Správa WHO o pôvode koronavírusu je poznačená čínskou propagandou, tvrdí Wall Street Journal

Mokrý trh v meste Wu-chan v Číne. Foto: AEI/flickr.com Mokrý trh v meste Wu-chan v Číne. Foto: AEI/flickr.com

Odkiaľ pochádza COVID-19 a ako sa preniesol na človeka? To sa snažia zistiť vyšetrovatelia Svetovej zdravotníckej organizácie. Proti ich záverom skúmania sa však ozýva viacero skeptických hlasov.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ukončila vyšetrovanie pôvodu nákazy koronavírusu v čínskom meste Wu-chan. Správa hovorí o štyroch možných pôvodoch pandémie. Redakcia denníka Wall Street Journal (WSJ) však v komentári podotýka, že závery WHO sú značne poznačené čínskou propagandou.

Vyšetrovatelia ohodnotili všetky štyri potenciálne scenáre epicentra pandémie od najpravdepodobnejšieho po ten najmenej pravdepodobný. Ako ten najviac možný sa im javí prechod vírusu z netopiera na človeka cez tretiu bytosť, ktorá poslúžila ako hostiteľ.

Druhý najpravdepodobnejší variant je podľa výskumníkov WHO prenos vírusu z netopiera priamo na človeka. Tretia v poradí je hypotéza silno pretláčaná vládou v Pekingu, a teda, že vírus sa dostal do Číny na baleniach mrazeného jedla. Podľa zdravotníckej organizácie je to „možné“.

Problémy a pozadie inštitútu

Za najmenej pravdepodobný variant je považovaná možnosť úniku vírusu z laboratória, akým je napríklad Wu-chanský inštitút virológie (WIV). WHO túto možnosť označuje za „extrémne nepravdepodobnú“, pretože podľa správy sú podobné inštitúcie veľmi dobre riadené a sú v nich dodržiavané bezpečnostné opatrenia.

Wall Street Journal však upozorňuje, že predsa vieme o viacerých pochybeniach z prostredia WIV. Už v roku 2018 varovali americkí diplomati o bezpečnostných nedostatkoch vo wu-chanskom inštitúte, kde skúmali netopierie vírusy.

Žengli Ši z WIV nedávno tiež uviedla, že inštitút nemá žiadne prepojenie na čínsku armádu. Tomu odporuje správa amerického ministerstva vnútra, ktorá tvrdí, že wu-chanské laboratórium spolupracuje na publikáciách a tajných projektoch s čínskym vojskom už roky.

WHO spochybňuje WHO

Redaktori WSJ taktiež varujú pred konfliktom záujmov v rámci osadenstva vyšetrovacej družiny WHO. Zoológ Peter Daszak vraj spolupracoval roky s WIV a podporoval ich výskum. Virologička Marion Koopmansová zasa pochádza z prostredia podobného výskumu, aký robia vo WIV. Ak by sa dokázal pôvod pandémie v laboratóriu, mohla by byť ohrozená aj jej pozícia.

Koniec koncov, správu z vyšetrovania spochybňujú aj hlasy zo samotnej Svetovej zdravotníckej organizácie. „Nemyslím si, že zhodnotenie bolo dostatočné. Budú potrebné ďalšie dáta a štúdie, aby sme dospeli k presvedčivejším záverom,“ uviedol predseda WHO Tedros Ghebreyesus.

Tiež podotkol, že možnosť úniku z laboratória si zaslúži dôkladnejšie preverenie. Je preto ochotný vyslať do Číny ďalších špecialistov, očakáva však, že to Peking neprijme s nadšením. Proti výsledkom vyšetrovania sa taktiež ohradili vlády 14 štátov – USA, Kanady, Česka, Dánska, Južnej Kórey či Slovinska. Vo vyhlásení píšu, že závery WHO sú značne oneskorené a sami vyšetrovatelia nemali prístup ku kompletným dátam a vzorkám.

Varovania neboli vypočuté

Na viaceré nezrovnalosti upozorňoval napríklad portál Politico alebo bývalý americký minister zahraničia Mike Pompeo. Centrom skepsy bolo spomínané laboratórium. Hoci bolo rizikové a americká vláda o tom dostala v roku 2018 správu, odignorovala ju.

Pompeo je preto presvedčený, že práve WIV je zdrojom koronavírusu, ktorý vyvolal pandémiu. Podľa neho za to môžu nedostatočné bezpečnostné procedúry. „Svet vedel už dlhý čas, že Wu-chanský inštitút virológie je nebezpečný pre svetové zdravie,“ argumentoval Pompeo.

Pripomenul varovania z roku 2018, keď jeho rezort označil tamojší inštitút za bezpečnostné riziko. Medzi varovaním bol aj predpoklad, že receptor vírusu SARS-CoV-2 ACE2 by mohol viesť k prenosu z človeka na človeka.


Ďalšie články