Kresťanský metal skutočne existuje. Bohaté zastúpenie má aj na Slovensku

maxresdefault Matt Smith, vokalista a zakladateľ kresťanskej metalovej kapely Theocracy. Foto: YouTube

Hoci znie slovné spojenie kresťanský metal ako pojem vystrihnutý zo zásobníka najkratších vtipov, ide o jeden z najpozoruhodnejších hudobných subžánrov. Existuje desaťročia, vychádza na státisícoch nosičov a jeho protagonisti majú aj vlastné festivaly. Metalistov, ktorí sa pri tvorbe opierajú o Boha a Bibliu, máme aj na Slovensku. A darí sa im oveľa viac, ako si myslíte.

Metalová hudba bola v očiach laickej verejnosti odjakživa synonymom neviazaného životného štýlu. Štýlu plného alkoholu, drog, hrubého udierania do nástrojov a nezmyselného krútenia hlavou v podaní dlhovlasých vydedencov s vybíjanými opaskami a šatníkom obmedzeným na čiernu farbu.

Bol to neraz výstižný opis a komunita združená okolo najtvrdšieho hudobného žánru vôbec má za sebou viacero kontroverzií, ktoré zapĺňali stránky novín celé dekády. Od poničených hotelových izieb, cez nechutnosti na pódiách až po držbu detskej pornografie. Na druhej strane, výrazne to nevybočuje z radu excesov umelcov z iného súdka.

Vrcholom problémov tvrdej hudby je nepochybne prípad nórskeho blackmetalistu Varga Vikernesa zo sólo projektu Burzum. Ten bol v roku 1994 usvedčený z vraždy Øysteina Aarsetha, gitaristu kapely Mayhem, za čo mu súd vymeral najvyšší možný trest, 21 rokov odňatia slobody. Vikernes sa však cítil nevinný a tvrdil, že konal v sebaobrane. Okrem toho sa podieľal na vypálení niekoľkých kostolov.

Kresťanstvo a metal? Dá sa to

Pod plytkým mediálnym obrazom o metale sa však skrýva podstatne viac pozitívnych príbehov, ľudí a emócií. V praxi v sebe ukrýva desiatky odlišných subžánrov od power metalu, cez folk metal až death metal. V textoch sa zaoberá všemožnými témami od lásky, cez tradície a mystiku až po spoločenské problémy rôzneho druhu. A v neposlednom rade, svetlo sveta už uzreli aj jeho kombinácie s elektronickou hudbou, operou či dokonca rapom.

Z tejto vzorky sa dá vyčleniť najmä jeden subžáner, ktorý najviac kontrastuje s laickou predstavou o tvrdej hudbe – kresťanský metal, niekedy označovaný voľnejšie aj za white metal alebo Jesus metal. O oxymoron ide len na prvý pohľad. Pri tomto druhu hudby rovnako platí, že je definovaný skôr formou ako obsahom.

O tom, čo kresťanský metal vlastne je, sa medzi zainteresovanými vedú rôzne polemiky, predsa len sa však dá bližšie definovať a odlíšiť od iných typov metalu pomocou viacerých znakov.

Znamená to očistiť ho od skôr rockových hudobných skupín, ktoré sú mylne prezentované ako metalové (napríklad svetoznámy Skillet) alebo od kapiel, kde sú síce členovia praktizujúcimi kresťanmi, no vo svojej textovej tvorbe sa orientujú na témy na nerozoznanie od iných hudobných formácií.

Kresťanský metal preto chápme ako jasnú trojkombináciu. Teda ako subžáner produkovaný veriacimi umelcami, ktorí sa v textoch orientujú na biblické a kresťanstvu blízke témy (čo i len metaforicky) a pri hraní kladú dôraz na hlasné skreslené gitary, rázne rytmy, hutný zvuk bicích a na živelné vokály.

Polarizácia, ktorej čelia kresťanskí metalisti

Postavenie kresťanských metalových kapiel nebolo nikdy jednoduché a čelili dvojakému tlaku. Odmietala ich jednak široká verejnosť, ktorá akýkoľvek metal chápala ako opozitum k viere a slušne vedenému životu, a takisto aj množstvo fanúšikov tvrdej hudby, podľa ktorých vtláčali do ich komunity cudzí element.

„Podľa mňa tento druh polarizácie nie je dobrá vec. Hudba je v prvom rade o hudbe, tak prečo by nemala mať každá kapela alebo umelec, ktorý reprezentuje určité náboženstvo alebo nereprezentuje žiadne, svoje vlastné odvetvie? Hudba nemá náboženské hranice,“ pokúsil sa svojho času zmieriť napätie nórsky kresťanský metalista z kapely Extol Christer Espevoll.

Aj napriek tomu, že kresťania v metale stoja medzi dvomi mlynskými kameňmi, dokázali sa na scéne pomerne dobre etablovať. Dnes majú svoje vlastné festivaly (ako napríklad Elements Of Rock vo Švajčiarsku) a vydavateľstvá. Experimentujú s internetovými rádiami, ich skladby majú na YouTube stovky tisíc až milióny vzhliadnutí a naďalej dopĺňajú pestrú mozaiku hudobných zaujímavostí.

Korene žánru

Za absolútneho priekopníka spomenutého hudobného subžánru je považovaná kalifornská kapela Stryper, ktorá vznikla už v roku 1983. Názov formácie pochádza z verša Biblie Kráľa Jakuba. Bubeník Stryperu Robert Sweet pomenovanie neskôr spätne odvodil zo začiatočných písmen slov anglickej vety Salvation Through Redemption Yielding Peace, Encouragement and Righteousness, čo sa dá preložiť ako Spása skrz vykúpenie, prinášajúca mier, povzbudenie a spravodlivosť.

Pri svojich živých vystúpeniach jej členovia často používajú motív kresťanského kríža a charakterizuje ich vizuál tvorený čiernymi a žltými pruhmi. Skupina zaznamenala aj obrovský komerčný úspech, celosvetovo predala milióny nosičov. Vo veľkom ovplyvnila napríklad mladosť profesionálneho zápasníka Chrisa Jericha, k čomu sa priznal v jednom z rozhovorov.

Súčasný kresťanský metal

Modernejšiu tvár kresťanského metalu zosobňujú mimo iných členovia kapely Theocracy (v preklade vláda Boha), ktorá pod taktovkou amerického multiinštrumentalistu Matta Smitha hrá už takmer dve dekády. Počas nich sa jej podarilo vyprodukovať štyri štúdiové albumy, ktoré boli recenzentmi prijaté veľmi kladne, a niekoľko singlov.

V roku 2016 zavítala aj do metropoly východného Slovenska, navyše v pozícii headlinera malého festivalu Call For Eternity. Vo svojej tvorbe sa opiera o progresívny power metal. Na jeseň 2020 vyhodila svojho gitaristu Val Allena Wooda za správanie v rozpore s hodnotami kapely. Na sociálnych sieťach sa špekuluje, že dôvodom boli peňažné podvody.

Slovenskí kresťanskí metalisti zaujali aj za hranicami

Tí, ktorí si myslia, že domáci kresťanský metal na Slovensku je tabu alebo marginálna záležitosť, zrejme ostanú veľmi prekvapení. Tento subžáner u nás úspešne reprezentuje napríklad senecká skupina Signum Regis. Kapela sa počas svojej kariéry odprezentovala na pódiách v Belgicku, Nemecku, Holandsku, Švajčiarsku, Taliansku či Nórsku. Pred piatimi rokmi dokonca triumfovala na súťaži organizovanej československým metalovým časopisom Spark v Liberci.

Bývalý spevák kapely Mayo Petranin pre magazín Rocker.sk v roku 2016 o téze, že metal a kresťanstvo podľa mnohých nejdú dokopy, uviedol nasledovné: „Metal sa v priebehu vývoja vykryštalizoval do neskutočných podôb, foriem a tvarov. To, čo bolo na začiatku 80. rokov v metale nemysliteľné, považované za tabu – rôzne fúzie žánrov, textové koncepty či imidž, dnes už dávno neplatí… Doba sa posunula, zmýšľanie fanúšikov metalovej hudby tiež. Sú oveľa otvorenejší novým impulzom. Z tohto titulu mi spojenie metalu, či dokonca jeho najextrémnejších odnoží s kresťanskými myšlienkami, nepríde ako nič zvláštne.“


Ďalšie články