Navaľnyj ohlásil hladovku. Bojí sa, že príde o nohy

Opozičný politik sa otvoreným listom na Instagrame obrátil na vedúceho nápravnej kolónie číslo 2 vo Vladimirskej oblasti Alexandra Muchanova.

Alexej Navaľnyj sa v liste posťažoval na to, že už mesiac sa na väzenské orgány dennodenne obracia so žiadosťou vidieť lekára, no doteraz nedostal žiadnu odpoveď.

Strach o nohy

„Moje žiadosti sú skromné a zrozumiteľné. Právo na lekársku starostlivosť a prehliadku lekárom sú napísané čierne na bielom v zákone. Hoci na mňa sa zákon z nejakého dôvodu nevzťahuje,“ píše sa v liste.

Opozičný líder opísal ostré bolesti v chrbte, ktoré sa neskôr presunuli do pravej nohy a teraz začína podľa svojich slov pociťovať problémy aj s ľavou.

„Čert ju ber, pravú nohu, Alexander Alexandrovič (Muchanov)! Vystačil by som si nejak aj s jednou. No o obe nohy by som prišiel nerád. Bude to nespravodlivé: každý bude mať dve a ja ani jednu,“ napísal ďalej Navaľnyj, pričom poukázal, že problémy môžu súvisieť s jeho otravou nervovoparalytickou látkou Novičok.

Väzeň so špeciálnym statusom?

Navaľnyj v rovnakom liste obviňuje vedenie väznice zo „špeciálneho zaobchádzania“, akého sa iným spoluväzňom nedostáva.

„Skutočne Alexander Alexandrovič, vy ste, ako v klasických knižkách o väzeniach, dali príkaz bežným trestancom, aby neupratovali okolo môjho miesta na spanie?“ Navaľnyj si sám položil túto otázku a označil sa ironicky za aktivistu, ktorý je ochotný predať vlastnú matku za konzervu kondenzovaného mlieka. „Oni mi aj tak sami hovoria: Prepáč Alexej, ale upratovať okolo tvojej postele sa bojíme,“ napísal v liste Navaľnyj.

„Ak mám byť úprimný, po trojtýždňovom mučení spánkovou depriváciou som očakával niečo originálnejšie než, že mi okolo postele rozsypete piesok, kým sa pôjdem skúsiť dostať na ošetrovňu. Tento trik však úplne zodpovedá úrovni vlády, pre ktorú pracujete,“ ukončil opozičník list s tým, že na podobné drobnosti si zvykne, ale lekára by chcel vidieť.


Ďalšie články