Protestujete proti vláde, patríte do zoo? Omyl, pán Naď

Protivládny protest pred Prezidentským palácom v Bratislave Protivládny protest počas 17. novembra 2020. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Na protivládnom proteste bolo množstvo normálnych a oprávnene zúfalých ľudí. Zneužitých Marianom Kotlebom a arogantne osočených Jaroslavom Naďom.

Svalovci v čiernych bundách s obskúrnymi insígniami, významné zastúpenie mladíkov v zelených tričkách, čudáci všemožného druhu, pomer mužov a žien asi tak 4 : 1. Nie, to nie je opis včerajšieho obrovského protivládneho protestu, ale minulých protestov strany ĽSNS, na ktorých som sa ako novinár zúčastnil.

Od Prezidentského paláca v utorok kráčal úplne inak vyzerajúci dav. Boli tam rodiny s deťmi, slušne oblečená mládež vrátane mnohých dievčat, dôchodcovia so sviečkami. Áno, našli sa aj futbaloví fanúšikovia Ultras či alkoholom podgurážení muži v bomberách, no tí boli medzi radovými účastníkmi v jasnej menšine.

Bez ohľadu na to, či s vládnymi opatreniami súhlasíme, alebo nie, zhodneme sa zrejme na fakte, že množstvo ľudí sa v čase pandémie dostalo do zložitej životnej situácie nie vlastnou vinou. Je naozaj ťažké uveriť tomu, že sa dnes nájdu tisíce normálnych zúfalých ľudí, ktorí sú vo svojej nemohúcnosti ochotní ísť na námestia?

Ide o arogantnosť najhrubšieho zrna, keď koaliční politici tieto masy označujú za luzu, fašistov, psychopatov či opice, tak ako to spravili minister obrany Jaroslav Naď a poslanec OĽaNO Juraj Krúpa. Nedokážu tým nič iné, než že oprávnene nespokojných Slovákov naženú do Kotlebovho košiara a odsúdenému predsedovi ĽSNS dajú auru novodobého Jánošíka, ochrancu slabých a utláčaných. Toho Kotlebu, ktorý vybičované emócie normálnych občanov v stredu bohapusto zneužil na propagáciu svojej strany.

Treba zároveň povedať, že protest pred Prezidentským palácom sa ako politický bizár vyvíjal už od začiatku. Tribúnu ovládli politickí chuligáni a extrémisti. Napríklad skrachovaný proficovský politik Peter Marček, ktorý je natoľko toxický, že ho vo svojej strane nechcel ani Štefan Harabin. Vystúpil aj bývalý katolícky disident Ján Čarnogurský, odsúdený kotlebovský poslanec Milan Mazurek a členovia Komunistickej (mikro)strany Slovenska Jozef Hrdlička a Jalal Suleiman. Zaklincoval to odsúdený spirituálny exot Tibor Eliot Rostas.

Preferenčne stagnujúcemu Kotlebovi sa však tento priestor zdal tesný. „Šikovne“ od zdieľaného kormidla odstavil všetkých nekotlebovcov a protest premenil na politický míting ĽSNS. Pomohol mu naratív o martýrstve dvakrát odsúdeného poslanca (raz za násilný trestný čin) Andreja Medveckého. Toho vraj zobrala „gestapácka polícia“, zbila ho bez provokácie a všetci prítomní si podľa Kotlebu preto mali uvedomiť, čo hrozí, keď si už štátna moc takto dovolí aj na poslanca parlamentu.

Lenže všetko je inak. Kotlebovský poslanec bol zadržaný z dôvodu neuposlúchnutia výzvy verejného činiteľa pri výkone jeho právomoci. Na zostrihanom videu kotlebovského kanálu KulturBlog, ktoré má dokazovať agresivitu polície, nevidieť, ako sa Medvecký do bezprostrednej blízkosti policajtov dostal. Úvod konfliktu však skôr vyzerá tak, že poslanec začal priestor policajtov sám narúšať. Napovedá tomu aj hlas neznámej ženy v úvode videa: „Neprovokujte ich (policajtov), sr*ť na nich, nech tam stoja,“ hovorí ženský hlas.

Nasleduje zadržanie kotlebovca a jeho odvlečenie policajtmi, vďaka čomu dokázal Kotleba vytvoriť príbeh o ďalšom martýrovi z ĽSNS, hodiť Čarnogurského, Marčeka a Hrdličku bokom, odvliecť dav pred parlament a tam čakať na „hrdinu“ dňa Medveckého.

Väčšina ľudí určite netušila, že takto sa protest vyvinie. Od začiatku však čelili Kotlebovej cynickej subverzii mítingu a arogantným vyjadreniam niektorých vládnych politikov. Boli tam rôzne svety, nezabúdajme. A iné názory nevyháňajte automaticky do zoo, politici z protestného hnutia by tomu mali rozumieť. Naďov výrok je za čiarou.

AKTUALIZÁCIA

Jaroslav Naď v stredu odmietol, že by ľudí hanlivo zovšeobecňoval. Minister podľa svojich slov vo vlákne online diskusie konkrétne reagoval na extrémistov, ktorí zaútočili na políciu a snažili sa narušiť verejný poriadok.

„Ak niekto toto vytrhne z kontextu a sú to, bohužiaľ, aj konkrétni novinári, tak klame a používa hoaxy,“ povedal Naď s tým, že „opicami nazval len tých, ktorí zranili policajtov a ktorí sa vešali na plot úradu vlády“. Naď tvrdí, že zmysel jeho statusu je úplne jasný, ak sa použije ako celok, nielen časť z neho.

Naďov výrok však skutočne nevyznieva tak, ako nás v stredu minister presviedča. Pravda, pôvodný status bol písaný ešte pred začiatkom protestu, lenže Naď reagoval vo vlákne na komentár, ktorý bol napísaný niekoľko hodín po začatí demonštrácie, okolo 19. hodiny. Používateľ sa Naďa vo vlákne v čase prebiehajúceho mítingu pýtal, prečo nejde medzi ľudí situáciu upokojiť. Naď odpovedal: „Ja normálnych ľudí nevidím demonštrovať. Iba opice, bitkárov, extrémistov a psychopatov.“

Celá vec teda vyzerá naozaj jasne, ale nie tým spôsobom, ako tvrdí Naď. Minister celkom očividne hovoril o účastníkoch protestu všeobecne a dnes nevie priznať nos medzi očami.


Ďalšie články