biochemik Pavol Čekan, ktorého spoločnosť sa zaoberá popri iných výskumoch tiež výrobou PCR testov, je optimistický, čo sa týka vývoja pandémie po Veľkej noci. Navyše prízvukuje, že predpovede pozitívneho vývoja sú možné najmä vďaka dodržiavaniu opatrení. Za disciplinovanosť Čekan ľuďom ďakuje na Facebooku.

„Zodpovednosť a vzájomná dôvera je našou top devízou v boji proti koronavírusu. Vďaka Vám už v lete budeme žiť normálny život bez vážnych obmedzení,“ povzbudil vedec ľudí na Veľkonočný pondelok.

Vďaka patrí podľa Čekana aj učiteľom, študentom, žiakom a rodičom za to, že majú trpezlivosť, vytrvalosť a nasadenie v snahe udržať čo najvyššiu úroveň štúdia aj v online priestore na diaľku. Vedec preto vyzýva, aby boli práve školy prvé na rade, keď sa začne s postupným uvoľňovaním opatrení. O tom sa hovorí v súvislosti so zmenami v covid automate, ktorého pravidlá by sa mohli zmeniť a k rozvoľňovaniu by tak malo aj podľa rezortu zdravotníctva prísť v druhej polovici apríla.

Pozor na exodus zdravotníkov

Vyzdvihuje aj prácu zdravotníkov, ktorí v náročných časoch a ťažkých podmienkach stále v plnom nasadení bojujú o záchranu ľudských životov. Varuje však zodpovedných, že s veľkým vyťažením by mala prísť aj primeraná odmena, aby ešte viac zdravotníkov nezdvihlo kotvy a neodišlo do zahraničia za lepšími platmi aj podmienkami na rozvoj.

„Váš možný a v mnohom pochopiteľný exodus po pandémii by položil už dnes naše zdecimované zdravotníctvo na kolená,“ varuje Čekan pred únikom mozgov zo zdravotníctva.

Povzbudivé správy sa množia

Čekan sa svojím poďakovaním pridáva k radu odborníkov, ktorí už pred sviatkami hovorili o dobrých správach. Ešte pred Veľkou nocou o nich písal aj Štandard.

Ivan Bošňák z Dát bez pátosu, napríklad upozornil, že narástla miera premorenia, postupne sa zrýchľuje očkovanie a otepľovaním sa zhoršujú podmienky pre šírenie koronavírusu.

Aj odborník na tropickú medicínu a infektológiu Vladimír Krčméry vzhľadom na vývoj pandémie na Slovensku tvrdí, že môžeme očakávať postupné zlepšovanie situácie. Rozhodujúci pokles prípadov covidu očakáva Krčméry po nedeli Božieho milosrdenstva (11. apríla), respektíve v druhej polovici apríla.

Očkovať, očkovať a očkovať

Vďaka za pokrok v očkovaní a teda aj v boji proti pandémii patrí podľa Čekana aj členským štátom Európskej únie, ktoré sa rozhodli darovať Slovensku približne 700-tisíc vakcín od spoločností Pfizer/BioNTech. Vedec tvrdí, že spolu s touto pomocou od našich európskych partnerov by sa do leta dala zaočkovať až polovica slovenskej populácie. Všetko však záleží na ochote ľudí nechať sa očkovať.

„Vakcín bude dosť, poďme teraz riešiť, aby bola aj vôľa medzi ľuďmi. Chýba masívna a efektívna očkovacia kampaň,“ upozorňuje Čekan. Dodáva pritom, že vakcíny je nutné dostať do všetkých kútov Slovenska, a to by mala byť priorita pre nové vedenie ministerstva zdravotníctva. To v rekonštruovanej vláde prevzal generál a bývalý riaditeľ vojenskej nemocnice v Ružomberku Vladimír Lengvarský.

V záplave poďakovaní venovaných zdravotníkom, disciplinovaným ľuďom a rodine nezabúda Čekan ani na umelcov či majiteľov reštaurácií, ktorí za rok pandémie utrpeli obrovské škody a prežívajú len z minima. „Je mi z toho naozaj ťažko, že sa na Vás zabúda. Verím, avšak, že sa k Vám čoskoro dostanú všetky tie sľubované finančné podpory a kompenzácie. Bez Vás nikdy nebude Slovensko Slovenskom!“ uzatvára vedec svoje facebookové poďakovanie Slovákom.

Tomáš Pilz


Ďalšie články