USA navrhujú minimálnu globálnu firemnú daň. Potrebujú peniaze na ambiciózny reformný plán

Janet Yellenová Ministerka financií USA Janet Yellenová. Foto: TASR/AP

Americká ministerka financií Janet Yellenová presadzuje jednotnú minimálnu sadzbu korporátnej dane. Chce tým zvýšiť daňové príjmy od firiem v USA a zabrániť daňovým únikom. Americká vláda potrebuje peniaze na obnovu infraštruktúry za bilióny dolárov. Informáciu priniesol denník New York Times.

Podľa Yellenovej je globálna dohoda na jednotnej sadzbe vhodnou reakciou na nadnárodné korporácie, ktoré si zriaďovali centrály tam, kde bola daň najnižšia. Apple, Google či Facebook preto napríklad majú hlavné sídlo v Írsku, čo je horúcou témou aj na európskej úrovni. USA si v súvislosti s plánovaným zvyšovaním firemných daní chcú zachovať vyššie príjmy do federálnej pokladnice.  

Návrh americkej ministerky zaznel v čase, keď prezident Joe Biden ohlásil veľký investičný plán na obnovu infraštruktúry. „Konkurencieschopnosť nie je len o tom, ako sa darí firmám sídliacim v USA v porovnaní s ostatnými v globálnom meradle. Chceme tiež zaručiť vládam dostatočné a stabilné daňové príjmy nevyhnutné na udržiavanie verejných statkov a pri odpovedi na aktuálne krízy,“ uviedla Yellenová.

Prezident Biden navrhol zvýšenie daní z príjmu právnických osôb z 21 na 28 percent. Vyššie daňové príjmy potrebuje na osemročný investičný plán za dva bilióny dolárov (1,70 bilióna eur). Plán je zameraný na obnovu infaštruktúry. Prioritou je dopravná sieť, na ktorú pôjde tretina z celkového objemu financií. Naplánovaná je výstavba ciest a diaľnic v celkovej dĺžke 32-tisíc kilometrov.

Zákonodarcovia vládnucej Demokratickej strany rovnako pripravujú návrhy na vyššie zdanenie zahraničných príjmov amerických firiem. Argumentujú podobne – vyššími a stabilnejšími príjmami do federálnej pokladnice a zároveň zachovaním globálnej konkurencieschopnosti.


Ďalšie články