Americký štát Vermont bude prioritne očkovať nebielych ľudí

zatvorené vakcinaèné centrum Centrum Javits po snehovej búrke, New York Vakcinačné Centrum Javits v Manhattane. Foto: TASR

Bieli Američania si musia vo Vermonte na vakcínu počkať. Štát sa rozhodol uprednostniť všetky zvyšné rasové komunity, pretože sú vraj náchylnejšie na nákazu SARS-CoV-2 a zároveň majú nízku preočkovanosť.

Od začiatku tohto mesiaca udeľuje americký štát Vermont vakcíny na základe rasy. Nejde pritom o nevydarený prvoaprílový žart. Na očkovanie majú prioritne nárok všetci obyvatelia čiernej pleti, domorodí obyvatelia a ďalší ľudia inej farby pleti, ktorí majú trvalé bydlisko vo Vermonte a vek najmenej 16 rokov.

„Identifikujete sa ako čierny, domorodý alebo farebný človek (BIPOC)? Patrí sem každý, kto nie je biely,“ píše sa na prihlasovacom formulári na vakcináciu. Novú vakcinačnú stratégiu potvrdil aj republikánsky guvernér Phil Scott.

Odôvodnením má byť štúdia, ktorá dokazuje, že u osôb čierneho etnika je dvakrát pravdepodobnejšie, že budú infikované SARS-CoV-2 v porovnaní s bielymi jedincami. Náchylnejší na nákazu koronavírusom sú vraj aj Aziati a Hispánci.

U etnických menšín sa predpokladá, že prichádzajú do kontaktu s väčším množstvom ľudí, keďže žijú v početnejších rodinách a musia cestovať za prácou, pretože spravidla vykonávajú povolanie, pri ktorom sa nedá pracovať z domu. Menšinové pozadie má tiež prispievať k nerovnostiam v prístupe a poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

Prioritný prístup k vakcínam má zamedziť šíreniu nákazy v týchto etnikách, ako aj možným zdravotným komplikáciám. Vermontské úrady argumentujú, že ide o krátkodobé zvýhodnenie, pretože od 19. apríla sa k očkovaniu dostanú všetci dospelí bez ohľadu na rasu. Podľa niektorým odborníkov ide o zbytočné opatrenie.

Budú si myslieť, že sa na nich robia pokusy, vzbudí to nedôveru, varujú odborníci

Uľahčenie prístupu k vakcínam neodstráni štrukturálny problém, ktorým je nižší záujem o očkovanie u niektorých rás. Hoci sú Afroameričania náchylnejší na nákazu, očkovacím látkam nedôverujú.

„Príčinou nižšej zaočkovanosti vo farebných komunitách nie je to, že čakajú v rade na vakcínu. Je to najmä otázka prístupu,“ myslí si Céline Gounderová, špecialistka na infekčné choroby z lekárskeho centra NYU Langone Health.

Udeliť farebným ľuďom prioritu v očkovaní by sa podľa nej mohlo dokonca vypomstiť.

„Mohlo by to vzbudiť dojem, že vakcína sa im zavádza ako prvým. Mohlo by to posilniť strach, že farební ľudia sa budú používať ako pokusné morčatá na výskum niečoho nového,“ vysvetľuje doktorka.

Podľa údajov Kaiser Health News dostali doposiaľ čierni len jedno percento všetkých vakcín, ktoré pripadli Vermontu. Používať rasu ako rizikový faktor na skoršiu vakcináciu zrejme pre vyššie menované okolnosti nemusí zabrať. Lepšou stratégiou by podľa niektorých odborníkov bola kampaň na prezentáciu bezpečnosti vakcín a štepenie farebných ľudí v komunitách, kde žijú a cítia sa teda dôveryhodnejšie.

Je to diskriminácia bielych, porušuje sa ústava, znie od odborníkov

Zaznieva pritom kritika, že Vermont takýmto prerozdelením vakcín upiera lekárske služby konkrétnej rasovej skupine a porušuje štrnásty dodatok ústavy.

„Vermontský program sleduje logiku kritickej rasovej teórie, ktorá vyžaduje, aby spoločnosť praktizovala rasovú diskrimináciu na nápravu rasových rozdielov, ale nie je kompatibilná s americkým právom. Je smutné, že Vermont je ďalším príkladom štátneho neo-rasizmu, ktorý si v posledných rokoch získal popularitu. Právnici zaoberajúci sa verejným záujmom by mali okamžite podať žalobu na guvernéra,“ uviedol pre Fox News Chris Rufo z konzervatívnej neziskovej organizácie Discovery Institute.

Novinár G. Elliot Morris si myslí, že ide o „eticky sporný spôsob riešenia rasových rozdielov v očkovaní“, zatiaľ čo podľa politickej analytičky Inez Stepmanovej by mala „diskriminácia Vermontu pri prerozdelení vakcín na záchranu života napĺňať titulky novín“.

Za neetické a nelegálne toto rozhodnutie považuje aj konzervatívny komentátor Tucker Carlson, ktorý sa v tejto súvislosti vyjadril azda najkritickejšie. „Vermont chce skontrolovať vašu rasovú čistotu predtým, ako vám dá liek na záchranu života,“ konštatoval komentátor.


Ďalšie články