Čaputová vymenovala vládu Hegera. Nový premiér hovorí, že sa veľa poučili

Prezidentka Zuzana Èaputová vymenovala novú vládu SR v Prezidentskom paláci Prezidentka SR Zuzana Čaputová a členovia novej vlády SR počas vymenovania novej vlády SR v Prezidentskom paláci 1. apríla 2021 v Bratislave. Foto: Martin Baumann/TASR

AKTUALIZOVANÉ Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala vládu Eduarda Hegera. Doterajší premiér Igor Matovič povedie ministerstvo financií. Miesto ministra práce sociálnych vecí a rodiny zostalo zatiaľ neobsadené.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok v Prezidentskom paláci vymenovala vládu Eduarda Hegera (OĽANO). Heger na čele vládneho kabinetu vystriedal Igora Matoviča (OĽANO), ktorý sa stal ministrom financií. Ďalšia zmena nastala na poste ministra zdravotníctva, kde po Marekovi Krajčím (OĽANO) nastúpil Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). Miesto ministra práce sociálnych vecí a rodiny zostalo zatiaľ neobsadené.

7:3:3:2

Rozdelenie ministerstiev sa nemení, OĽANO má vo vláde sedem ministerských pozícií, Sme rodina bude mať tri posty, SaS obsadí tri ministerstvá a Za ľudí dve.

Ministerstvo financií povedie Igor Matovič, doterajší premiér, bude tiež podpredsedom vlády. Ministerstvo vnútra bude viesť Roman Mikulec, rezort zdravotníctva Vladimír Lengvarský, ministerstvo obrany Jaroslav Naď, rezort pôdohospodárstva povedie Ján Mičovský, ministerstvo životného prostredia Ján Budaj a rezort kultúry Natália Milanová (všetci OĽANO).

Bez ministra práce

Hnutie Sme rodina má tri posty. Na čele rezortu dopravy a výstavby zostáva Andrej Doležal a na poste podpredsedu vlády Štefan Holý. Nomináciu na ministra práce, sociálnych vecí a rodiny hnutie ešte prehodnocuje.

Tri ministerstvá bude riadiť SaS. Na ministerstvo školstva ide Branislav Gröhling, ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí bude Ivan Korčok a rezort hospodárstva povedie predseda SaS Richard Sulík, ktorý bude zároveň podpredsedom vlády.

Strana Za ľudí získala dva rezorty, na ministerstvo spravodlivosti nastupuje Mária Kolíková a ministerkou investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie bude Veronika Remišová, ktorá bude zároveň podpredsedníčkou vlády.

Prezidentka: Programové vyhlásenie nie je formalita

Prezidentka uviedla, že predloženie programového vyhlásenia vlády do parlamentu by nemala vláda považovať len za formalitu. Nové programové vyhlásenie jej dáva priestor, aby ho prispôsobili reálnemu stavu, aký je v krajine po roku pandémie.

Podotkla, že obrazy nezhôd z minulosti by mali byť postupne prekryté novým obrazom spolupráce, rešpektu a pokoja. Verejnosť to podľa hlavy štátu očakáva najmä od nového premiéra Eduarda Hegera

Čaputová členov vlády vyzvala, aby svoju pozornosť nasmerovali najmä na tých, ktorí sa nie vlastnou vinou ocitli na prahu prežitia. „Chudoba sa dnes týka nielen ľudí bez práce, ale aj ľudí a celých rodín, ktoré žijú bez úspor, prakticky len z ruky do úst,“ pripomenula.

Ďaleko väčšiu pozornosť si podľa prezidentky zasluhujú aj často prehliadané profesie, ktoré však, ako kríza ukázala, sú pre nás kľúčové – zdravotníci, záchranári, opatrovateľky.

Heger: Poučili sme sa

Nový predseda vlády SR Eduard Heger verí, že jeho vládny kabinet bude stabilný, súdržný a panovať v ňom bude vzájomná dôvera.

Vládny kabinet má podľa nového premiéra odhodlanie a túžbu spraviť zo Slovenska krajinu, kde budú všetci radi žiť. „Táto cesta začala takto pred rokom a my sme sa odvtedy veľa naučili a aj sme sa veľa poučili z chýb,“ deklaroval Heger s tým, že očista a obnova krajiny pokračuje.

Slovensko je podľa predsedu vlády krajina, ktorá v histórii zažila, že má na to byť úspešnou. „Toto je náš cieľ. Dostali sme od občanov SR silný mandát. Máme k tomu aj silný plán, a to nielen programové vyhlásenie vlády, ale aj plán obnovy, ktorý je cestovnou mapou k tomu, aby sme zo Slovenska takúto krajinu spravili,“ skonštatoval.

Novovymenovaným ministerkám a ministrom deklaroval, že sú pre neho i pre vládu rovnako dôležití. „Verím, že našim tmelom bude naďalej zodpovednosť voči občanom SR a ich dôvera, ktorú do nás pred rokom vložili,“ vyhlásil s tým, že ľudia očakávajú od kabinetu skutky a výsledky.

Heger okrem občanov poďakoval za dôveru aj prezidentke. Vďaku vyjadril aj bývalému premiérovi Igorovi Matovičovi, ktorý bude v súčasnej vláde zastávať funkciu ministra financií. Taktiež hnutiu OĽANO i parlamentným poslancom koalície, ktorí svojím podpisom podporili vládu.

Sulík očakáva zlepšenie

Minister hospodárstva Richard Sulík očakáva, že Heger bude viesť vládu pokojnejšie, racionálnejšie a vecnejšie. Myslí si, že vláda pod vedením Hegera bude fungovať lepšie a s menším počtom konfliktov. Povedal to po svojom vymenovaní do funkcie a oficiálnom fototermíne na Úrade vlády SR.

Súčasné programové vyhlásenie vlády je podľa Sulíka dobré tak, ako je napísané. Predpokladá však, že bude aktualizované.

Sulík zároveň uviedol, že od nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského očakáva, že v rezorte spraví poriadok.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) sa teší, že bude môcť pokračovať v práci, ktorá v rezorte ostala. „Urobím všetko pre to, aby sme túto šancu využili na maximum,“ poznamenala.

(tasr, ste)


Ďalšie články