Merkelová sľúbila zaočkovanie všetkých dospelých Nemcov do volieb. Tí jej sľubu neveria

Angela Merkelová Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto TASR/AP

Takmer dve tretiny Nemcov pochybuje o sľube kancelárky Angely Merkelovej do 21. septembra zaočkovať proti koronavírusu všetkých dospelých občanov krajiny. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu verejnej mienky inštitútu YouGov pre agentúru DPA. Dátum je citlivý, keďže 26. septembra čakajú Nemcov parlamentné voľby.

Len 23 percent opýtaných si myslí, že vláde sa podarí tento cieľ dosiahnuť. Skeptický postoj vyjadrilo, naopak, až 62 percent respondentov. Nerozhodných bolo v tejto záležitosti 15 percent ľudí. Skepsa občanov vzrástla.

Ešte vo februári v obdobnom prieskume dôverovalo vakcinačnému plánu vlády v Berlíne 26 percent ľudí, pričom 57 percent ho spochybňovalo.
Nemecká očkovacia kampaň je v porovnaní s mnohými štátmi vrátane USA či Británie pomalá. V priebehu apríla sa má však jej tempo zvýšiť po tom, ako začne vakcíny aplikovať aj približne 35-tisíc praktických lekárov. Neskôr sa k nim majú pridať i špecialisti a súkromní či podnikoví lekári.

Mierne sa medzičasom znížila i ochota ľudí dať sa zaočkovať. Zatiaľ čo v januári uviedlo v prieskume 67 percent ľudí, že chcú dostať vakcínu proti ochoreniu COVID-19, aktuálne je to len 57 ľudí, respektíve 65 percent pri osobách, ktoré už dostali prvú dávku vakcíny.

Angele Merkelovej a vládnym kresťanským demokratom pred septembrovými voľbami klesajú preferencie. Koncom marca mala únia CDU/CSU v prieskume pre nedeľňajšie noviny Bild am Sonntag podporu len 25 percent voličov. Ešte v polovici januára bola podpora CDU/CSU ešte na úrovni 36 percent.

CDU zaznamela neúspechy v tohtoročných regionálnych voľbách a Nemci sa sťažujú na pomalé tempo očkovania. Kancelárka pred Veľkou nocou navrhla prísne protiepidemické opatrenia, ale po tlaku regionálnych premiérov cúvla a ospravedlnila sa. O oslabovaní kresťanských demokratov svedčí aj najnovší prieskum. Ukazuje, že ambícii kancelárky zaočkovať dospelú populáciu do volieb čoraz menej veria, a pandémia je jednou hlavných tém volebnej kampane.

(tasr, haj)


Ďalšie články