Televízne tipy: Vo filme Chatrč stvárni Boha Afroameričanka

Chatrč Octavia Spencer ako Boh vo filme Chatrč. Foto: ČSFD

Na Veľkonočnú nedeľu a pondelok je v televízii pripravených ešte niekoľko zaujímavých filmov, ktoré by vám nemali ujsť.

NEDEĽA

Pokračovanie životopisného seriálu o pápežovi Jánovi Pavlovi II. odvysiela Jednotka v nedeľu a poslednú časť v pondelok. Poľský seriál o poľskom pápežovi približuje život Karola Wojtylu predtým, než sa stal pápežom.

Jeho život výrazne zmenil vpád nacistov v roku 1939. Aby sa vyhol deportácii do Nemecka, začal pracovať v chemickej továrni. Už vtedy mal silnú vieru v Boha, začal navštevovať kurzy v tajnom seminári v Krakove. Vždy vystupoval ako humanista a obranca utláčaných. Vyslúžil si za to veľký obdiv, ktorý ho priviedol až do pápežského úradu. Tretia časť seriálu Karol – človek, ktorý sa stal pápežom začne o 13:15 a v pondelok bude pokračovať o 12:25.

Adaptácia kultového románu Richarda Bacha je podobenstvom o jedincovi, ktorý má odvahu ísť proti prúdu a nájsť si tak vlastné šťastie. Je to príbeh o čajke, ktorá nie je spokojná so svojím životom v kŕdli, kde nemajú pochopenie pre jej letecké výkony. Táto filmová adaptácia pozostáva výhradne zo záberov vtákov a špeciálnych efektov. Film bol vo svete veľmi kritizovaný, ale v bývalom Československu sa v kinách stal akýmsi kultom. Mnohí diváci sa mohli nájsť v hlavnom hrdinovi Jonathanovi Livingstonovi, ktorého túžba po slobodnom živote môže doviesť až k strate vlastného života. Film Čajka Jonathan Livingston začne o 22:55 na Dvojke.

Príbehy o narodení, živote a smrti Ježiša Krista boli sfilmované nespočetnekrát. Vo filme z roku 1999 sa režisér zameral skôr na Máriu, ktorá je veľkou témou pre umenie, hoci v Biblii sa jej venuje pomerne málo priestoru. Príbeh sa začína, keď mala Mária 16 rokov. V tom čase sa jej život zmenil, pretože ju navštívil archanjel Gabriel, ktorý jej oznámil, že počne a porodí syna. Film pokračuje narodením Ježiša v Betleheme a opisuje ďalšie udalosti známe z Biblie. Film Mária, matka Ježišova pôjde prvýkrát v piatok a v repríze v nedeľu na ČT2 o 12:50.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je maria-.png
Film Mária, matka Ježišova. Foto: ČSFD

Ďalším stvárnením Ježišovho života boli tiež divadelné predstavenia. V roku 1970 vznikla prvá rocková opera, ktorá sa nestretla s pochopením. Na ČT art je pripravená divadelná adaptácia z roku 2018, kde si Ježiša zahral John Legend a Herodesa Alice Cooper. Prevedenie sa dočkalo viacerých spracovaní vo viacerých jazykoch. Na Slovensku sa predstavenie Jesus Christ Superstar hrá v Divadle Jonáša Záborského v Prešove a o jedno spracovanie sa postaral aj choreograf Ján Ďurovčík. Americké prevedenie na ČT art začne o 20:15.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je 02-1024x682.jpg
Jesus Christ Superstar. Foto: ceskatelevize.cz

PONDELOK

Film natočený podľa knižnej predlohy Williama P. Younga. Príbeh Mackenzieho, ktorý počas kempovania príde o svoju milovanú dcéru. Jej telo nájdu v opustenej chatrči. O štyri roky neskôr Mackenzie dostane v schránke list, kde ho niekto volá do chatrče a podpísaný je ako Ocko. Mackenzie sa na toto miesto vybral a to, čo tam našiel a uvidel, vôbec nečakal. Film a kniha zožali aj kritiku za zobrazenie postavy Boha, ktorú autor stvárnil v podobe Afroameričanky. Autor však chcel zobraziť Boha predovšetkým ako milujúcu osobu bez ohľadu na pohlavie. Film Chatrč začne o 20:30 na JOJ Plus.

Po dokumente Clint Eastwood – posledná legenda je na Dvojke pripravený jeho film Gran Torino, ktorý Eastwood režíroval a zároveň v ňom stvárnil hlavnú rolu. Walt Kowalski je vdovec, ktorý je nahnevaný na celý svet. Jediné, čo ho teší, je jeho auto Ford Gran Torino. Auto sa mu pokúsi ukradnúť jeho sused Thao, ktorý chce zažiariť medzi miestnym gangom. Walt si časom nachádza cestu k chlapcovi. Film Gran Torino pôjde o 21:35 na Dvojke.


Ďalšie články