Televízne tipy: Náboženské filmy a filmová klasika

maria magdalena Film Mária Magdaléna. Foto: ČSFD

Počas veľkonočných sviatkov sa budú v televízii vysielať viaceré zaujímavé filmy, ktoré sa oplatí pozrieť. Ponúkame náš výber.

PIATOK

Životopisný seriál o pápežovi Jánovi Pavlovi II. odvysiela Jednotka v piatok a pokračovanie bude nasledovať ďalšie dni. Poľsky seriál o poľskom pápežovi približuje život Karola Wojtylu predtým, než sa stal pápežom.

Jeho život výrazne zmenil vpád nacistov v roku 1939. Aby sa vyhol deportácii do Nemecka, začal pracovať v chemickej továrni. Už vtedy mal silnú vieru v Boha, začal navštevovať kurzy v tajnom seminári v Krakove. Vždy vystupoval ako humanista a obranca utláčaných. Vyslúžil si za to veľký obdiv, ktorý ho priviedol až do pápežského úradu. Prvá časť seriálu Karol – človek, ktorý sa stal pápežom začne v trochu bizarnom čase – o 12:25 na Jednotke.

Príbeh Márie Magdalény bol interpretovaný rôznymi spôsobmi. Režisér Garth Davis natočil dojemný príbeh ženy, ktorá má skončiť v dohovorenom sobáši s mužom, ktorého jej vybral otec. V dedine, v ktorej žila, sa však objavila pútnická skupina na čele s Ježišom. Mária Magdaléna je ním očarená a odchádza spolu s nimi do Jeruzalema. Pre to, ako si s Ježišom rozumie, pociťuje nevraživosť učeníkov. Príbeh Márie Magdalény začne o 20:35 na TV JOJ.

Príbeh malého Marcelina je známy po celom svete. V piatok Dvojka prinesie film o tomto chlapcovi, ktorý vyrastal v kláštore s mníchmi. Mnísi sa snažili vypátrať jeho rodičov, ale bezúspešne. Keď si Marcelina osvojí bohatý šľachtic, Marcelino šťastný nie je a stále uteká do kláštora. Tam sa mu zjaví Kristus, ktorý zostúpil z kríža. Marcelino mu priniesol chlieb a víno. Tak je film aj pomenovaný – Marcelino, chlieb a víno. Chlapec zomrel v náručí Ježiša Krista a pochovaný je pod kaplnkou, ktorú navštevovali mnohí pútnici. Film začne o 22:40.

Film Marcelino, chlieb a víno. Foto: ČSFD

SOBOTA

Román spisovateľa Thomasa Hardyho sa dočkal už niekoľkých filmových adaptácií. V roku 1979 sa o jednu z nich postaral výrazný a tiež kontroverzný poľský režisér Roman Polanski. Film Tess je o mladom dievčati, ktoré otec posiela do šľachtickej rodiny, s ktorou sú možno príbuzní. Tam ju zvedie mladý šľachtic a Tess otehotnie. Po smrti dieťaťa odchádza pracovať na mliečnu farmu, kde spoznáva svoju životnú lásku Angela. Keď sa Angel dozvedá o jej minulosti, vyhodí Tess, ktorá sa vracia k šľachticovi. Film začne o 21:10 na Dvojke.

Charlie zisťuje pri čítaní poslednej vôli svojho otca, že má staršieho brata, o ktorom vôbec netušil. Jeho brat Raymond, ktorého si zahral Dustin Hoffman, je však autista. Raymond odmietne letieť lietadlom, a tak sa spolu so svojím bratom Charliem (Tom Cruise) vydáva na dlhú cestu autom. Dustin Hoffman si za stvárnenie role vyslúžil Oscara a Zlatý glóbus za najlepšieho herca v hlavnej úlohe. Pre autentickejšie stvárnenie Hoffman strávil rok v liečebni, kde študoval autistických pacientov. Film Rain Man začne o 22:00 na ČT2.

NEDEĽA

Adaptácia kultového románu Richarda Bacha je podobenstvom o jedincovi, ktorý má odvahu ísť proti prúdu a nájsť si tak vlastné šťastie. Je to príbeh o čajke, ktorá nie je spokojná so svojím životom v kŕdli, kde nemajú pochopenie pre jej letecké výkony. Táto filmová adaptácia pozostáva výhradne zo záberov vtákov špeciálnych efektov. Film bol vo svete veľmi kritizovaný, ale v bývalom Československu sa v kinách stal akýmsi kultom. Mnohí diváci sa mohli nájsť v hlavnom hrdinovi Jonathanovi Livingstonovi, ktorého túžba po slobodnom živote môže doviesť až k strate vlastného života. Film Čajka Jonathan Livingston začne o 22:55 na Dvojke.

Príbehy o narodení, živote a smrti Ježiša Krista boli sfilmované nespočetnekrát. Vo filme z roku 1999 sa režisér zameral skôr na Máriu, ktorá je veľkou témou pre umenie, hoci v Biblii sa jej venuje pomerne málo priestoru. Príbeh sa začína, keď mala Mária 16 rokov. V tom čase sa jej život zmenil, pretože ju navštívil archanjel Gabriel, ktorý jej oznámil, že počne a porodí syna. Film pokračuje narodením Ježiša v Betleheme a opisuje ďalšie udalosti známe z Biblie. Film Mária, matka Ježišova pôjde prvýkrát v piatok a v repríze v nedeľu na ČT2 o 12:50.

Film Mária, matka Ježišova. Foto: ČSFD

Ďalším stvárnením Ježišovho života boli tiež divadelné predstavenia. V roku 1970 vznikla prvá rocková opera, ktorá sa nestretla s pochopením. Na ČT art je pripravená divadelná adaptácia z roku 2018, kde si Ježiša zahral John Legend a Herodesa Alice Cooper. Prevedenie sa dočkalo viacerých spracovaní vo viacerých jazykoch. Na Slovensku sa predstavenie Jesus Christ Superstar hrá v Divadle Jonáša Záborského v Prešove a o jedno spracovanie sa postaral aj choreograf Ján Ďurovčík. Americké prevedenie na ČT art začne 20:15.

Jesus Christ Superstar. Foto: ceskatelevize.cz

Ďalšie články