Protivládny míting: Tisíce ľudí pred parlamentom

Protivládny protest pred Prezidentským palácom v Bratislave Na snímke demonštranti sa presúvajú počas protivládneho protestu pred Prezidentský palác v Bratislave 17. novembra 2020. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Peter Števkov je v centre Bratislavy a sleduje vývoj mítingu, ktorý sa stal politickou akciou Kotlebovej strany.

18:33 Míting sa dočkal svojho trápneho vyvrcholenia, pred parlament prišiel Andrej Medvecký, demonštrantom sa poďakoval za podporu.

Z celej akcie zostane najmä Kotlebov tieň, a to ju oslabuje. Kotlebovci na symbol Novembra nedočiahnu.

18:18 Suja vyhásil, že polícia Medveckého prepustila, časť davu to víta skandovaním, časť nezaujatým mlčaním.

17:56 Tento míting nijako s Matovičom nezamáva, stal sa festivalom hlúposti, vnútorných rozporov a zjavných nezrovnalostí.

Preferenčne oslabený Fico bude čeliť silnejšiemu tlaku, aby nebol pritlačený úplne ku Kotlebovi.

17:52 Zástupca futbalových chuligánov vyzval ľudí, aby sa nenechali „odr..ť“, pretože hrozí, že po Matovičovi príde k moci zase „mafia“.

17:40 Skanduje sa „Očkovať sa nedáme.“

Povinné očkovanie nikto nenavrhuje.

Policajti postupujú opatrne, chránili okolie Úradu vlády, teraz parlamentu. V podstate rešpektujú zhromaždenie a nepokúsili sa ho rozohnať, napriek tomu, že protest porušuje zákon.

17:35 Policajti sa snažia zadržať dav ďalej od parlamentu, podľa zákona sa politické mítingy nesmú konať v bezprostrednom okolí budovy parlamentu. Dav sa domáha prepustenia poslanca Medveckého.

Pred parlamentom rečnia najmä politici ĽSNS, Kotleba a Mazurek. Celý míting sa tak stáva akciou ĽSNS.

Poslanec Suja oznámil, že zadržaného poslanca Medveckého majú o chvíľu prepustiť z nemocnice.

17:30 „Pani Čaputová, poďte von!“ ozýva sa z davu v okolí Hradu, čo len posilňuje celkovú dezorientáciu, keďže prezidentka má sídlo inde.

17:25 V dave viedieť veľkú rozmanitosť, vidieť mladé dievčatá fotiace sa so sviečkami, potetovaných futbalových fanúšikov, aj dôchodcov či pani nesúcu kríž.

Tribúnu ale kontrolovali extrémisti a politickí chuligáni.

„Keby sme povedali, že radikáli majú prevahu medzi organizátormi, ale bežní ľudia medzi účastníkmi, neboli by sme ďaleko od pravdy,“ hodnotí z miesta Peter Števkov.

17:07 Kotleba vyzýva na pochod k parlamentu, hrá sa štátna hymna. Demonštranti sa pohnú smerom k parlamentu. Počuť skandovanie „Policajný štát!“

17:00 Vystupuje Marian Kotleba. „Nacionalisti, komunisti, ľavičiari, pravičiari, všetci, čo ste tu, chcem sa vám zo srdca poďakovať.“

Matovič podľa Kotlebu zobral ľuďom Dušičky a chce ich pripraviť aj o Vianoce. Počuť potlesk, ale aj nesúhlas. Kúsok od nášho redaktora stojí človek, ktorý reaguje „To je ale blbec.“

Z davu sa ozývajú vulgarizmy na adresu premiéra Matoviča, niektorí nazývajú Matoviča fašistom.

Kotleba tvrdí, že policajti v úvode protestu bezdôvodne zbili poslanca ĽSNS Andreja Medvedckého, ktorý bol v minulosti odsúdený za napadnutie občana z Dominikánskej republiky.

Foto: Pavol Zachar/TASR

16:39 Námestie patrí niekomu inému. Europoslanec Uhrík spochybnil existenciu demokracie a právneho štátu na Slovensku.

Po Uhríkovi vystupuje spirituálny exot Tibor Eliot Rostas, šéfredaktor Zem a vek. Poznamenal, že mnohí prítomní nemajú rúška a pandémiu označil za globálny podvod.

16:30 Fico rečnil asi pred hodinou pred budovou parlamentu, kde položil kyticu pred bustou Alexandra Dubčeka, pripomenul jeho ideu socializmu s ľudskou tvárou, ktorá nijako nepatrí k Novembru 1989.

„Táto krajina potrebuje ľudskú tvár,“ povedal Fico a vyzval na usporiadanie referenda. „Ak chceme túto vládu vymeniť demokratickým spôsobom, nie ulicou ako to urobili oni, tak len cez demokratické, priame a férové voľby,“ povedal.

16:28 S prejavom vystupuje predseda KSS Hrdlička. „Môže sa k vám prihovoriť aj komunista?“ pokúša sa o vtip Hrdlička, dav sa necháva zatiahnuť do slepej uličky a počuť „Áno!“

Hrdlička tvrdí, že lockdown je len symptómom krízy kapitalizmu.

Hrdlička by si želal vytvorenie nového národného frontu proti pravicovej vláde a kapitalizmu. Je zrejmé, že akákoľvek symbolika 17. novembra bola na tomto námestí zabitá.

16:11 Tesne pred začiatkom mítingu zverejnil na svojom FB status Igor Matovič:

16:10 Na námestí vidieť futbalových ultras a motorkárov, posilňuje sa dojem, že zhromaždenie je veľmi heterogénne. Čím väčší chaos, tým viac dnešné zhromaždenie uvíta Igor Matovič.

Chaos posilňuje aj vystúpenie Jána Čarnogurského, ktorý demonštrantov označil za pokračovateľov demonštrácii z novembra 1989.

16:00 Absurdistan silnie. Rečník s megafónom práve vyzýva k znárodneniu podnikov vrátane RTVS, ktorá je prirodzene v rukách štátu. Zaznievajú výzvy na otvorenie diplomatických vzťahov s Ruskom, s ktorým pritom máme riadne diplomatické vzťahy.

Krátko na to začne časť zhromaždených skandovať „Rasija“. Iná časť davu nechápavo krúti hlavou. Ukazuje sa, že na námestí je solídny bizár.

15:55 K Marčekovi pristúpil bývalý premiér Ján Čarnogurský, jeho prejav prerušilo skandovanie „Gestapo! Gestapo!“ Dav reaguje na príchod špeciálnej policajnej jednotky.

Okrem straníckych vlajok je v dave vidieť viacero slovenských vlajok. Ľudia z veľkej často nedodržiavajú nariadenia, väčšina napr. nemá rúška.

15:50 Vystúpil bývalý poslanec Peter Marček, ktorý počas minulého volebného obdobia hlasoval s koalíciou Roberta Fica. Marček spochybňuje oficiálne čísla mŕtvych, ktorí zomreli kvôli ochoreniu Covid.

Foto: Jaroslav Novák/TASR

15:30 Pred 16. hodinou sa na Hodžovom námestí v Bratislave pred Prezidentským palácom zišli stovky ľudí, začína sa protest proti vláde a osobe premiéra Igora Matoviča a prijímaným proti-pandemickým opatreniam. Protest podporili opozičné strany Smer a Kotlebova ĽSNS.

Na námestí je prítomných viacero príslušníkov politických strán. Niektorí demonštranti mávajú vlajkami Komunistickej strany Slovenska. Vidieť sú aj vlajky extrému – ĽSNS a SHO.


Ďalšie články