Droba o priateľovi Hegerovi: Raz budeme zas len dvaja chalani, ktorí podnikali s vodkou

Koronavírus v bratislavskom kraji Bratislavský župan Juraj Droba. Foto: Pavol Zachar/TASR

Bratislavský župan za Slobodu a solidaritu Juraj Droba a čerstvý predseda vlády Eduard Heger majú k sebe blízko. Spája ich priateľstvo i kmotrovský vzťah. Droba považuje Hegera za muža na správnom mieste. Myslí si, že zažehná spory vo vládnej koalícii. Sulík s Hegerom si do vlasov neskočia, predpovedá. Rešpektovať ho bude aj Matovič.

Pri rozhovore s Richardom Sulíkom uprostred vládnej krízy padlo z jeho úst, že prijateľným novým predsedom vlády by bol Eduard Heger. Pripadalo mi to tak, akoby si Hegera vyberal niekto iný ako OĽaNO.

Richard Sulík je na scéne dvanásť rokov a zo slona v porceláne sa zmenil na človeka, ktorý vie celkom dobre čítať situáciu. Meno Eduarda Hegera je dobré. Myslím si, že po dvanástich mesiacoch trápenia dokáže upokojiť situáciu, zjednotiť štyri koaličné strany. Dokáže byť konštruktívny. Dokáže skrátiť osemhodinové zasadnutia koaličnej rady na hodinu a vyriešiť všetko.

Mám to pochopiť tak, že Heger bol prijateľný iba ako nástupca Matoviča?

Igor Matovič je výnimočná osobnosť. SaS by si nedovolila robiť personalistiku v inej strane. To, že je pán Heger novým premiérom, je rozhodnutie Igora Matoviča.

S Hegerom sa dôverne poznáte roky. Pýtal sa vás na názor, keď dostal ponuku na predsedu vlády?

Nemal čas. Písal som si s ním, ale mal toľko iných povinností, že toto sme neriešili. Asi tušil, že bude potľapkaný do pleci, a nakoniec aj bol. Ja som mu iba zaželal všetko dobré, lebo viem, že je to skvelý, dobrý človek, mám ho veľmi rád. Minimálne z ľudského hľadiska je pre mňa zárukou, že Slovensko je v dobrých rukách.

Je to človek konzervatívny, ktorý sa netají svojím kresťanským presvedčením. Je prijateľný pre liberálnu stranu SaS?

Eduarda poznám viac ako dvadsať rokov. Zoznámili sme sa vo Washingtone. Je naozaj extrémne konzervatívny, ale nie bigotne. Mali sme veľmi veľa hlbokých rozhovorov o viere, o Bohu. Pochopil som, že na mnohé liberálne bašty, na ktorých som zotrvával, môže byť aj iný uhol pohľadu. Na druhej strane si myslím, že Eduard vďaka mne pochopil dosť veľa o osobných slobodách, o právach gejov či o úlohe ekonomicky prosperujúceho jednotlivca pre spoločnosť. Rozprávali sme sa veľmi často, veľmi hlboko. Vďaka nemu som pochopil veľa o mentálnej výbave ľudí z jeho tábora a naopak, on nabral omnoho väčšie pochopenie pre liberálov.

Za Jurajom Drobom (v popredí) stojí Eduard Heger (vľavo). Foto: Jaroslav Novák/TASR

Zmenili ste po diskusiách s ním svoje názory?

V roku 2010 som trval na baštách liberalizmu a na čo najmenšom vplyve štátu na ekonomiku. Odvtedy prešlo jedenásť rokov a dnes som už poučený. Už si nemyslím, že úloha štátu má byť čo najmenšia. Naopak, myslím si, že štát musí aktívne vstupovať do vecí, ktoré sa nevedia vyriešiť voľným trhom. Postupne som viac centristický.

Možno povedať, že Heger dokáže mať vplyv na ľudí tým, že má svoje presvedčenie a v minulosti vystupoval ako kazateľ?

Kazateľstvo mu nevyčítam. Uňho je dobré to, že nevnucuje svoje presvedčenie o svete iným – na rozdiel od mnohých ďalších kresťanských kazateľov, ktorí si myslia, že všetci ostatní musíme žiť podľa ich sveta. Pre Eda je viera čisto súkromná vec a nesnaží sa ju vnucovať ani svojmu okoliu a ani ju nepchá do politiky. Ak sa pozriete na päť rokov jeho pôsobenia vo verejnej sfére, nevidno, že by nejakým spôsobom aktívne pretláčal vieru. Ak otázka znie, či Heger spravil z Drobu väčšieho konzervatívca, tak to do určitej miery pripúšťam. V dobrom slova zmysle. Počúvam ho, rozmýšľam nad ním a viem, že žije medzi nami dosť veľká skupina ľudí, ktorí súhlasia s jeho konzervativizmom. Ja ich dnes rešpektujem viac, ako som ich rešpektoval v roku 2010, keď som vstúpil do politiky.

Znamená to, že rovnako ako na vás môže mať vplyv aj na ďalších ľudí?

Áno.

Povedali ste, že nominovanie Hegera bola dobrá voľba, lebo on je prirodzený líder. Ako to ide dohromady s jeho tolerantnosťou k iným názorom? Líder musí presadzovať svoje.

On je pre mňa zosobnením jemnej sily. Tak ako si Sulík s Matovičom vedeli skočiť do vlasov za päť minút, tak si Sulík s Hegerom do vlasov neskočia. Je taký jemný a dobrý v komunikácií že aj keď Richard bude mať úplne opačný názor, nepôjde do osobného útoku. S Edom sme spolu podnikali, bol pre mňa garanciou slušnosti, solídnosti, rozhodovania na základe dohody a konsenzu. Pre mňa je dobrá voľba.

Okrem toho, že vás spája úzky vzťah, ešte viac vás zbližuje skutočnosť, že Heger je krstným otcom vášho syna. Vybrali ste si ho vyslovene cielene?

Bolo to pragmatická voľba. Môj brat nemá birmovku, takže nemohol byť krstným otcom. Už vtedy, v roku 2012, som ho rešpektoval ako veľmi silnú autoritu. Bolo to pre mňa automatické. Edo je naozaj výnimočný človek, už vtedy som ho mal veľmi rád. Teraz nezáleží na tom, že je premiér. Jedného dňa zas budeme len dvaja chalani, ktorí podnikali s vodkou.

Tým, že je vaším kmotrom, podľa katolíckeho učenia preberá aj istú zodpovednosť za vášho syna. Ako sa správa v role krstného otca?

Fantasticky. Jurko ho má veľmi rád. Žartujú spolu. Chodíme spolu do prírody, do lesa. Edo má štyri deti, ja mám jedno, takže päť detí chodí spolu. Môj syn si rozumie s jeho synom Edom.

Krstný otec sľubuje, že v ťažkých chvíľach vo výchove zastúpi pokrvného otca.

U Eda mám istou, že keby sa mi niečo stalo, tak sa dobre postará o môjho syna.

Juraj Droba so synom Jurajom, ktorému je Eduard Heger krstným otcom. Foto: Andrej Galica/TASR

Keď som sa v minulosti rozprával s Hegerom a pýtal sa ho, aké hodnoty sú pre neho najdôležitejšie, povedal obeta, vytrvalosť, pokora a láska. Dajú sa takéto hodnoty vyznávať z postu predsedu vlády?

On to dokáže. Je ozaj výnimočný človek. Vie to aplikovať aj vo svojom manažérskom štýle. Všetci štyria lídri koaličných strán ho síce možno trošku podceňujú z hľadiska toho, že nie je absolventom Harvardu a nenapísal desať kníh, ale myslím si, že ho rešpektujú ako človeka.

Ďalej mi povedal, že vyznáva ďalšie hodnoty, ako sú spravodlivosť, pravdovravnosť a úprimnosť. Predseda vlády musí taktizovať, nebude sa to priečiť s týmito hodnotami?

Jeho viera mu nasadzuje úplne presný kompas. Nemám pocit, že by sa to vylučovalo. Skôr si myslím, že k mnohým konfliktom ani nepríde. Ľudia si povedia, že je to dobrý človek a nemôžeme ísť proti nemu. Aj Boris Kollár, aj Veronika Remišová, aj Rišo Sulík. Veľa z tých problémov, ktoré by v bežnej koaličnej situácii boli na stole, teraz ani nebude, lebo Edo to myslí naozaj dobre.

V každom prípade bude musieť vláda prijímať dôležité rozhodnutia. Budú jej predsedovi stačiť spomínané hodnoty a vlastnosti, aby to manažérsky zvládol?

Hovoríme o charakterovej výbave, ale on je nad rámec tohto dobrý manažér. Nie je to len o tom, že je charizmatický, dobrý človek. Má zdravý sedliacky rozum, zároveň má ekonomické vzdelanie, vie robiť rýchle rozhodnutia a vie robiť správne rozhodnutia. Takého som ho zažil pri podnikaní a on to zužitkuje.

Hovoril som o Hegerových vyjadreniach z postu ministra financií, teraz bude v tejto pozícii jeho stranícky šéf a v štátnej výkonnej funkcii bude Heger nad ním. Ako to zvládne?

Je to bizarná situácia. Igor Matovič sa nikdy nejakým spôsobom nespreneveril tomu, čo je správne pre Slovensko. Niektoré jeho konania a rozhodnutia neboli úplne štandardné alebo úplne prijateľné pre mainstream, ale Igor to vždy myslel dobre. Dúfam, že ak Eda potľapkal po pleci a vymenoval ho za nového premiéra, tak ho bude plne podporovať. Myslím si, že Igor bude skôr robiť politiku a financie budú riadiť ľudia, ktorí sú na úrade, a budú to robiť dobre.

Minister financií má v rukách štátnu kasu a rozhoduje o veciach, ktoré môžu byť konfliktné. Každý minister si stráži svoj rezort a bude mať požiadavky na Matoviča. Ak prídu konflikty, bude na Hegerovi, aby ich vyriešil. Dokáže to?

Dobre je, že absolvoval tých dvanásť mesiacov na ministerstve financií. Myslím si, že Igor Matovič príde za ním a bude sa radiť, konzultovať niektoré veci. Eduard sa ako minister obklopil dobrými ľuďmi a jeho výsledky sú solídne. Akokoľvek zvláštne to môže znieť, Matovič má v sebe pokoru. Súčasťou tej pokory bude, že sa bude pýtať na veci, ktorým nerozumie.


Ďalšie články