Anglickí futbalisti pred BLM pokľakli, Poliaci nie. V našej histórii na to neexistujú žiadne dôvody, zaznelo

Laughing Poľský futbalista pred zápasom s Anglickom. Foto: Reprofoto Youtube

Poľskí futbalisti zaujali apolitický postoj k iniciatíve Black Lives Matters, keď nepokľakli v kvalifikačnom zápase proti Anglicku. Inšpirovali sa českými hráčmi, ktorí sa rozhodli podporiť boj proti neznášanlivosti poukázaním na logo UEFA Respect na rukávoch dresu.

Futbalisti z rôznych častí sveta zvyknú pred úvodným výkopom zápasu pokľaknúť. Podporu začali takto prejavovať hnutiu Black Lives Matters, ktoré sa rozšírilo zo Spojených štátov po úmrtí Georgea Floyda. V anglickej Premier League zas idú hráči na koleno v rámci kampane No Room For Rasism. Týmto gestom sa snažia zdôrazniť boj proti sociálnej diskriminácii a nespravodlivosti.

Pred úvodom stredajšieho súboju kvalifikácie MS 2022 medzi Anglickom a Poľskom pokľakli vo Wembley len domáci. Poľskí reprezentanti ostali stáť, a napodobnili tak českých futbalistov zo zápasu s Walesom, keď prstom ukazovali na nápis UEFA Respect na dresoch. Logo na rukávoch sa spája s kampaňou boja proti neznášanlivosti. Tá funguje od roku 2008 a má podporu viacerých členských asociácií UEFA.

Prázdne politické gesto

Prezident Poľského futbalového zväzu ešte pred stretnutím naznačil možnosť, že futbalisti nepodporia hnutie BLM. „Neviem, či si kľakneme s Angličanmi. Doteraz sme sa o tom v rámci tréningov nerozprávali. Bolo toľko dôležitejších vecí, toto je posledná téma, ktorá nás zaujíma,“ uviedol Zbigniew Boniek pre Sport.pl.

Oficiálne vyjadrenie poskytol po zápase aj zväz: „Hráči poľskej reprezentácie pred zápasom s Anglickom vo Wembley zaujali neutrálny a apolitický postoj k iniciatíve Black Lives Matter. Zároveň zdôrazňujeme, že všetci poľskí predstavitelia sú proti akýmkoľvek prejavom rasizmu a neznášanlivosti.“

Bývalý poľský brankár a strieborný medailista z olympiády 1976 Jan Tomaszewski potvrdil, že by sa na ihrisku zachoval rovnako. Verí, že pokľaknutie je len prázdnym politickým gestom a nebolo potrebné ho podporovať. „Nechcem hovoriť, ako by sa mali naši reprezentanti správať. Ale môžem s plnou zodpovednosťou povedať, že by som si nekľakol. Mám na hrudi orla a táto záležitosť sa ma netýka. V našej histórii neexistujú žiadne dôvody, pre ktoré by sme to mali teraz robiť,“ uviedol pre Polskie Radio 24.


Ďalšie články