Pentagon zaviedol šéfa pre rozmanitosť. Trumpa prirovnával k Hitlerovi

mil-richard-torres-estrada-head-shot-1200 Richard Torres-Estrada. Foto: Twitter

Šéf pre oblasť diverzity a inklúzie v amerických špeciálnych silách Richard Torres-Estrada čelí vyšetrovaniu v súvislosti s jeho problematickými príspevkami na Facebooku. V jednom z nich napríklad prirovnal Donalda Trumpa k Adolfovi Hitlerovi. Až do ukončenia procesu bude pôsobiť na inej pozícii.

Nový šéf amerického ministerstva obrany pre oblasť rozmanitosti a inklúzie v špeciálnych jednotkách Richard Torres-Estrada má problém. Veliteľstvo pre špeciálne operácie (SOCOM) ho totiž vyšetruje v súvislosti s jeho kontroverznou aktivitou na sociálnych sieťach. Deje sa tak len niekoľko dní od jeho uvedenia do funkcie.

Torres-Estrada si zavaril niekoľkými príspevkami na sociálnej sieti, vrátane toho, v ktorom pomocou rovnakých póz porovnával niekdajšieho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa s nacistickým diktátorom Adolfom Hitlerom. Funkcionárov účet je aktuálne pre verejnosť zablokovaný. O kauze informuje Fox News.

Preradenie k iným úlohám

„Veliteľ nariadil vyšetrovanie s cieľom preskúmať fakty týkajúce sa výberu pána Torresa-Estradu,“ skonštatoval hovorca SOCOMu Ken McGraw s tým, že by bolo nevhodné vyjadrovať sa ku konkrétnostiam až do ukončenia vyšetrovania. Do tej doby je šéf pre diverzitu preradený na inú pozíciu.

Existenciu vyšetrovania potvrdil na pondelňajšej tlačovej konferencii v reakcii na otázku o aktivitách Torresa Estradu aj hovorca Pentagonu John Kirby. Dodal, že riaditeľ SOCOMu má v tejto veci podporu aj šéfa rezortu obrany Lloyda Austina. „Je zrejmé, že potrebu podpory rozmanitosti a inklúzie na ministerstve berieme vážne,“ povedal.

Kirby však odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti o prípade a skonštatoval: „Chceme, aby všetci brali tieto povinnosti a zodpovednosti vážne a profesionálne, ale nebudem predbiehať vyšetrovanie Veliteľstva špeciálnych operácií.“

Rozmanitosť na piedestály

Diverzita sa stala, najmä po inaugurácii prezidenta Joea Bidena, jedným z hlavných parametrov, ktoré tamojšia armáda sleduje. Proces odštartoval ešte koncom januára, kedy nový šéf Bieleho domu zrušil zákaz transrodovým osobám slúžiť v ozbrojených silách, čo bol jeden z jeho predvolebných sľubov.

Medzi novoty patrí aj to, že americkí daňoví poplatníci budú vojakom a veteránom platiť za prípadnú zmenu pohlavia. Cena tohto medicínskeho zákroku môže dosahovať až 200-tisíc dolárov.

Politické čistky

Ministrom obrany Austin sa ešte pred vymenovaním do funkcie vyjadril nasledovne: „Pokiaľ ma schvália, budem tvrdo bojovať, aby som vykorenil sexuálne motivované útoky a zbavil naše rady rasistov a extrémistov… Ministerstvo obrany má brániť Ameriku pred našimi nepriateľmi. Ale nemôžeme to robiť, pokiaľ sú niektorí z týchto nepriateľov v našich radách,“ vyjadril sa ešte v januári Austin.

Konzervatívny komentátor Tucker Carlson v tejto súvislosti pripomenul, že z vyjadrení vládnych predstaviteľov nie je definícia extrémistu vôbec jasná. Existuje preto obava, že extrémistami budú označovaní aj ľudia s názormi, ktoré sú protivné americkým liberálnym demokratom. „Čo vidíte, je politická čistka armády,“ obáva sa Tucker Carlson.


Ďalšie články