Uvoľnenie opatrení môže nastať v druhej polovici apríla, covid automat sa postupne mení

vyklista na brehu rieky Ottawy Oteplenie, jar, ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Počet hospitalizovaných je pod 3 000, ale stúpa. Podľa lekárov z covid oddelení sa tento trend naplno prejaví po sviatkoch. Ani tento ukazovateľ by však nemusel zabrániť uvoľneniu opatrení, ak sa zmení covid automat.

Uvoľňovanie opatrení určuje v podmienkach Slovenska covid automat. Ten obsahuje sedem farieb, ktoré vykresľujú závažnosť epidemickej situácie. Pre prechádzanie medzi jednotlivými farbami sú orientačné tri parametre: priemerný počet prípadov za sedem dní, počet hospitalizácií a reprodukčné číslo (Rt).

Trend je vo všetkých ohľadoch dobrý, nemusí však nevyhnutne znamenať uvoľnenie opatrení. Na tlačovej konferencii pred Veľkou nocou konzílium odborníkov a dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger uviedli, že Veľká noc je zlomová.

„Ak zopakujeme Veľkú noc z minulého roka, zachránime zlepšujúci sa trend. Je to o vlastnej kontrole a k nej chcem občanov vyzvať,“ uviedol Heger.

Kedy teda môžeme očakávať prechod do tmavočervenej farby?

Ministerstvo a konzílium očakávajú uvoľnenie v druhej polovici apríla

Na prechod do tohto odtieňa potrebujeme počet hospitalizovaných s COVID-19 pod číslom 3 000, reprodukčné číslo nižšie ako 1,15 a počet nových prípadov nesmie v priemere za posledných sedem dní presiahnuť 4 000.

Ak sú dve z týchto podmienok splnené, v tom prípade sa prechádza do bordovej zóny. Uvoľňovanie je však možné až 13 dní od prehodnotenia.

„Ak sa aktuálny trend udrží a pokles bude pokračovať, v polovici apríla by sa covid automat mohol prepnúť do bordovej fázy,“ uviedla pre Štandard Zuzana Eliášová, hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

Podobne to vidí člen konzília odborníkov Vladimír Krčméry. Preočkovanosť populácie, zvýšené testovanie a reštrikčné opatrenia podľa neho povedú k zlepšeniu epidemickej situácie a postupnému uvoľneniu.

„Prináša to svoje ovocie napriek januárovej epidémii zahraničnej mutácie a rozhodujúci pokles očakávam po nedeli Božieho milosrdenstva (11. apríla), respektíve v druhej polovici apríla,“ povedal Štandardu.

Na Slovensku je aktuálne reprodukčné číslo v rozpätí 0,86-0,93 a sedemdňový kĺzavý medián dosahuje číslo 748. Spĺňame tak dve podmienky na prechod do tmavočervenej farby. Ministerstva sme sa preto opýtali, či aktuálne prehodnocuje uvoľnenie opatrení a od ktorého dňa počíta potrebných 13 dní. Priamej odpovedi sa rezort vyhol.

V hre je aj uvoľnenie opatrení na základe zmeny covid automatu. Vo verzii zverejnenej na stránke Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky totiž prechod do tmavočervenej farby nastáva už pri počte hospitalizovaných nad 2 500. Spĺňali by sme tak všetky tri kritériá.

„Naši odborníci rokujú o úpravách v covid automate, budeme komplexne informovať v priebehu tohto týždňa, rovnako tak aj o prípadnom uvoľňovaní opatrení,“ odpovedala Eliášová.

Zmeny signalizačného systému pre manažment covid epidémie na Slovensku pre Štandard potvrdila aj členka konzília odborníkov Henrieta Hudečková. Prečo má Úrad verejného zdravotníctva inú verziu, sa nám nepodarilo zistiť. Zatiaľ platí covid automat zo stránky korona.gov, čo je pre potenciálne uvoľňovanie opatrení horšie, ale nie nereálne.

Hospitalizovaných pribudne, varujú lekári

S ochorením COVID-19 je síce od 1. apríla v nemocniciach pod 3 000 ľudí, ale od tretieho apríla toto číslo stúpa. Podľa lekárov z prvej línie je klesanie umelo spôsobené prepúšťaním pred veľkonočnými sviatkami.

„Najnižšie číslo by sme mali dosiahnuť v piatok, teda 2. apríla (2 776). Je to dané tým, že pred sviatkami sa prirodzene viac prepúšťa (rovnako ako pred každým víkendom). Mnohí podpísali negatívny reverz, niektorí boli prepustení skôr, pretože je nevyhnutné uvoľniť lôžka pre prijímaných pacientov (4 dni sviatočný režim = menej personálu = neprepúšťa sa tak ako cez víkend). Zníženie počtu bude v týchto dňoch reprezentovať predovšetkým počet úmrtí. Predpokladám teda, že najneskôr v utorok bude počet hospitalizovaných opäť atakovať hranicu 3 000,“ napísal na sociálnej sieti Milan Kulkovský, primár Interného oddelenia NsP v Považskej Bystrici.

Myslím pozitívne, konám rozumne… Klesajúci trend novonakazených aj hospitalizovaných je fakt, ktorý nás všetkých teší…

Uverejnil používateľ Milan Kulkovsky blog Sobota 3. apríla 2021

„Nič neubúda, nám sa kopia kriticky chorí na ventilátore, včera traja prijatí za 24 hodín na ventilátor, čo je extrém,“ napísal v komentári pod príspevkom lekár Jakub Hložník z Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) v Univerzitnej nemocnici Bratislava.

V nemocniciach je aktuálne hospitalizovaných 2 868 pacientov, čo je nárast o 41 ľudí. Či sa potvrdia predpoklady lekárov a opäť v tomto smere prekročíme hranicu 3 000, uvidíme v najbližších dňoch. Lepšie to však nemusí nevyzerať ani s počtami nových prípadov.

Nedostatočne testujeme, znie od odborníkov

Aj tie sú podľa odborníkov umelo znížené pre sviatky. Podľa údajov z tretieho apríla analytici z platformy Dáta bez pátosu upozornili, že klesajúci trend nových infekcií nemusí znamenať zlepšenie epidemickej situácie.

„Dosahujeme nízke dáta, ale to preto, že sa cez sviatky málo testuje. Nie je to pre dátové analýzy dobré a chvíľu bude trvať, kým sa to napraví. Stalo sa to cez Vianoce a je pochopiteľné, že sa to stane aj teraz cez Veľkú noc. Dáta po sviatkoch budú zas veľmi vysoké: PCR testy, pozitivita, počet infikovaných. Takéto dáta normalizujeme cez 7-dňové priemery, ale v tomto prípade budeme musieť priniesť 14-dňové priemery,“ napísali analytici.

Po veľkonočných sviatkoch môžeme podľa analytikov očakávať mierne zhoršenie. Nárast v počtoch hospitalizovaných a pozitívne testovaných bude tiež súvisieť s dodržiavaním opatrení počas sviatkov.


Ďalšie články