Diskusia o Biľakovi. Peter Jašek v historickom podcaste

pomník s bustou Vasi¾a Bi¾aka èiastoèné oèistenie od èervenej farby obecný úrad v Krajnej Bystrej Ostrú polemiku o osobe Vasila Biľaka vyvolalo v roku 2015 odhalenie pomníka v jeho rodnej rodine v Krajnej Bystrej rok po jeho smrti a následné poškodenie pomníka. Foto: Milan Kapusta/TASR

Komunistický ideológ Biľak mal významné slovo v komunistickom Československu. Počas vlády Husáka stál hneď za ním.    

Vasiľ Biľak je podceňovaná postava slovenských dejín. Bože chráň, že by sa mu zrazu malo dostať nejakého uznania, veď symbolizoval temnú históriu Československa. Nedoceňujeme však jeho kľúčovú rolu v komunistickom režime, hlavne v druhej polovici jeho trvania.

Medzi ľuďmi rezonuje, že Biľak sa pričinil o pozvanie vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968, aby zastavili hnutie Pražskej jari v Československu. To je pravda. U tých, čo si pamätajú jeho prázdne a nesúrodé prejavy, ktoré navyše prednášal so silným prízvukom, vyvolával odpor, trpký úsmev až posmech, že takýto človek patrí do štátnej smotánky. Tu sa treba pristaviť.

Málokto ocení, že práve Biľak, hoci vyučený krajčír, bol človek s veľkým vplyvom na československú komunistickú spoločnosť. Upozorňuje na to Peter Jašek, historik z Ústavu pamäti národa. Napriek obmedzeným možnostiam pri zhromažďovaní pramenných materiálov sa Jašekovi nedávno podarilo napísať o Biľakovi knihu, kde vykresľuje jeho stúpanie po straníckych pozíciách až po vrchol v roku 1969. Na dve desaťročia sa stáva ideologickým tajomníkom československej komunistickej strany, mužom, ktorý stojí hneď za Gustávom Husákom.

Peter Jašek. Foto: Patrícia Falbová

Ak máte záujem dozvedieť sa viac o Vasiľovi Biľakovi, vypočujte si slová Petra Jašeka v podcaste Polemika o dejinách s Jozefom Hajkom. 


Ďalšie články