Fico: Matovič spraví v Bruseli hanbu ako minister financií. Spomeňte si na Počiatka, odkazuje Mikloš

13. schôdza NR SR Robert Fico a Igor Matovič. Foto: Michal Svítok/TASR

Robert Fico sa vyhráža, že ak sa stane Igor Matovič ministrom financií, Smer-SD pošle list ministrom financií členských štátov EÚ list. Chce im napísať o Matovičovej plagiátorskej a daňovej kauze. Fico v minulosti kritizoval očierňovanie Slovenska v zahraničí. Exminister financií Ivan Mikloš však pripomína, ako v Bruseli svojho času reprezentoval smerácky šéf štátnej pokladnice Ján Počiatek.

Expremiér a predseda Smeru tvrdí, že menovanie Igora Matoviča do funkcie ministra financií spôsobí ďalší chaos a nestabilitu.

V prípade, že prezidentka bývalého predsedu vlády posadí na čelo jedného z najdôležitejších rezortov v štáte, je vraj Fico pripravený poslať ostatným ministrom financií členských krajín EÚ list. Chce v ňom poukázať na Matovičovu minulosť.

„Igor Matovič bol usvedčený z plagiátorstva. Ešte závažnejšie je, že v roku 2008, aby sa vyhol daňovej kontrole v jeho vydavateľstve, deň pred kontrolou fiktívne previedol vydavateľstvo na svojho zamestnanca za cenu štyri milióny eur a pod zámienkou tohto prevodu skryl celé účtovníctvo tejto firmy za roky 1997 až 2008, a takto zabránil daňovým orgánom odhaliť vážne daňové delikty z minulosti,“ citoval Fico z pripraveného listu.

Šéf Smeru odmieta ignorovať a zamlčiavať skutočnosti, ktoré podľa neho Matoviča odborne aj eticky diskvalifikujú z funkcie ministra financií. „Smer odmieta niesť akúkoľvek zodpovednosť za hanbu, ktorú napáchal Igor Matovič ako predseda vlády na medzinárodnej úrovni a za hanbu, ktorú napácha v rámci ecofinu, na stretnutiach ministrov financií.“

V minulosti žalovanie v cudzine Fico kritizoval

Ficove vyhrážanie o rozposielaní listov európskym partnerom je však v rozpore s tým, čo hlásal v minulosti.

Ešte ako predseda vlády kritizoval vtedajšiu opozíciu za to, že problémy v Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) a údajné mafiánske praktiky dotiahla až do Bruselu a riešila ich delegácia europoslancov. Vtedy Fico tvrdil, že sa takéto problémy majú riešiť na domácej pôde a „na východe nič nie je„.

Podobne predseda Smeru kritizoval svojho času aj vlastnú europoslankyňu Moniku Beňovú za to, že sa po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyjadrila kriticky na adresu Fica a jeho vlády. Beňová sa pritom dostala do Európskeho parlamentu štyrikrát po sebe na kandidátke Smeru, ktorý na výslnie dostal jej bývalý manžel Fedor Flašík.

Žalovanie na domácu politickú scénu v zahraničí Fico tvrdo odsúdil, aj keď Andrej Kiska ešte ako prezident v rozhovore pre nemecký Die Welt uviedol, že Slovensko je mafiánsky štát.

Spomeňme si na Počiatka

Medzinárodná hanba, o ktorej predseda Smeru hovorí v súvislosti s menovaním Matoviča, do funkcie ministra financií v novej, rekonštruovanej vláde tu však už raz bola. Počas funkčného obdobia smeráckeho šéfa štátnej pokladnice Jána Počiatka. Túto éru v reakcii na Ficov list európskym ministrom financií pripomína Ivan Mikloš, ktorý rezort viedol v dvoch vládach Mikuláša Dzurindu.

Mikloš pripomína, že to bol práve Fico, kto Počiatka nominoval na post ministra financií. O tom, ako túto funkciu vykonával svedčí podľa exministra medializované video, na ktorom sa Počiatek rozpráva s vtedajším generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. V ňom sa obaja menovaní rozprávajú nielen o tom, ako zametú Počiatkovu korupčnú kauzu Tipos/Lemikon pod koberec, ale aj o bujarom večierku v Bruseli, ktorý Počiatek veľmi farbisto popisuje. Počiatek hýril celú noc, medzi dvoma rokovacími dňami s európskymi ministrami financií.

„O svojej odbornosti a pripravenosti na funkciu ministra financií Počiatek v uvedenom videu okrem iného hovorí (sorry za vulgarizmy, ale citujem JP): Problém bol v tom, že my sme boli dezorientovaní. Čo myslíš, že ja som vedel, jak tie verejné financie fungujú? K**** baraní som vedel,“ pripomína Mikloš Počiatkove slová.

O samite v Bruseli Počiatek na videu tiež vraví: „Musel som tam ísť v pondelok, skončili sme asi o desiatej. A celá partička, že čo budeme robiť? Že ideme tu niekde do baru, len tak na krátko. Jasné. O štvrtej ráno sme tam hľadali nejakú kebabovú uličku, do p a žrali sme tam kebaby niekde v p, neviem, kde sme to boli naj. A ráno o devátej choď do p si tam sadnúť. Žáhu som mal, neviem, čo sme tam zežrali všetko, naj úplne, k… Vieš dobre, že jeden oblek – sa Ti nechce veľká kabela niesť do lietadla, tak len inú košeľu, oblek, smrdel som do p celý, zaj do p, zle mi bolo, grgalo sa mi…“

Mikloš si kladie otázku, či by nemal Fico list, čo bude posielať do Bruselu, nechať podpísať aj Počiatkovi. Jeho bujaré správanie bolo akýmsi verejným tajomstvom už v čase, keď sedel v ministerskom kresle. Dodajme, že na rozdiel od Matoviča či Hegera nemá ekonomické vzdelanie.

Na druhej strane, ani Mikloš sa nevyjadril práve pochvaľne, ak ide o Matoviča v kresle ministra financií. Exminister pripomína, že v euroskupinách sa netlmočí, čiže dobrá znalosť angličtiny je na rokovaniach s rezortnými kolegami z iných členských krajín nevyhnutná. To by mohlo Matoviča ako ministra financií odsunúť na okraj debát v srdci EÚ, keďže jeho legendárne faux pas s kostrbatým anglickým vyjadrením „one time, next time“, ktorým sa prezentoval pred novinármi v Bruseli, už pomaly, ale isto zľudovelo.


Ďalšie články