Prísť o nohu ešte zvládnem. Ale stratiť obe?! Navaľného stav sa zhoršuje

Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj sa krátko pred hospitalizáciou sťažoval na epidémiu tuberkulózy, ktorá vraj vypukla v jeho trestaneckej kolónii. Zdravie mu však mohla podkopať aj hladovka a dôsledky otravy agresívnou látkou novičok.

Ruské úrady v pondelok informovali, že Navaľnyj, ktorý je momentálne väznený, musel byť hospitalizovaný pre vážne dýchacie problémy. „V tejto súvislosti boli u neho urobené všetky potrebné analýzy vrátane testu na koronavírus. Odsúdený bol prevezený do zdravotníckeho oddelenia, kde je pod dohľadom zdravotníckych pracovníkov,“ uviedla Federálna väzenská služba v reakcii na žiadosť denníka Izvestija.

Tuberkulóza a hladovka

Krátko pred oficiálnym potvrdením Navaľného hospitalizácie, spravovateľ jeho účtu na Twitteri napísal, že v kolónii sa už značné množstvo trestancov nakazilo tuberkulózou, pričom sám opozičný politik mal mať teplotu 38,1 stupňa Celzia a silný kašeľ.

„Dnes bola už tretia osoba z môjho oddielu hospitalizovaná s tuberkulózou. Oddiel sa skladá z 15 ľudí, takže 20 percent je chorých. To je omnoho viac, než je epidemiologická hranica. A čo? Myslíte si, že tu hučia sirény? Nikoho to nezaujíma. Vedenie trápi len to, ako schovať túto štatistiku,“ uviedol Navaľného twitterový účet.

Navaľného tweet o údajnej epidémii tuberkulózy v jeho oddiele trestaneckej kolónie. Zdroj: Twitter

Avšak zdroj z prostredia kolónie pre denník Izvestija vyvrátil správy o tom, že v zariadení vypukla epidémia tuberkulózy. Ak by sa v okolí Navaľného vyskytol niekto s tuberkulózou, do karantény by bol podľa jeho slov poslaný celý oddiel. Navaľnyj následne prostredníctvom Twitteru označil vyjadrenia Federálnej väzenskej služby aj daný článok denníka za lživé.

Príčin podlomeného zdravia Navaľného môže byť viacero. Ešte minulú stredu vyhlásil opozičník hladovku na protest proti tomu, že väzenský lekár mu na ostré bolesti chrbta vypísal len lieky proti bolesti bez podrobnejšieho vyšetrenia. Členovia Navaľného tímu v tejto súvislosti uviedli, že Navaľnyj počas pobytu v kolónii ešte do začiatku hladovky schudol osem kilogramov. Príčinou má byť spánková deprivácia, ktorú mu väzenská stráž údajne spôsobuje kontrolami a budením každú hodinu.

Dôsledky otravy?

Na Navaľného zdravotnom stave sa však môže negatívne odzrkadľovať aj nedávna otrava nervovoparalytickou látkou novičok. Na túto skutočnosť poukázal počas ohlasovania hladovky aj sám opozičník. Zdôraznil vtedy, že bolesti sa mu z chrbta presunuli do pravej nohy a postupne ich začal pociťovať aj v ľavej. „Čert ju ber, pravú nohu, Alexander Alexandrovič (Muchanov)! Vystačil by som si nejak aj s jednou. No o obe nohy by som prišiel nerád. Bude to nespravodlivé: každý bude mať dve a ja ani jednu,“ napísal v otvorenom liste adresovanom vedúcemu nápravnej kolónie číslo 2 vo Vladimirskej oblasti Alexandrovi Muchanovovi.

Ako pre informačný portál Meduza v minulosti uviedli viacerí vedci, novičok bol vyvinutý na likvidáciu veľkého množstva ľudí na rozsiahlej ploche, no pre atentáty na jednotlivcov nie je vhodný, keďže jeho účinky sú nepredvídateľné. Biochemik Marc-Michael Blum v tejto súvislosti zdôraznil, že novičok v prípade preživších väčšinou nespôsobuje vážne poškodenia mozgu, keďže primárne nenapáda centrálnu nervovú sústavu, ale máva za následok svalovú slabosť, straty pamäte, nočné mory a depresie.

Na začiatku februára potvrdil ruský súd Navaľnému nepodmienečný trest v prípade údajnej sprenevery desiatok miliónov rubľov spoločnosti Yves Rocher. Súd mu zároveň znížil dĺžku trestu o jeden a pol mesiaca, ktorý Navaľnyj strávil od konca decembra 2014 do konca februára 2015 v domácom väzení. Navaľnyj si tak bude musieť v trestaneckej kolónii odsedieť dva a pol roka. Rozsudok z roku 2014 vynesený ruskými súdmi v kauze Yves Rocher Európsky súd pre ľudské práva zrušil a Navaľnyj dostal od ruského štátu náhradu škody za nezákonné prenasledovanie. Aj sama firma Yves Rocher v roku 2013 vykonala audit, z ktorého vyplynulo, že uzavretím dohody s bratmi Navaľnými jej nevznikla žiadna škoda. O spravodlivosti rozsudku nad ruským opozičníkom preto panujú oprávnené pochybnosti.


Ďalšie články